387
OCAK-ŞUBAT 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
TEMA[S]

Bir Farkındalık Projesi: Kağıt Tuğla

Esen Gökçe Özdamar, Okşan Tandoğan, Elif Ulu

Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü I. ve II. Sınıf öğrencilerinde, kent kültürünün ve kent bilincinin gelişmesi için farkındalık oluşturmak amacıyla bir pavyon çalışması gerçekleştirdi. Öğrencilerin kullanılmış karton bardaklardan ürettikleri pavyon, atık dönüşümü ve yeniden kullanım kavramlarına dikkat çekmek ve bu konulara dair bir farkındalık oluşturmak amacıyla 2015 Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Tekirdağ Tuğlalı Park’ta sergilendi. Pavyon, hızla büyüyen bir kentte yok olmaya başlayan doğal kaynakların değerlendirilmesine ve yeniden kullanılmasına dikkat çekmek üzere oluşturulan bir adım. Pavyon, belediyenin de desteğiyle Tekirdağ’da çevre bilincine olduğu kadar, kent kültürüne ve katılımcılığın da artırılmasına yönelik bir girişim denemesi.

Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesi yaklaşık olarak 17.000 öğrencinin ve 600 öğretim elemanının çalıştığı ve yaşadığı bir yer. Yerleşkede günlük olarak 1.000-2.000 bardağın tüketildiği tahmin ediliyor. Bardakların ve diğer atıkların çok az bir kısmı geri dönüşüme gitmekte. Mimarlık Bölümü tarafından her yıl yapılan sosyal sorumluluk projeleri kapsamında 2013 ve 2014 yıllarında üniversitenin atık ahşap malzemelerinden yerleşkede yaşayan sokak hayvanları için kulübeler ve bölüme teşhir ve benzeri amaçlar için kullanılabilecek mobilyalar yapıldı. 2015 yılında ise atık dönüşümüne dikkat çekmek için karton bardaklardan bir pavyon üretimi gerçekleştirildi. Pavyon, aynı zamanda Süleymanpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü ve Tekirdağ’da atık yönetimi ile aciliyet kazanan toplumsal farkındalık çalışmalarına eklemlendi.

Atık bardak pavyonu için yaklaşık üç ay boyunca Değirmenaltı Yerleşkesi’nde bulunan kantinlere belediyenin de desteğiyle atık toplama kutuları konuldu ve ek olarak Tekirdağ’da bulunan fast food firmalarının atık karton bardakları toplanıldı. Ardından toplanan 15.575 karton bardağın bir kısmı su ve temizleyici tüketimi minimum seviyede tutularak yıkandı ve kurutuldu. Bardaklar, kısmen 4 kg zımbayla kısmen de iplerle dikilerek modüller haline getirildi. Modüller, kent merkezine taşınarak yaklaşık olarak 20 m²’lik geçici bir sergileme mekânı oluşturmak üzere arazi üzerinde birleştirildi. Pavyon, ek bir taşıyıcıya ihtiyaç duymadan ayakta durabilmesine rağmen, değişken çevre koşullarına önlem amaçlı olarak arazide bulunan ağaçlara asıldı. Katılımcılarla birlikte tamamlanan pavyon, Namık Kemal Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı ve Resim Bölümlerinin de çalışmalarıyla birlikte 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Tekirdağ Tuğlalı Park’ta kent halkına açık bir etkinlikte sergilendi.

“Kağıt Tuğla” (Paper Brick) adı verilen pavyonun; mekânı deneyimleme, kent halkında çevre bilincine dair bir farkındalık oluşturma ve kent bilincinin gelişmesinde katılımcılığa dair davetkar bir alan yarattığı düşünülüyor. Etkinliğin, “Bir zımba da sen bas” adıyla, üretim-tüketim pratikleri üzerine düşünen, sorgulayan ve kentsel katılımcılığı teşvik eden ve Tekirdağ’da kentlilik bilincinin oluşumuna ilişkin bir araştırma ve üretim platformu oluşturma hedefleniyor.

Katkı ve teşekkürler

Bu çalışmanın gerçekleştirilmesine katkıda bulunan Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Süleymanpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kampüs Cafe ve Tekira AVM Yönetimi’ne teşekkür ederiz.

Görsellerin tümü yazarlara aittir.

Bu icerik 3857 defa görüntülenmiştir.