387
OCAK-ŞUBAT 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMALAR

Küçük Armutlu Mahallesi Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sarıyer Şubesi tarafından mahalle ölçeğinde bir kentsel iyileştirme önerisine ulaşmak için, Küçük Armutlu Mahallesi’nin fiziki, sosyal, siyasal ve kültürel dokusunun olduğu gibi korunarak, herhangi bir yıkım ve emsal artışı önerilmeksizin iyileştirilmesi ve kamusal alanların yüceltilmesi hedefiyle açılan yarışma sonlandı. Yarışmada profesyonel kategoride 3, öğrenci kategorisinde 11 proje değerlendirmeye alındı. Profesyonel kategoride 2 eşdeğer ödül, 1 özel ödül; öğrenci kategorisinde 5 eşdeğer ödül, 3 5 özel ödül verildi.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Vedat Aktemur (Halk Meclisi Üyesi), Muammer Şimşek (Halk Meclisi Üyesi), Hasan Öztürk (Halk Meclisi Üyesi), Hakan Gül (HMM Üyesi), Senem Doyduk (Mimar), Özgür Yılmaz (Halkın Hukuk Bürosu), Ali Aracı (Grup Yorum), Feridun Osmanağaoğlu (TAYAD), Ali Haydar Arslan (Baltalimanı Muhtarı), Ali Birer (PSAKD), Ayşe İşeri (PSAKD), Cemal Özen (Almusder)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Aydan Balamir

Güven Arif Sargın, Murat Çetin, Ali Kılıç, Devrim Çimen, Orkun Özüer, Emre Torbaoğlu

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Murat Polat, Rahmi Uysalkan, Murat Regaip Başımoğlu, İnci Şahin Olgun

RAPORTÖRLER

Evin Eriş,Özlem Altun, Cem Dursun

EŞDEĞER ÖDÜL (PROFESYONEL)

DİCLE UZUNYAYLA mimar

Yardımcı: Cihan Poçan

PROJE RAPORUNDAN

Küçük Armutlu, İstanbul kentinin bedenini yükseltip Boğaziçi medeniyet tarihine tanıklık ettiği bir mahalledir. Nice uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan bu yörenin yakın dönem kentleşme süreci ve sosyal aktörleri göz önünde bulundurularak geliştirilen önerinin üç ana hedefi vardır: 1- Önerinin güncel kent bağlamına en iyi şekilde adaptasyonunun sağlanması ve sosyo-ekonomik açıdan yıllardır büyük yaralar açan kentsel dönüşüm tehdit unsuruyla etkin mücadelesini sosyal mekân üretimi üzerinden gerçekleştirilebilmesi. 2- Mahallenin bizden sonraki nesillere doğal yapısının korunarak aktarılabilmesi için var olan ekolojik yapısının geliştirilmesi ve önerilen yapılaşma ile kolektif kent belleğinin güçlendirilmesi. 3- Mahalleye eklenecek olan mimari programın biçim ve ilişki organizasyonu aracılığıyla insan ölçeğini bağdaştırabilmesi, algı ve plastik duyguları kışkırtabilmesi.

JÜRİ RAPORUNDAN

Projenin alt ölçekten başlayarak üst ölçeğe kadar uzanan genel bir tasarım anlayışına sahip olması, malzeme, doku, peyzaj yaklaşımı ve peyzaj elemanlarının seçimi gibi unsurların düşünülmüşlüğü, önerilerin hafifliği ve projenin geneline dair ifade ve temsiliyet yetkinliği olumlu bulunmuştur. Bunlara karşın uygulama aşamasına dair genel bir perspektif verecek kadar ayrıntı içermemesi olumsuz bulunmuştur. Projenin geneline dair ifade ve temsiliyet yetkinliği olumlu bulunmuştur.

EŞDEĞER ÖDÜL (PROFESYONEL)

BÜŞRA KOÇAK mimar, KÜBRA FATOĞLU peyzaj mimarı

PROJE RAPORUNDAN

Küçük Armutlu Mahallesi günümüzde mahalle kültürünü yaşatmayı başarabilen bir mahalledir. Komşuluk ilişkileri, birlik beraberlik, dayanışma, danışma bu mahalleyi farklılaştıran ögeler. “Yerinde ve yerlisiyle iyileştirme” fikrinin temelini de bunlar oluşturmaktadır. Tasarımımızda esas aldığımız mevcut düzeni bozmadan imkanları artırmak. Bu bağlamda çalışma alanlarındaki fikirlerimiz uygulanabilen, taşınabilen ve fonksiyonlara göre değişebilen mekânları desteklemektir. Meydan ve meydancıklar, toplanma alanları, pazar, kreş, çocuk oyun alanları, rehabilitasyon merkezi, meclisler, durakları oluştururken kolay ve uygulama maliyetleri düşük peyzaj ögeleri ve kent mobilyaları esas alınmıştır.

JÜRİ RAPORUNDAN

Projenin yarışma kapsamında verilen çalışma alanlarının tümüne dair bütüncül ve sistematik bir senaryoya bağlı kalarak öneriler getirmesi ve planlamaya dayanan noktasal ve mimari niteliği yüksek modüler çözümler üretmiş olması olumlu bulunmuştur. Projenin ifade ve temsiliyet yetkinliği olumlu bulunmuştur. Bunlara karşın bu senaryonun düzen getirici etkisinin katı ve özellikle mahallenin topografyasını göz ardı eden bir tavırda olması olumsuz bulunmuştur

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ (PROFESYONEL)

KENAN GÜVENÇ mimar, DİLEK YAŞAR öğrenci, SERHAT ULUBAY mimar

EŞDEĞER ÖDÜL (ÖĞRENCİ)

ORHAN KERTİŞ (Özyeğin Ü.), TUĞÇE MELİSA GÜLÇİÇEK (Özyeğin Ü.), GÖKÇEM SAÇAKLI (Özyeğin Ü.), AYKUT KURTOĞLU (Özyeğin Ü.), EMRE AKSOY (Özyeğin Ü.)

EŞDEĞER ÖDÜL (ÖĞRENCİ)

MERVE SELİN ERTÜRK (Özyeğin Ü.), GAMZE NUR KIRAN (Özyeğin Ü.), DOĞA DOĞAN (Özyeğin Ü.), BAŞAK IŞIK (Özyeğin Ü.), AHMET RAJJOUB (Özyeğin Ü.), LOUDA ALHOUSSEİN (Özyeğin Ü.)

EŞDEĞER ÖDÜL (ÖĞRENCİ)

EDANUR ÖZBAYRAKTAR (Özyeğin Ü.), CANSU KOÇDEMİR (Özyeğin Ü.), IRMAK ZÜNGÜR (Özyeğin Ü.), OĞUZ EKŞİ (Özyeğin Ü.)

EŞDEĞER ÖDÜL (ÖĞRENCİ)

ONAT AKDOĞAN (Özyeğin Ü.), TUĞBA BAL (Özyeğin Ü.), A. TUĞÇE ÖZTÜRK (Özyeğin Ü.), E. SENA BALCI (Özyeğin Ü.), MELİSA PALANGO (Özyeğin Ü.)

EŞDEĞER ÖDÜL (ÖĞRENCİ)

FATMA EKİN GİRGİN (Özyeğin Ü.), ELİF KAYA (Özyeğin Ü.), SEÇİL BEHİYE MUNGAN (Özyeğin Ü.), IŞIK SİNEM URALCAN (Özyeğin Ü.)

HATİCE ALANKUŞ JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ (ÖĞRENCİ)

FATMA EKİN GİRGİN (Özyeğin Ü.), ELİF KAYA (Özyeğin Ü.), SEÇİL BEHİYE MUNGAN (Özyeğin Ü.), IŞIK SİNEM URALCAN (Özyeğin Ü.)

HALK MECLİSİ EMEK ÖDÜLÜ (ÖĞRENCİ)

FIROUZE OLGA KURT (İzmir Ekonomi Ü.), ONUR KARTOP (İzmir Ekonomi Ü.), AYHAN TOPACLAR (Fachhochschule Dortmund)

HALK MECLİSİ EMEK ÖDÜLÜ (ÖĞRENCİ)

SELEN TÜRKER (Özyeğin Ü.), AYMİN MERAL (Özyeğin Ü.), GÜNEŞ ALTUĞ (Özyeğin Ü.), MERTCAN GÜVEN (Özyeğin Ü.), MURATCAN YILMAZ (Özyeğin Ü.), OLCAY YILDIZGÜRDÜ (Özyeğin Ü.)

HALK MECLİSİ EMEK ÖDÜLÜ (ÖĞRENCİ)

GÖKSU SARMAN (Özyeğin Ü.), BİLGE BUSE ÇETİN (Özyeğin Ü.), N. ÖZGÜR ÖZTÜRK (Özyeğin Ü.), MERVE LEYGARA (Özyeğin Ü.), DUYGU AKBAY (Özyeğin Ü.)

HALK MECLİSİ EMEK ÖDÜLÜ (ÖĞRENCİ)

SALİH ŞAHİN (Özyeğin Ü.), ASLIHAN ERGİN (Özyeğin Ü.), SEVİLAY YİĞİT (Özyeğin Ü.), BÜŞRA NALKIRAN (Özyeğin Ü.), BESTE KABADAYI (Özyeğin Ü.)

 

 

 

Bu icerik 4005 defa görüntülenmiştir.