380
KASIM-ARALIK 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

Aslı Tuncer

Var edilen yeni değerler ile yok edilen değerler arasındaki makas aralığının giderek açıldığını söylemek sanırım yanlış olmaz. Kent yağması, gündemden hiç düşmeyen bir konu olarak sürekli önümüzde duruyor. Son ‘kurban’ ise Validebağ Korusu. Kentlinin kent üzerine söz söyleme ve ortak akıl üretme hakkından bahsedemediğimiz ülkemizde, mahalleli ve kentli son kalan yeşil alanlarından birine sahip çıkmaya çalışıyor. Hukuki yollarla ya da halkın direnci sayesinde bu konuda nasıl bir ‘zafer’e ulaşılacak bunu ilerleyen günler gösterecek. Hızla geçen zaman içerisinde sonuçlarıyla yüz yüze kaldığımız Atatürk Orman Çiftliği’ne yapılan Cumhurbaşkanlığı Konutu ise bu “söz söyleyememe” durumuna başka vahim bir örnek. İktidarın “Yeni Türkiye” kurgusunun duyduğu yeni mekân ihtiyacını karşılayan yapı, kurulan sahnenin eksikliğini gideriyor. Kendilerine ait hissetmedikleri ve ‘değerli’ görmedikleri için koruma gereği de duymadıkları AOÇ’nin adı bile önce İ. Melih Gökçek’in belgelerinde “Yenimahalle” olarak, 29 Ekim resepsiyonu davetiyelerinde “Beştepe” olarak yeniden adlandırılıp geçiştirilmeye çalışılıyor. Dergiyi elinize aldığınızda, hukuki olarak kaçak bir yapı devletin en üst makamı tarafından çoktan kullanılmaya başlanmış olacak. Derginin ana gündemine taşıdığımız bu konuya dair Ali Cengizkan, titiz bir planlama süreci yaşamış başkent Ankara’nın, yapılan hukuksuz müdahalelerle nasıl özensizce parçalandığını vurguluyor.

***

Mimarlar Odası’nın bir katılım süreci olarak örgütlediği Kent Kültür ve Demokrasi Forumu buluşmalarının ilki 31 Ekim-1 Kasım 2014 tarihleri arasında Muğla’da düzenlendi. Bundan sonraki buluşma ise Haziran ayında Mardin’de. Türkiye Mimarlık Politikası kapsamında alternatif kent, kültür ve demokrasi arayışı olarak niteleyebileceğimiz forumlar disiplinlerarası bir buluşma ortamı olarak kurgulanıyor. Buluşmalar sayesinde insan-toplum-mimarlık ilişkisinin tartışılması ve kentliyle, kendini ifade edebileceği ortamların yaratılarak yeni işbirliği arayüzlerinin tanımlanması hedefleniyor. Muğla ve Mardin buluşmalarının çıktılarını dergi sayfalarımıza taşımaya devam edeceğiz.

Mimarlar Odası’nın kuruluşunun 60. yılı olan 2014 yılı son sayısı, kısa yazılardan oluşan bir forum içeriyor. Forumdaki en önemli vurgulardan biri, Odanın değişen zamana ayak uydurmaktan çok, değişimi değerlendirmesi ve yönlendirebilmek için yeni örgütlenme enstrümanlarını geliştirmesi gerekliliği.

Mimarlar Odası’nın bugünlere gelmesine katkıda bulunan herkese teşekkürlerimizle.

Bu icerik 3183 defa görüntülenmiştir.