|
417
OCAK-ŞUBAT 2021
|
|
-
Deniz İncedayı, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü, Mimarlar Odası Genel Başkanı
-
Bilge Işık, Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi
-
Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı
-
Serhat Başdoğan, Doç. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Pınar Kılıç Özkan, Öğr. Gör. Dr., Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
A. Muzaffer Tunçağ, Eski İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı, Eski Konak Belediye Başkanı
Özgür Bozdağ, Öğr. Gör. Dr., DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü
İlker Kahraman, Dr., Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı
-
Ali Tolga Özden, Doç. Dr., ÇOMÜ Mimarlık Bölümü
-
Zeynep Deniz Yaman Galantini, Dr., Şehir ve Bölge Plancısı
-
Ebru Tekin Bilbil, Dr. Öğr. Üyesi, Özyeğin Üniversitesi UBYO
-
Deniz Gerçek, Doç. Dr., İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Mine Esmer, Doç. Dr., FSMVÜ Mimarlık Bölümü
-
A. İrem Mollaahmetoğlu Falay, Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü
Ferhan Yürekli, Prof. Dr., İstinye Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Didem Şahin , Yüksek Mimar, Diyarbakır Sur Belediyesi
Fatma Meral Halifeoğlu, Doç. Dr., Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Beril Önalan, Arş. Gör., ODTÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
YARIŞMALAR
Kayseri Talas Mevlana Mahallesi Meydanı Ulusal Fikir Yarışması
TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ve Talas Belediyesi tarafından Talas Mevlana Mahallesi kentsel parkının tasarım potansiyelinin doğrultusunda güncel ve geleceğe yönelik kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve kamusal kullanım senaryolarının geliştirilmesi amacıyla açılan fikir yarışması sonuçlandı. Serbest, ulusal ve tek aşamalı olarak açılan yarışmada 57 proje değerlendirmeye alındı, 3 eşdeğer ödül, 3 mansiyon ve 2 satınalma ödülü verildi.
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Mustafa Yalçın (Talas Bel. Bşk.), Halil Çevik (Mimar, Mimarlar Odası Kayseri Şube Bşk.), İsmail Güngör (Talas Bel. Bşk. Yrd.), Etem Mezgitli (Talas Bel. Bşk. Yrd.), Halil Işık (Mimar, Talas Bel. Özel Kalem Müd.)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Jüri Başkanı
Kemal Demir (Mimar)
Deniz Dokgöz (Mimar), Hakan Evkaya (Mimar), Evren Erdin (Şehir Plancısı), Özlem Kevseroğlu (Peyzaj Mimarı)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Eda Velibaşoğlu (Mimar), Erman Ağmaz (Şehir Plancısı), Feyza Kiraz (Peyzaj Mimarı)
RAPORTÖRLER
Eda Nur Akşehirlioğlu (Mimar), Burcu İmamoğlu (Mimar), Murtaza Er (Mimar), Fatma Feyza Has Bak (Şehir Plancısı)
EŞDEĞER ÖDÜL
İBRAHİM EYUP mimar, HAKAN DENİZ ÖZDEMİR mimar, OLCAY OVALI EYUP mimar
JÜRİ RAPORUNDAN
Tüm alanı bir bütün olarak; kentsel, kamusal bir rekreasyon ve etkinlik alanı olarak değerlendirme çabası ile mekânsal kurgunun sert ve yumuşak yüzeyleri tanımlama çabası, önerilen işlevleri bütüncül bir dil ve mekânsal hiyerarşiye uygun olarak açık, yarı açık ve kapalı mekan kurgusu olumlu bulunmuştur. Topoğrafyanın potansiyeli doğrultusunda gerekli konumlanış ile mekânsal biçimlenişlerin ve akışkanlığın yeterli nitelikte ele alınmış olması önemli bulunmuştur. Önerilen peyzaj tasarımında kurgulanan ve Talas’ın tarihsel bağlamından gelen üretim peyzajına yer verilmesi olumlu bulunmuştur. Peyzajda kademelenmenin hissedilmesi, yer yer üçüncü boyuttaki yeşilin hareketleri, teraslamalar olumlu bulunmuştur. Açık alan etkinliği olarak önerilen işlevlerin ekolojik yaşamı desteklemesi, kırdan kente öykünen tasarımsal kararlar başarılı bulunmuştur. Bitkisel peyzajda önerilen form, boyut, renk, mevsimsel döngü, işlev gibi farklılıklara gidilmesi ve bu anlamda bitkiyi tasarıma dahil etme çabası olumludur. Çevresel döngünün kurgulanması ve bu anlamda doğaya sunduğu iyileştirici katkı başarılı bulunmuştur. Ancak, önerilen mekan birimlerinin topoğrafyada kaybolma çabası olumlu bulunmakla birlikte engelsiz tasarıma yönelik çözümler ve sert yumuşak düzenlemede geometrik tekdüze biçimlenişin aşırı olması eleştirilmiştir.
EŞDEĞER ÖDÜL
GÜLŞAH GÜNEŞ mimar, İSMAİL KOCATAŞ mimar
Yardımcılar: Bilge Akbulut, Yakup Akdağ
JÜRİ RAPORUNDAN
Alt ve üst farklı kotlarda yer alan ana ulaşım akslarının arasında kalan boşluğun meydan(lar), kentsel hizmet birimleri, performans alanları ile farklı deneyimler sunması dolu- boş mekan kurgusu ve bu kurguyu besleyen hizmet birimlerinin konumlanışı olumlu bulunmuştur. Kent çayırı kurgusu ile üretilen kentsel mekânın net bir dille tanımlanmayarak kamusal ilgilinin artırılma çabası önemli bulunmuştur. Peyzaj tasarımında “çayır” metaforundan hareketle geliştirilen hem kavramsal hem tasarımsal süreç ve bunun projeye yansımaları başarılı bulunmuştur. Mahalle kültürüne de gönderme yapan “çayır” olgusu, meydan tasarımında aranılan bütünleyici, toplayıcı gücünü artırmakta ve tarihsel bağlam ile ilişki kurmuştur. İşlevsel olarak öngörülen çarşı, amfi, peyzaj terasları ve bunu yaparken kurduğu yapısal strüktürel saçaklarla desteklenmesi, mevcut aksları güçlendirmekte, iklimsel verilere göre her mevsim kullanılabilirliğine ve aksların yönlendirici etkisine olumlu katkılar sunmuştur. Ancak meydanların birbirleri ile ilişkilerinde yeterli nitelik ve niceliğe ulaşılmaması ile tasarımın ifade tekniğinin zayıflığı eleştirilmiştir. Alt ve üst kot ile buluşma çabasının yeterli olgunluğa ulaşmaması eleştirilmiştir. Bitkisel ve yapısal peyzajda önerilen malzeme ve bitkilendirmelere dair söylemlerin geliştirilmesi peyzaj karakteristiğinin geliştirilmesi anlamında tavsiye kararı olarak önerilmektedir.
EŞDEĞER ÖDÜL
LEVENT ARIDAĞ mimar, OKAN AKTAŞ mimar, HASRET GÜL ATMACA mimar, TUGAY YILMAZ mimar
Yardımcılar: Kübra Mutlu, Eda Esen, Tutku Mutlu
JÜRİ RAPORUNDAN
Mekânsal kurguya yönelik mevcut hizmet birimlerinin tasarım unsuru olarak kurguya dahil etme çabası, alt meydan ve amfinin buluşma / paylaşma niteliğinin öne çıkması, önerilen kültür köprüsünün meydanı tanımlayan-besleyen biçimlenişe sahip olunması olumlu bulunmuştur. Ayrıca bu köprü yapının altında kurgulanan etkinlik alanının kamusal kullanımı zenginleştirme potansiyeli kıymetli bulunmuştur. Öneri köprü yapının kamusal alanı ölçeklendirme ve tanımlama çabası değerli bulunmuştur. Peyzaj tasarımında kurgulanan yeşil sürekliliği hedefleyen yaklaşımı ile ulaşılabilir yeşil kent meydanı fikri olumlu bulunmuştur. Bitkisel peyzajda mevsimsel döngüyü tasarımın bir parçası halinde kurgulaması, aynı zamanda canlı habitatın yaşamına olanak veren tasarımsal veriler başarılıdır. Geri dönüşümün öneminin vurgulanması, sarnıç sistemine değinilmesi Talas’ın tarihsel bağlamı ile de ilişki kurması açısından olumludur. Her yaştan insanın bu alanda yer almasına imkan veren açık alan etkinlikleri ve hobi bahçeleri gibi üretim peyzajına yer vermesi başarılıdır. Aynı zamanda bağ kültürüne de gönderme yaparak yere bağlı kurulan bağlamı yerin ruhunu güçlendirmiştir. Ancak parkın üst zemin kotunun mevcut yapılar ve alt zeminle birleşme çabasında topografik düzenlemenin yeterli olgunluğa ulaşamaması eleştirilmiştir. Kültür köprüsünde önerilen işlevlerin yeterli mekân zenginliğine katkıda bulunması beklenmektedir. Tasarımsal anlamda alan boyunca gezen bisiklet ve yürüyüş rotalarının yer yer alanı bölen etkiye neden olması, tasarımda yer yer karşılaşılan istinat duvarları bölücü etkiye neden olması anlamında eleştirilmiştir.
EŞDEĞER MANSİYON
CAN KALINSAZLIOĞLU mimar, OSMAN CAN BAGATIR mimar, GÜLÜMSER ÖZDEMİR mimar
Yardımcılar: Ece Kandemir, Ezgi Güven
EŞDEĞER MANSİYON
GÜMÜŞ ÇİMEN mimar, KÜBRA GÜLHAN mimar
EŞDEĞER MANSİYON
FAZIL AKDAĞ mimar, İSMAİL ERDİ HALİS mimarlık öğrencisi, AHMET FARUK BAYRAK mimarlık öğrencisi
SATINALMA
KEMAL GÜVENÇ mimar
SATINALMA
SELİM ATAK mimar, CANSEN MOLVA mimar
Bu icerik 2458 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|