386
KASIM-ARALIK 2015
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMALAR

Antalya Kepez Belediyesi Odak Yapı Mimari ve Çevre Düzenlemesi

Kepez Belediyesi’nce, Mimarlar Odası Antalya Şubesi koordinasyonunda, hızla gelişmekte olan Kepez'de, Antalya Körfezi'ne ve kente hakim konumda bulunan alanda, kent kimliğini güçlendirecek, sürdürülebilirlik ilkesini gözeten, belleklerde yer bulabilecek nitelikte bir odak yapı ya da yapı grubunun tasarımının elde edilmesi yanında, bu odak yapı ya da yapı grubu mimari fikir projesi ile birlikte, kentlilerin doğa ve kültür eksenli rekreasyon gereksinimlerini karşılayacak, yakın çevresinin bir bütün olarak düzenlenmesine yönelik fikir projelerinin elde edilmesi amacıyla serbest, ulusal ve tek aşamalı olarak Antalya Kepez Belediyesi Odak Yapı Mimari ve Çevre Düzenleme Fikir Projesi Yarışması düzenlendi. Yarışmada 3 ödül, 5 eşdeğer mansiyon verildi.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Hakan Tütüncü (Kepez Bel. Bşk.), Sebahat Adanır (Kepez Bel. Bşk. Yrd.), M. Osman Aydın (MO Ant. Şb. Bşk.), Haşim Dikencik (ŞPO Ant. Şb. Bşk.), Keziban Arıcan (PMO Ant. Şb. Bşk.)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Aydan Balamir (Prof. Dr., Mimar)

Fatma Cânâ Bilsel (Prof. Dr., Mimar), Tahsin Yılmaz (Yrd. Doç. Dr., Peyzaj Mimarı), ÖzgeKöksal (Mimar), Özlem Kanbur (Peyzaj Mimarı), Dr. Cem Oğuz (İnş. Müh.), Ebru Manavoğlu (Dr., Şehir Plancısı)

 

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Yavuz Gettioğlu (Mimar), Can Günebakan (Peyzaj Mimarı), Ahmet Evci (İnşaat Mühendisi)

RAPORTÖRLER

Recep Sönmez (Mimar), Gülden Soyak (Mimar)

 

1. ÖDÜL

ERVİN GARİP mimar, BANU GARİP mimar

PROJE RAPORUNDAN

Arazinin mevcut morfolojik durumu 4 farklı bölge [kentsel arayüz (kent parkı), sırt (ana omurga), esnek kullanım (festival çayırı), doğal bölge (odak yapı'ya fon oluşturma)] tanımlamaktadır. Bu bölgeler; eğimleri ve kentle kurdukları ilişkiler bağlamında farklı özellikler göstermektedir. Önerilen tasarım, ilk adım olarak bu bölgeleri gözönünde bulundurarak biçim almıştır. Böyle bir mimari tavır, doğal oluşuma saygı, çevresel verileri gözönünde bulundurma, sürdürülebilirlik ve doğayla uyum açısından önem kazanmaktadır. Önerilen kentsel imgenin tasarımı imgenin etki alanına bağlı olarak farklı ölçekler gözönünde bulundurularak oluşturulmuştur. 1. Yakın Çevre: Yapı, bir fonksiyonel odak ve eylem merkezidir. Parktaki yürüyüşün, keşif yolculuğunun bir durağıdır. Aktif bir eylem ve sosyalleşme alanıdır. Sergiler, kafeler, restoranlar, workshop mekanları gibi kiralanabilir ve işletilebilir alanlarla odak yapı, parkın ekonomik sürdürülebilirliğine katkı oluşturur. 2. Park Ölçeği: Önerilen odak yapı, dominant bir karakterdir. Park içindeki yaya ve kullanım akışını düzenler, bağlar ve dağıtır. Park içerisinde yürüdüğünüzde, bir anda kendinizi yapının çeperlerinde, içinde, manzaraya hakim noktalarda bulabilirsiniz. 3. Kent Ölçeği: Yapının kent ölçeğindeki etki alanı, hem anlamsal, hem imgeseldir.

2. ÖDÜL

TAMER BAŞBUĞ mimar, HASAN ÖZBAY mimar, ÖZLEM ARVAS mimar

Yardımcılar: Can Özcan, Dilan Sak, Nur Çil, Murat Ölgün, Mahsure Köse

3. ÖDÜL

ZEYNEP ERAYDIN şehir plancısı, ONUR YÜNCÜ mimar, MEHMET AKİF ÖZMEN şehir plancısı, B. OĞUZ AYOĞLU peyzaj mimarı, AYTÜL ÖZKAN mimar

Yardımcılar: Gökhan Bilgin, Burcu Eryılmaz, Firuze İncekaş

EŞDEĞER MANSİYON

MELİKE ALTINIŞIK mimar

Yardımcılar: Demet Çekiç, İrem Çoşkun, Nursen Gümüşsoy, Ali Uçar

EŞDEĞER MANSİYON

ÖZLEM EREN AKAYDIN mimar, IRMAK KALKAN mimar, BARLAS ERTÜRK mimar

EŞDEĞER MANSİYON

GÜNEŞ DUYUL mimar, TUNA BOZANKAYA mimar, SONAT ÖZCİVANOĞLU mimar, PINAR YAZDIÇ mimar

EŞDEĞER MANSİYON

M. BARIŞ YEGENA mimar

Yardımcılar: Özge Özkul

EŞDEĞER MANSİYON

AHMET H. ARABACIOĞLU mimar, HÜLYA CANAVAR mimar, ONUR ARABACIOĞLU mimar, İKLİM TOPALOĞLU mimar, AHMET SÜMERTAŞ mimar

Yardımcılar: Nida Sular, Bevran Deniz Topalan

Bu icerik 2981 defa görüntülenmiştir.