328
MART-NİSAN 2006
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR

MİMARLIK’tan 328



KÜNYE
DOSYA: Mimarlık ve Eğitim Kurultayı’nın Ardından

mimarlık meslek hukuku

Yeni bir mimarlık hukuku oluştururken, mesleğin geçmişten gelen birikimleri ve alanları gözetilecektir. Ancak güncel sorunların akışı içinde yalnız yürürlükteki yasalar değil, bunları iyileştirmek amacıyla çeşitli zamanlarda geliştirilen öneriler de hızla eskimektedir. Mimarlık Meslek Yasası, Mesleğin tüm alanları, paydaşları ve kurumlarıyla ilgili maddeler içermelidir.

Bireysel açıdan mimarlık hukuku, belli bir yere kadar, örgütsel yönü gözetilmeden bazı kurallara bağlanabilir. Ancak gerek bu kuralların uygulamaya konulması, gerekse mesleğin diğer ortak yararlarının korunması, zorunlu olarak örgüt sorunun öne çıkartmaktadır. Bu nedenle, mimarlık meslek hukuku yeniden yapılandırılırken bireysel ve örgütsel açıdan olmak üzere birbirini bütünleyen iki başlık altında değerlendirilmesinde yarar vardır. Meslek kuruluşunun örgütsel yapısı 6235 sayılı TMMOB yasası içinde ele alınırken düzenlenen Mimarlığa Dair Kanun tasarısının içeriğinin bu bağlamda değerlendirilmesi gerekmektedir.

Mimarlık Meslek Yasası, Mesleğin tüm alanları, paydaşları ve kurumlarıyla ilgili maddeler içermelidir. Meslek alanında bugün gelinen noktada mimarlık eğitim programlarının akreditasyonunun gerekli olduğu ve bir ulusal akreditasyon kurumunun zorunlu olduğu ortaya çıkmıştır. Mesleğe kabul için belirli temel şartların konulması gerektiği ve mesleğe kabul kurulu oluşturulması gerektiği görülmüştür. Bu iki temel kurumda gerek öğrencilerin gerekse mimarlık eğitim kurumlarının temsil edilmesi gerektiği ve söz hakkı olması gerektiği görülmüş ve dolayısıyla her iki paydaşın da kendi kurumlaşmalarını yapmaları gereği ortaya çıkmıştır. Ayrıca eğitim sonrasında, mimar adayları için, meslek pratiğinin de örgütlenmesi gerektiği ve kurumlaşmanın zorunlu olduğu anlaşılmıştır. Meslek odasının gerek meslek pratiği için çalışılabilecek işyerlerinin belirlenmesi ve bunların organizasyonunda gerekse mesleğin pek çok alanında önemli işlevlere sahip olduğu ve bu işlevlerin yeniden tanımlanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Sürekli Mesleki Gelişim yapılanması bu düzenlemede yer almalıdır. Meslek uygulama alanlarındaki kural koyma yetkisinin Meslek Odasında olması gerekliliği bu yasa kapsamında öngörülmelidir.

Mimarlık Yasası ile kurumlaşacak yapıların Mimarlar Odası hukuku içinde diğer paydaşlarla birlikte örgütlenmesi gerektiği görülmüştür.

Bu icerik 3649 defa görüntülenmiştir.