328
MART-NİSAN 2006
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR

MİMARLIK’tan 328



KÜNYE
ETKİNLİK

“Mimarlık Dergiciliği ve Mimari Eleştiri” Semineri

Ali Cengizkan

Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü, CICA Üyesi

Ağa Han Mimarlık Vakfı ile Kuveyt Mühendisler Derneği’nin, CICA (Uluslararası Mimarlık Eleştirmenleri Komitesi) ve Kuveyt Mimarlar Birliği’nin katkılarıyla ortaklaşa düzenlediği “Mimarlık Dergiciliği ve Mimari Eleştiri” (Architectural Journalism and Criticism) başlıklı seminer, 6-7 Aralık 2005 günlerinde Kuwait City’de yapıldı.

6 Aralık 2005 günü, Ağa Han Mimarlık Ödülü adına Suha Özkan, Orta Doğu Mimarlık Forumu adına Osama Al-Duaij, Kuveyt Mimarlar Birliği adına Luay Ahmad Al-Saleh, ve Kuveyt Mühendisler Derneği adına Adel A. Al-Khurafi’nin yaptığı konuşmalarla açılan toplantı, CICA Başkanı Joseph Rykwert’in açılış sunuşu ile iyice ısındı: Rykwert, Temmuz ayında İstanbul’da UIA Kongresi’ndeki ana konuşması ve yine CICA Toplantısı’nda yaptığı konuşmaya benzer bir ele alışla, mimarlık, kuram ve tarih yazımı arasındaki sıkı ilişkilere değinerek, bütünlüğü olan bir çerçeve içinde mimarlık yayıncılığı, dergiciliği ve eleştirmenliğinin zorunlu yapıcı, dönüştürücü ve birleştirici rolünü yeniden çizdi. Bu aslında, eksikliği bilinen ve hissedilen bir rol olarak tanımlanabilir.

Seminer, bundan sonraki akışında dört oturum ile bir kapanış oturumundan oluşmaktaydı. Her oturum için Başkan tarafından önceden hazırlanan, yönlendirici bir çerçeve çizen konuşmalar, toplantıdan bir buçuk ay önce dörder konuşmacı ve dörder tartışmacıya gönderilmişti. Bu akış ile tartışmanın belli tematik alanlara yönlendirilmesi, bu alanlardaki ayrıntılı ele alışlarla derinlik ve zenginlik kazanması bekleniyordu.

“Tarih, Bağlam ve Rol”başlıklı birinci oturumda, Oturum Başkanı Dennis Sharp, mimarlıkta eleştirinin görevini, onun bağlama göre değişen amacını, mimari eleştiri türleri ile birlikte ele alarak, uluslararası ve ulusal mimarlık dergilerindeki eleştirinin görevine getirdi. Farsî mimar ve eleştirmen Nader Ardalan, Kuwait’teki tasarımları çerçevesinde konuyu renklendirdi; Fransa’dan François Chaslin, İngiltere’den The Architecture Foundation Müdürü Rowan Moore, Hindistan’dan Indian Architect and Builder Derleyeni Sarita Vijayan’ın sunuşlarını, İran’dan Architecture and Urbanism dergisi Derleyeni Darab Diba, Buenos Aires Çağdaş Sanatlar Müzesi Müdürü Jorge Glusberg, Endonezya’dan IAI Journal Derleyeni Budi Sukada, Pakistan’dan ArchiTimes and A + I Derleyeni Murtuza Shikoh, tartışmacı olarak ele aldılar. İngiliz Architectural Review dergisi önceki Derleyeni Peter Davey, ana konuşma, konuşma ve tartışmaları bir bütün olarak değerlendirdi.

“Mimarlık Eleştirisinin Doğası” başlıklı ikinci oturumda, Ağa Han Ödülleri 2007 Ödül Komitesi üyesi Hani Rashid ana konuşmasında, mimari eleştirinin nesnel, öznel, sezgisel, önyargılı, tanıtıcı, övgücü, vb. türlerine dikkat çekerek, mimarlık eleştirisinin günümüzdeki rolü, değişen mimarlık izlerçevreleri, anlamlı eleştiri kurmanın nasıl olanaklı olduğu benzeri sorular soruyordu. İran’dan Kamran Adle, güncel mimarlık dergiciliğinin sayısal ortamla ilişkisini, ODTÜ MFD Derleyeni Ali Cengizkan İstanbul Dubai Towers girişiminin popüler ve mimari kamuoyundaki yansımalarını, El Pais dergisi yönetmeni Luis Fernandez Galiano İspanya’daki örnekleri, CICA Meksika’dan eleştirmen Louise Noelle Gras, mimari eleştirmenin “iç sesini ve sorumluluklarını”, dile getirdiler. Mies van der Rohe Vakfı’ndan Müdür Jose Lluis Hortet, Hindistan’dan A+D dergisi Derleyeni Suneet Paul, L’Architecture d’Aujourd’hui dergisi yayıncısı Jean-Michel Place, Pennsylvania Üniversitesi’nden Prof. Renata Holod, tartışmacılar oldular. Oturumu Architectural Record dergisi Derleyeni Robert Ivy değerlendirdi ve kapattı.

İkinci günün ilk oturumu, “Mimarlar ve Mimarlık Eleştirisi” başlığını taşıyordu: Ana konuşmacı Yeni Delhi’den Romi Khosla, meslekle eleştiri arasındaki ince ilintileri, yeni değerlerin ve“iyi” mimarlık ürünlerinin değişen tanımlarını, dergiciliğin bu yöndeki katkılarını tartışma masasına attı. Kanada Vancouver’dan eleştirmen Trevor Boddy, Kuwait Üniversitesi’nden Hussain Mousa Dashti, Almanya’dan Ingeborg Flagge, ve Sharan Maiz, konuşmacı olarak sunuş yaptılar. Tartışmacılar Bauhaus Foundation’dan Müdür Omar Akbar, Suriye Architectural Creations dergisi Derleyeni Mouhsen Maksoud, Tataristan Design and New Architecture dergisi Derleyeni Dina Sattarova, Westminster Üniversitesi’nden Yasmin Shariff ve Suudi Arabistan’dan Tarek Mohamed Abdelfatteh (Al Bena dergisi), kendi bağımsız sunuşlarını gerçekleştirdiler. Oturumu Ürdün’den Mohammad Al-Asad tartışarak kapattı.

Türkiye’den Yapı dergisi sahibi ve Derleyeni Doğan Hasol’un yönettiği dördüncü oturum, “Fotoğraf, Medya ve Yayıncılık” temasına ayrılmıştı ve mimari yayıncılığın mimari eleştiriyle birlikte bugünkü durumunu irdeliyordu. Mısır Alem al-Bena dergisinden Mohammad Abdelbaki, ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden akademisyen ve eleştirmen Aydan Balamir, Farsî felsefeci ve Ağa Han Ödülleri 2007 Jürisi üyesi Mojtaba Sadria, İtalyan Domus dergisi derleyeni Stefano Boeri, çarpıcı sunuşlar yaptılar; onları tartışmacı olarak katılan Iranian Journal of Architecture dergisi Derleyeni Kamran Adle, Hollanda Archies’den Ole Bauman, Almanya’dan CICA üyesi Manuel Cuadra, ve Kazakistan’dan Kumbez dergisi Derleyeni Prof. Timur Turekulov’un sunuşları izledi. New York’tan mimar, plancı ve eleştirmen Michael Sorkin, oturumun genel değerlendirmesini yaptı.

Kapanışı gerçekleştiren Kuveyt Mühendisler Derneği Başkanı Adel A. Al-Khurafi ve Ağa Han Mimarlık Ödülü Genel Sekreteri Suha Özkan’ın, seminerin başarısının onun Kuveyt mimarlık dünyasına ve mesleğe sağlayacağı katkı ile doğrudan orantılı olduğu düşüncesini bütün katılımcı ve izleyiciler yürekten paylaştılar. Küçük ama hızla gelişmekte olan bir şehir devletinde yapılan böylesi bir toplantının, iki gün öncesinden başlatılan yapı malzemeleri fuarı ile kendi çapında bir gündem oluşturmuş olması da olumluydu. Seminer sunuşları Ağa Han Mimarlık Ödülü tarafından çok yakın bir zamanda kitaplaştırılacak.

Fotoğraflar: Ali Cengizkan

Bu icerik 4269 defa görüntülenmiştir.