393
OCAK-ŞUBAT 2017
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Habitat III’ün Ardından
    Ayşe Ege Yıldırım, Dr., Şehir Plancısı-Koruma Uzmanı, ICOMOS BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Temsilcisi

  • Bir Mülteci Kampı ‘Ethos’u Üzerine
    Ömer Faruk Günenç, Arş. Gör., Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü
    Sıtkı Karadeniz, Yrd. Doç. Dr., Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
TEMA[S]

Bir Duvar Değişir, Bir Mekân Değişir

Melda Aydan, Mimar, Koruma Uzmanı

İhtiyacın, potansiyelin ve problemin tasarımı nasıl şekillendirebildiği ile ilgili güzel bir örnek Splash.

Gün batımına karşı güzel bir manzaraya sahip, havuzu ile huzurlu bir mekân iken önüne dikilen ve projenin mimarı tarafından düz, çiğ, sert, kuru, donuk, kasvetli, gri, zorlayıcı ve aşılmaz olarak nitelenen bir duvarla tüm etkisini bir anda kaybeden bir arka bahçeye ne yapılabilir? Hem de esas problem duvarın kendisi iken ve onu gizlemek ya da akla ilk gelen haliyle bir dikey bahçeye dönüştürmek varlığını ortadan kaldırmazken…

Mimar Manuel Ocana ve ekibi, bu problem karşısında duvarı gizlemeyi ya da boyamayı değil, onu yaşatmayı seçmiş ve bunu aynalarla başarmış. 15 metre genişlikte ve 9 metre yükseklikteki bu sert etkiye karşılık, bahçeye kaybettiği manzarayı ve hayatı, değişik açılarla yerleştirilmiş aynaların yansımalarıyla ve doğal bitki örtüsünün evsahipliğiyle geri vermek İspanya’nın Madrid kentindeki bu projenin en dikkate değer noktası. Fikir uygulamaya geldiğinde ise birkaç zorlukla karşılaşılmış: Havuzun şekline, arıtma sistemine ve mevcut merdivene dokunmadan, kendini taşıyabilen bir strüktür oluşturmak. Bu da beraberinde modülerliği getirmiş. Ortalama bir kapı boyutunu geçmeyen 33 modül, parlamayı önlemek adına silindirik olarak kavislendirilmiş paslanmaz çelik aynalar ve kendi iklimini yaratıp duvarı yaşatmak için eklenen 60 su fıskiyesi ile Splash nefes alıp veren ve bir takım yıldız gibi bahçede yerini almış. Zaman içinde kuşların bile ilgisini çekmeyi başarmışSplash. Proje bulunduğu ortamla farklı araçlar yardımıyla birliktelikler kurmuş: Örneğin, yanında bulunduğu ve öncesinde bahçenin en belirgin ögesi olan havuz ile fıskiye ekipmanları aracılığıyla su ögesi üzerinden buluşması, yeşil yerel bitki düzeniyle doğal bir çerçeve gibi bahçeyi sarması ya da kaybolan gün batımı manzarasını günün her saatinde farklı yansımalarla yansıtıcı elemanlar aracılığıyla bahçede canlandırması… Bu proje daha geniş perspektiften probleme ve potansiyele yaklaşımı ortaya koyma açısından kayda değer. Günün her saati, yılın her günü farklı bir ortam yaratma açısından, doğal ögelerden çarpıcı bir yerleştirme çalışması diyebiliriz Splash için.

Etrafındaki hiçbir şeye müdahale etmeden sadece bir duvar üzerinde yapılan böylesi bir çalışmanın tüm mekân üzerindeki etkisi ise büyüleyici.

Bu icerik 3084 defa görüntülenmiştir.