321
OCAK-ŞUBAT 2005
 
MİMARLIK'TAN

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • EAAE Atölyesinden Notlar...
    Deniz İncedayı

    Doç.Dr., Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü; Yayın Komitesi Üyesi.

DOSYA: Sayisal Mimarlik

  • Evler Senfonisi
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü, Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
50 YILA TANIKLIK

Ankara'da 50. YIL BULUŞMASI

Mimarlar Odası bu yıl kuruluşunun 50. yılını kutluyor. Bu çerçevede, 9-10 Aralık 2004 tarihleri arasında Ankara’da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde “50. Yıl Buluşması” düzenlendi. 2 günlük sempozyum, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen mimarların 9 Aralık Perşembe günü sabah saatlerinde Anıtkabir’e ziyaretiyle başladı. Anıtkabir’e çelenk bırakılması ve saygı duruşunun ardından, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci Türkiye’deki tüm mimarlar adına anı defterini imzaladı. Genel Başkan Oktay Ekinci “Misak-ı Milli Kulesi”ndeki Anı Defterine şunları yazdı:

“İnsanlık ve kent tarihinin en köklü birikimlerini taşıyan Türkiye’mizin bu ayrıcalıklı zenginliğini korumak, yaşatmak ve çağdaş uygarlığımızın ulusal kimlik kaynakları kılmak için Cumhuriyet’le birlikte başlattığın Kültür ve Aydınlanma Devrimi’nin mimarlıktaki kuşaktan kuşağa neferleri olarak huzurundayız. Aynı ilke ve hedeflere dayanışma içinde ve kurumsal güçle ulaşmak üzere kurulan Mimarlar Odamızın 50. yılında, sana, düşüncelerine, kararlılığına ve yol göstericiliğine olan içten bağlılığımızı bir kez daha yineliyor; tarihten gelen tüm akıl, emek ve yaratıcılık değerlerimizi sahiplenerek sanatımızı ülkemize armağan etme yönündeki engin ve evrensel önderliğine şükranlarımızı sunuyoruz.”

Anıtkabir ziyaretini tamamlayan mimarlar, iki gün boyunca sürecek olan “50. Yıl Buluşması” temalı sempozyuma katılmak üzere Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne geçtiler. Açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası İlk Genel Sekreteri Aydın Boysan, meslek hayatı boyunca deneyimlerinden, umutlarından ve hayal kırıklıklarından bahsettiği konuşmasında, hem mimarların hem de diğer meslek adamlarının yalnız meslek görevlerini bilgili ve dürüst yapmalarının yeterli olmadığını, aynı zamanda toplum için de özveriyle çırpınmanın uygar insan yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle son verdi:

“Zaman hiçbir zaman geç değildir. Ancak bazen çabuk ölünür. Ama insan olarak da mimar olarak da onurlu görevimiz, öleceğimize göre değil, hiç ama hiç ölmeyeceğimize göre yaşamak ve çalışmaktır.”

Genel Başkan Oktay Ekinci, açılış konuşmasında, Türkiye’nin dünya üzerindeki en eski mimarlık birikimlerine sahip bir uygarlıklar coğrafyasında bulunmasına rağmen, mimarlıktan ve mimari değerlerinden hızla uzaklaşmakta olduğundan bahsederek, bugün artık Türkiye kentlerindeki yapıların büyük çoğunluğunun hemen hiçbir mimari katkı ve mimarlık hizmeti olmadan gerçekleştiği, tasarımsız ve özensiz kentleşmenin yaygınlaştığı ve imar planlamasının sadece arsa ve arazi rantlarını çoğaltmaya ve üleşmeye yönelik bir kavram haline dönüştüğü konularında uyarılarda bulundu. Ekinci, mimarlığın toplumun ve ulusun uygarlık kültürü olması ve temelde bir sanat olmasından hareketle, tarihteki birikim ve saygınlığıyla geleceğe aktarılmasının bir insanlık borcu olduğunu belirtti.

9 Aralık 2004 Perşembe günkü sempozyum programında “Mimarlar Odası Öncesinde Mimar Örgütlenmesi” ve “Mimarlar Odası / Farklı Dönemler” başlıklı oturumlar düzenlendi. Oktay Ekinci ve Aydın Boysan’ın açış konuşmalarının ardından Afife Batur “Cumhuriyet Dönemi Mimarisi ve Mimarlar Odası” başlıklı bir sunuş yaptı. Sabri Orcan yönetiminde yapılan “Mimarlar Odası Öncesinde Mimar Örgütlenmesi” oturumunda, Feza Günergün “1927 Öncesi Örgütlenmeler”, Çetin Ünalın “Mimarlar Odası öncesi Mimarların Örgütlenmesi” ve Cem Eroğul “1954 Yılı Şartlarında Türkiye ve Dünya Profili” başlıklı sunuşlarını; Yıldız Sey yönetiminde yapılan“Mimarlar Odası / Farklı Dönemler” oturumunda Nejat Ersin “1954-1971”, Yavuz Önen “1971-1986”, Oktay Ekinci “1986-2004” dönemlerini değerlendirdikleri sunuşlarını yaptılar.

10 Aralık 2004 Cuma günkü sempozyum programında ise, Akın Atauz yönetiminde yapılan “Mimarlar Odası / Kentleşme” başlıklı ilk oturumda, Hande Suher “Mimarlar Odası Kamu Yararı ve Toplum Hizmetinde”, Ergun Subaşı “Kentleşme Süreci ve Bu Süreçte Mimarlar Odası ve Mimarlığın Yeri”, Yücel Gürsel “Kentleşme, Kent Bilim, Planlama ve Mimarlar Odası” başlıklı sunuşlarını yaptılar. İkinci oturumun teması “Mimarlar Odası / Mimarlar” idi. Güven Birkan yönetimindeki oturumda Erdal Aktulga “Kamu Çalışanı Olarak Mimar”, Doğan Tekeli “Mimarlık Bürolarının Evrimi” ve Mücella Yapıcı “Kadın Mimarlar” başlıklı sunuşlarıyla yer aldılar. Bülend Tuna yönetiminde yapılan “Mimarlar Odası / Gelecek” forumu ile buluşma sona erdi.

Sempozyumun kapanışının ardından akşam Ankara Palas’ta düzenlenen 50. Yıl Resepsiyonu’nda, Oda’ya çeşitli dönemlerde emek vermiş mimarlar buluşarak, anılarını tazeleme fırsatı buldular. Resepsiyonda, Oda’nın kuruluşundan bu yana görev yapmış Genel Başkanlar ve Genel Sekreterlere plaket verildi. Resepsiyona katılan Genel Başkanlar Şaban Ormanlar, Ahmet Sönmez, Ali Balamir, Osman Sargın, Salih Zeki Pekin, Şafak Eren, Oktay Ekinci ve Yücel Gürsel; Genel Sekreterler Şevki Vanlı, Güven Birkan, M. Tevfik Gürsu, Orol Ataman, Kaan Köksal ve Necip Mutlu, ayrıca her iki görevde de bulunmuş Yavuz Önen ve Fatih Söyler plaketlerini aldılar. Törene katılamayan Genel Sekreterler Aydın Boysan’ın plaketini onun adına Burak Boysan, Ergun Unaran’ın plaketini Güngör Kaftancı aldılar. Resepsiyona katılan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, yaptığı açılış konuşmasının ardından Genel Başkanlara plaketlerini verdi.

Bu icerik 3261 defa görüntülenmiştir.