338
KASIM-ARALIK 2007
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİKLER

DOSYA: Koruma Alanına Yeniden Bakış

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
ÖDÜL

10. Ağa Han Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu

Derleyen: Derin İnan

10. Ağa Han Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu

Ağa Han Mimarlık Ödülleri, bu yıl 30. yılını / 10. dönemini geride bıraktı. 2005 – 2007 dönemi ödül töreni 4 Eylül 2007 tarihinde Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde düzenlendi. 500 bin Dolarlık ödülü ile mimarlık alanında verilen ödüllerin en büyüğü olan Ağa Han Ödülleri’ne bu yıl 343 proje başvurdu; bunlardan 27’si jüri tarafından yerinde ziyaret edilerek değerlendirildi. Bulundukları çevre ile kurdukları ilişki ve elde edilen mimari kalite açısından incelenen projelerden, aralarında Lefkoşa Master Planı da bulunan 9 proje, Ağa Han Ödülü’nü almaya layık görüldü. Türk Belediyesi ile Lefkoşa Rum Belediyesi'nin ortak olarak yürüttüğü "Lefkoşa Master Planı" özellikle kentin Suriçi tarihî dokusunu korumayı amaçlayan, uzun yıllardır yürütülen bir çalışma ve plan olma özelliğiyle öne çıktı. Ödül töreninde, Lefkoşa imar planı Türk sorumlusu Ali Güralp ve imar planını hazırlayan Mustafa Akıncı da hazır bulundu.

Samir Kassir Meydanı, Beyrut – Lübnan

Mimarlar: Vladimir Djurovic Landscape Architecture

Bitiş tarihi: Completed: 2004

Beyrut kent merkezinde yer alan Samir Kassir Meydanı, yoğun kent dokusu ve iş merkezi yapıları arasında kente ferahlık katan bir meydan olarak öne çıkıyor. Beyrut’un en eski iki ağacı çevresinde gelişen projenin, basit ama net tutumu ve detayların inceliği ile kent merkezi içinde yalın ama içerik olarak sessiz bir zenginlik sunması ve kent ritmine kattığı değerler açısından başarılı bir proje.

Shibam Kentinin Rehabilitasyonu, Yemen

Mimarlar: GTZ Technical Office and GOPHCY

Bitiş Tarihi: 2005 (projenin yeni aşamaları sürüyor)

Kerpiç kullanılarak yapılmış yüksek yapılardan oluşan Shibam kenti, Yemen mimarlığının önemli bir simge kenti. Proje, kentin tarihî dokusunu rehabilite etmekten öte, onu ekonomik anlamda canlandırarak yaşayan bir kent haline getirmeyi amaçlıyor.

Merkez Pazarı, Koudougou, Burkina Faso

Mimarlar: Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) / Laurent Séchaud

Bitiş Tarihi: 2005

Koundougou Merkez Pazaryeri, mevcut kent dokusuna uyumlu bir tutum sergilese de, iç kısımlarında yaratılan şiirsel mekânların kalitesi ile öne çıkıyor. Projenin başından sonuna kadar yerel katkılarla gelişen Merkez Pazarı, hem yerel malzeme ve kullanım tekniklerinin başarılı biçimde uygulanması, hem de bu pazarı yaşatan yerel halkın pazar mekânlarının şekillenmesinde önemli rol oynaması başarılı bulunuyor.

Petronas Teknoloji Üniversitesi, Bandar Seri Iskandar – Malezya

Mimarlar: Sdn Bhd, Malaysia

Bitiş Tarihi: 2004

Ölçeği ve radyal geometrisi ile Malezya peyzajına ve iklimine uyumlu olmasıyla öne çıkan Petronas Teknoloji Üniversitesi, şemsiye görevi gören saçak örtüsü altında gelişen açık ve kapalı mekân düzenlemeleri ile kesişim koridorları yaratıyor. Yerleşke aynı zamanda sosyal yaşam faktörünü iyi değerlendiren bir performans mekânı olarak değerlendirilmiş.

Amiriya Kompleksi Restorasyonu, Rada – Yemen

Restoratörler: Selma Al-Radi, Yahya Al-Nasiri

Bitiş Tarihi: 2005

16. yüzyılda inşa edilen Amiriya, padişah ve sultanların yaşam ve ibadet mekânlarını içeren Yemen mimarlığının zengin ve ihtişamlı örneklerinden. 1980’lerin başından beri harabe halinde olan binanın restorasyonu, eski ve unutulmuş tekniklerin yeniden hayata geçirilmesi, duvar boyalarının titizlikle yenilenmesi ve Yemen’deki birçok benzer tarihî harabenin restorasyonu için iyi bir örnek oluşturması açısından başarılı bulunuyor.

Moulmein Rise Konut Kulesi, Singapur

Mimarlar: WOHA Architects / Wong Mun Summ, Richard Hassell

Bitiş Tarihi: 2003

Tropik, vernaküler mimarlığının özelliklerini taşıyan ve mevcut iklim koşullarından hareketle tasarlanan yüksek katlı konut bloğu, günümüz konut bloklarının klişe çözümlerinden uzak duruyor. Yapı, aynı zamanda teknolojinin alternatif ve mimari bilinçle kullanımına iyi bir örnek oluşturuyor. Enerji verimliliği ve doğal havalandırma tekniklerinin kullanımından hareketle tasarlanan yaşam alanları, yapının mimari detaylarına da yansıyor.

Hollanda Büyükelçiliği, Addis Ababa, Etiyopya

Mimarlar: Dick van Gameren and Bjarne Mastenbroek

Bitiş Tarihi: 2005

Addis Ababa’nın güney çeperinde yer alan yapı, okaliptüs bitkileriyle yoğun olarak kuşatılmış bir alanda doğadan yararlanan ve onunla uyumlu biçimde konumlanan, çağdaş ama basit organizasyon şeması ile bir büyükelçilik binası gerekliliklerini karşılarken, içinde bulunduğu doğal ortamdan ilham alıyor.

Sur Kent Rehabilitasyonu, Lefkoşa - Kıbrıs

Mimarlar: Nicosia Master Plan Team

Bitiş Tarihi: 1989’dan beri sürüyor.

Rum ve Türk Belediyeleri’nin işbirliği ile Kıbrıs’ta gerçekleştirilen Nicosia Sur Kenti Rehabilitasyon Projesi, farklı gruplar tarafından paylaşılan ve uzun zamandır bakımsız durumda olan tarihî kente hem politik, hem de sosyal bir bütünlük getirerek iyileştirmesi açısından başarılı bulunuyor. Kentin ekonomik gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olacak bu bütünleşme projesi, kentlinin de yaşam kalitesini ve sosyal durumunu iyileştirerek sosyal bağları kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

Rudrapur’da Okul, Dinajpur – Bangladeş

Mimarlar: Anna Heringer and Eike Roswag

Bitiş Tarihi: 2005

Geleneksel ve yerel malzemelerin yeni ve farklı sistemler kullanılarak uygulanmasıyla ortaya çıkan yapı, hem yerel işçilerin kendilerini geliştirmesi adına, hem de yerel malzemeye taze bir bakış açısı getirerek bulunduğu yere özgü fakat aynı zamanda farklı olmayı başarıyor. Okul yapısı hem estetik, hem sürdürülebilir, hem de anlamlı mekânların bir bütünü olarak dikkat çekiyor.

Bu icerik 4258 defa görüntülenmiştir.