338
KASIM-ARALIK 2007
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ETKİNLİKLER

DOSYA: Koruma Alanına Yeniden Bakış

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

TÜRKÇE ÖZET

ÖDÜL

10. Ağa Han Mimarlık Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl 30. yılını / 10. dönemini geride bırakan ve mimarlık alanında verilen ödüllerin en büyüklerinden biri olan Ağa Han Ödülleri’ne 2005-2007 dönemi için 343 proje katıldı, 9 proje ödül aldı.

 

MİMARLIK VE ELEŞTİRİ

* Eleştirinin Üslubu Üzerine / Bülend Tuna

* İki Sinan / Gürhan Tümer

Yazarlar, olumsuzlukları dile getirmekten öte, farklı bakışların, düşüncelerin katkısına olanak sağlamayı ve çok yönlü değerlendirmeyi amaçlayan “eleştiri”nin, doğru üslupla yönlendirilmediğinde, içeriksizleşebileceğine dikkat çekiyorlar.

 

MİMARLIK VE KENT BULUŞMALARI

Mimarlık ve Kent Buluşmaları’ndan Türkiye Mimarlık Politikası’na Forum’u İstanbul’da Gerçekleştirildi

Bugüne kadar 6 kentte gerçekleştirilen buluşmalardan süzülüp gelen raporların değerlendirildiği forumun asıl hedefi, politika metninin geliştirilmesi ve geleceğe yönelik adımların belirlenmesiydi.
 
MİMARLIK POLİTİKASI
Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru” Metni Üzerine... / Cengiz Bektaş, Yaşar Marulyalı
Bektaş, mimarların kendi kendilerini denetleme yolunu bulmak durumunda olmalarına; Marulyalı ise, politikanın uygulamaya dönük cephesinde de çalışmalar yapmaya hazırlıklı olmak gerektiğine vurgu yapıyor.
 
ETKİNLİKLER
Kente Yayılan Etkinlikler ve 10. Uluslararası İstanbul Bienali / Selcen Tuncer
Yazar, İstanbul’un 2007 yılının yaz aylarının sonundan güzün ortasına kadar, kentin farklı mekânlarına yayılan ve kentle ilişkilenen sanat etkinliklerine değiniyor.
Türkiye Mimarlığının “Küllerinden Yükselen Zümrüd-ü Ankaları” 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ne Evsahipliği Yaptı / Kıvanç Kılınç
Yazar, bienale evsahipliği yapan AKM, İMÇ, Antrepo No.3, Kadıköy Halkevi ve Santral İstanbul’un bilinçli bir seçimle gündeme taşınarak, çağdaş sanatla modern mimarlığın bu “planlı” karşılaşmasına değiniyor.
Galata Üzerine Bir Fotoğraf Sergisi: KÖPRÜ6
Sergide, 6 fotoğrafçının, Galata’nın çokkültürlü tarihini çeşitli görsel ve yazınsal malzemeleri birleştirerek yeniden kurguladıkları özgün yorumları yer alıyor.
 
DOSYA: Koruma Alanına Yeniden Bakış / Editör: Emel Kayın
Dosya, koruma alanının bir süredir yaşadığı iç devinimin ve bu kapsamda gelişen yeni düşünce ve olguların, mimarlık ortamı ve toplumla daha açık biçimde paylaşılarak tartışma zemininin geliştirilmesi düşüncesiyle kurgulandı. Kayın, modernite bünyesinde biçimlenen koruma paradigmasının çağın gelişmeleri paralelinde dönüşmesi gerekliliğini “modern olma” durumu çerçevesinde tartışıyor. Altınöz, Türkiye’deki koruma uygulamalarını uluslararası ilkeleri ortaya koyan bir arka planla birlikte irdeliyor. Özkaban, koruma teknolojisi açısından henüz yeterince irdelenmemiş bir sorunu, betonarmenin mirasını gündeme getiriyor. Madran, ülkemizde koruma alanında son dönemde ortaya çıkan yeni yasal düzenlemeler ile yerel yönetimlerin gelişen rolüne dikkat çekiyor.
 
YENİ YAPILAR
Doha İslam Eserleri Müzesi / Dilek Aksoy
Doha’da, İslam eserleri koleksiyonun sergilenmesi için 1997 yılında açılan ve I.M. Pei’nin kazandığı yarışmayla elde edilen müze yapısının, tüm Körfez Bölgesi için uluslararası bir kültür ve sanat merkezi haline dönüşeceği öngörülüyor.
 
KÜLTÜR BAŞKENTLERİ
Bir Kentin Uyanışı ve Cork Opera Binası / Burkay Pasin
2005 yılı Kültür Başkentlerinden İrlanda’nın Cork kentinde, 150 yıllık Opera Binası yenilenerek etkinliklerin odak noktası haline gelmiş, böylelikle kentin gelişim ve dönüşüm sürecinin simgesi haline dönüşmüştü.
 
KORUMA-YAŞATMA
Çocukların Kültür Evi: Mavitay / İsmail Erten
Çanakkale’de, 1924 yılındaki mübadelenin ardından boş kalan ve çeşitli yapısal-işlevsel deformasyonlara uğrayan yapı, geçirdiği restorasyon sonrasında çocuklar için “kültürevi”ne dönüştürüldü.
 
YARIŞMALAR
Konyaaltı Doğa ve Kültür Parkı Alanı Mimari ve Çevre Düzenleme Proje Yarışması
Antalya’nın Konyaaltı sahilinde Atatürk Kültür Park ve Fuar alanının hemen yanında bulunan ve II. kısım olarak nitelenen alanın planlaması için açılan yarışmada 3 ödül ve 5 mansiyon ödülü verildi.
Başakşehir Kentsel Tasarım Proje Yarışması
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin komşuluğunda yer alan bölgede tasarlanacak yerel merkez için açılan yarışmanın birinci etabı sonunda seçilen 8 proje arasından, ikinci etapta 3 ödül ve 4 mansiyon ödülü verildi.
 
CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI
Cumhuriyetin Isparta’daki Simgesi: İstasyon Caddesi / Sıdıka Çetin ve Ş. Hasan Haştemoğlu
Yazarlar, Batı Anadolu demiryolu hattının ulaştığı son noktada yer alan Isparta’da, 1930’lu yıllarda ulus-devlet imgesine uygun olarak mekân üretim modelinin gerçekleştiği kentsel bir aks olan “İstasyon Caddesi”nin geçirdiği önemli mekânsal değişimleri aktarıyorlar.
 
MİMARLIK EĞİTİMİ
Mimarlık Eğitiminde Yerel Kültür ve Mimarlık İlişkisi / Tülin Vural
Yazar, mimarlık öğrencilerinin kültür ve mimarlık arasındaki ilişkiyi yorumlamaları için UÜ Mimarlık Bölümü’nde birinci sınıf eğitim programında yer alan “Kültür, Sanat ve Mimarlık” dersinde uygulanan metoda değiniyor.
 
YAYIN DEĞERLENDİRME
Cumhuriyet Dönemi İstanbul Planlama Raporları 1934-1995 / Cânâ Bilsel
Yazar, İstanbul’un Cumhuriyet dönemi kent planlama tarihinin köşe taşları olarak nitelenebilecek planlama raporlarını biraraya getiren kitabı değerlendiriyor.

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Üç Gökdelen Kitabı / Gürhan Tümer
“[…] Kitaplığımda, gökdelenlerden söz eden birçok kitap var. Ama bunların üç tanesi ötekilerden farklı; çünkü onların ikisinin adı “Gökdelen”, birinin adı “Skyscrapers”. Adları “Gökdelen” olanlar roman, adı “Skyscrapers” olan bir mimarlık kitabı. […]”

Bu icerik 3240 defa görüntülenmiştir.