323
MAYIS-HAZİRAN 2005
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA

  • Zavallı Bir Binaya
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü; MO Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

İstanbul’un Konukları Kimler Olacak?

Kongreye davetli konuşmacı olarak katılacak olan dünyaca ünlü mimarlar, mimarlık tarihçileri ve diğer konuklar belli olmaya başladı. Daha geniş bilgiye ve gelişmelere, www.uia2005istanbul.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Cengiz Bektaş, Türkiye

Denise Scott Brown, ABD

Francesco Dal Co, İtalya

Charles Correa, Hindistan

www.charlescorrea.net/

Peter Eisenman, ABD

www.eisenmanarchitects.com

Massimiliano Fuksas, İtalya

www.fuksas.it

Zaha Hadid, İngiltere

www.zaha-hadid.com

Zvi Hecker, İsrail

www.zvihecker.com

Sumet Jumsai, Tayland

www.cperspectives.org/Invitees/sumet_jumsai.htm

Rem Koolhaas, Hollanda

www.oma.nl

Kengo Kuma, Japonya

www02.so-net.ne.jp/~kuma/

Abdelaziz Lazrak, Fas

Fumihiko Maki, Japonya

www.maki-and-associates.co.jp/

Glenn Murcutt, Avustralya

http://www.pritzkerprize.com/2002annc.htm

Mikhail Piotrovsky, Rusya

www.hermitagemuseum.org

Joseph Rykwert, ABD

http://www.cperspectives.org/Invitees/joseph_rykwert.htm

Moshe Safdie, İsrail

www.msafdie.com

Alexandros N. Tombazis, Yunanistan

Robert Venturi, ABD

www.vsba.com

Ken Yeang, Malezya

www.trhamzahyeang.com/

Kamuda Çalışan Mimarlara Kongreye Katılım Olanağı

İçişleri Bakanlığı, Mimarlar Odası’nın başvurusu üzerine, 81 il valiliğine bir genelge göndererek, belediyelerde ve il özel idarelerinde çalışan kamu görevlisi mimar ve şehir plancılarının, Dünya Mimarlık Kongresi’ne katılmalarının yararlı olacağını bildirdi. Bakanlığın, 2 Mart 2005 tarih ve 80551 sayılı genelgesi ile, belediyelerde ve il özel idarelerinde görev yapan meslektaşların bu genelge ile sağlanan olanaktan yararlanabilmeleri için, belediye başkanlıklarına ve bağlı oldukları kurum yönetimlerine başvurmaları gerekiyor.

Türkiye Kongreleri Ankara Buluşması’nın Teması Değişti:

“Modernleşme Sürecinde Ankara ve Cumhuriyet Kentleri”

Türkiye Kongreleri’nin yedincisi ve sonuncusu olan Ankara Kongresi, Mimarlar Odası Genel Merkezi ve Ankara Şubesi’nin evsahipliğinde 27 Mayıs 2005 tarihinde Ankara’da düzenlenecek. Ankara Kongresi’nin daha önce belirlenen teması “Modernleşme Sürecinde Ankara ve Cumhuriyet Kentleri” olarak değiştirildi. Bu tema çerçevesinde, Ankara’nın bir “Cumhuriyet Başkenti” olarak edindiği “modern kimlik” ile Anadolu’daki yeni kentlerin bu kimlikten etkilenmelerinin irdelenmesi planlanıyor. Belirlenen tema özelinde özellik arzeden Cumhuriyet kentlerinden Zonguldak ve Karabük’ün de irdelenmesi ve ardından yapılacak panel/forumla Türkiye Kongreleri’nin sonlandırılması düşünüldü. Bu kapsamda “genel tematik değerlendirme” Prof.Dr. Yıldırım Yavuz tarafından yapılacak. Prof.Dr. İlhan Tekeli, Doç.Dr. Baykan Günay ve Doç.Dr. Ali Cengizkan da konuşmacı olarak davet edildiler. Ayrıca her kongrenin yayımlanmakta olan “sonuç bildirge”leri Ankara’da yapılacak son Türkiye Kongresi’nden sonra genel bir “Türkiye Raporuna” dönüşmesi; böylece Türkiye’deki “kentler ve mimarlık” ilişkisinin durumun ve buna ilişkin önerilerin, bir yıl süren bir ulusal tartışma ortamının birikimleri olarak UIA İstanbul Kongresi’ne sunulması hedefleniyor.

Türkiye Kongreleri: Adana-Antakya Kongresi Sonuç Bildirgesi’nden

Türkiye Kongreleri’nden beşincisi 25-27 Şubat 2005 günlerinde Adana ve Antakya’da 750 kişilik katılımla “Kültürlerin Ortak Kenti ve Ortak MimarlıkLARı” temasıyla gerçekleştirildi. Katılımcıların sonuç bildirgesine yansıyan çağrısı şöylşe:

“Adana-Antakya Kongresi katılımcıları, yaklaşık 5 yıl önce yine Mimarlar Odası tarafından İçişleri Bakanlığı’nın katılımıyla Antakya’da düzenlenen Dünya Mimarlık Günü toplantısı kararlarını yeniden anımsatmayı uygun görmektedirler. 30 Eylül 2000 tarihli toplantının sonuçları arasında yer alan aşağıdaki değerlendirmeler, Adana-Antakya Kongresi Sonuç Bildirgesi’nin de “çağrı”sı olarak yinelenmektedir.

1) Kentlerimiz Mimarlıkla Yeniden Bütünleşmelidir: Son 50 yılda yaşanan yozlaşma, sadece fiziksel yaşam çevresini değil, bunun ötesinde ''kimlikli bir gelecek'' hedefini de ulusal ve küresel ölçekte olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu nedenle kentlerimiz binlerce yıllık kültürel kazanımlarla elde edilen şanslarını daha fazla yitirmeden, mimarlıkla yeniden buluşmalı, kentsel-kültürel-doğal mirası göz ardı eden ve imar rantını mimarlığa tercih eden politikalardan kendilerini arındırmalıdırlar.

2) Ortak Kimlik Bir ''Kültürler Alaşımı''dır: Türkiye'nin kültürel zenginliğinin sadece bir ''mozaik'' değil, aynı zamanda bir ''alaşım'' olması nedeniyle; her türlü sosyal ve kültürel gelişme ve kalkınma politikalarına ''temel tarihsel gerçek'' olarak yön vermesi beklenmelidir.

Farklı inanç ve kültürlere sahip yurttaşlardan oluşan ve Türkiye'yi "vatan" yapan ''Anadolu insanı''nın ''ortak kimliği''ni de bu ''kültürel alaşım''ın köklü ve zengin uygarlık birikimleri yaratmaktadır. Ortak esenliğimizin güvencesi ise ''kültürlerin tarihsel dostluğuyla yapılanan'' bu alaşımın bütüncül ve güçlü dokusudur.

Nitekim, yine Antakya’da, kimi kiliselerin bile Hıristiyan dini mimarisini yansıtan yapılarda değil de Müslüman halkın da kullandığı geleneksel konutlarda faaliyet göstermeleri; cami, kilise ve havraların yan yana olmalarının ötesinde adeta “kol kola” bir konumda kentsel dokuda yer almaları, bu değerlendirmenin mimari ve mekânsal tanıkları olarak da önem taşımaktadır.

3) Antakya Korunarak Yaşatılmalıdır: Antakya'daki en önemli sorun ise kentin ''çok sayıda belediye'' yönetimiyle imar açısından adeta ''parçalanmış'' olmasıdır. Kentin tarihsel-çevresel bütünlük içinde planlanarak korunması ve gelişmesi önünde birinci derecede engel ve sorun oluşturan bu karmaşa bir an önce giderilmelidir.

Bölgedeki ve ülkedeki tüm kentlerimizin, “kimlik ve gelecek” arayışları açısından da yaşamsal değer taşıyan bu etkinliğin gerçekleşmesi için önemli ve içten desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Adana ve Hatay Valiliklerine, Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyelerine, Antakya Belediyesi ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’na, katkıda bulunan diğer kurumlarla birlikte “sponsorluk” desteklerini esirgemeyen sektör temsilcileri ile tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Meslektaşlarımızın yanısıra, “kentler”in ve “mimarlık kültürü”nün geleceği konusunda duyarlı tüm kesimleri önümüzdeki Kocaeli (İzmit) ve Ankara Kongreleri’ne katılmaya davet ediyoruz.”

Bu icerik 4336 defa görüntülenmiştir.