323
MAYIS-HAZİRAN 2005
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA

  • Zavallı Bir Binaya
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü; MO Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
YARIŞMA

Mimari Proje Yarışması: Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından, 31 Ağustos 2004 tarihinde serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışma 18 Aralık 2004 tarihinde sonuçlandı. TMMOB Mimarlar Odası üyelerinin katılabildiği yarışmada, jüri, 91 projeyi değerlendirdi. Seçilen projelere 3 ödül, 3 mansiyon, 4 satınalma ödülü verildi. Kolokyum ve ödül töreni 8 Ocak 2005 tarihinde Eskişehir’de yapıldı.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

M. Tacettin Sarıoğlu (Dr., İnş Y.Müh., Tepebaşı Belediye Başkanı)

Sadun Özel (Doç., Y.Mimar, OGÜ Mimarlık Bölüm Başkanı)

Halit Halaç (Y.Mimar, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi Başkanı)

Hülya Çopuroğlu (Y.Mimar, Eskişehir K.T.V.K.B.K. Müdürü)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Hasan Özbay (Y.Mimar)

M. Mürşit Günday (Mimar)

Fırat Gülmez (Y.Mimar)

C. Abdi Güzer (Y.Mimar, Doç.Dr., ODTÜ)

Alhan Gedik (İnş.Y.Müh.)

Yakup Hazan (Y.Mimar)

Mehmet Şener Küçükdoğu (Y.Mimar-Müh., Prof.Dr., İTÜ)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Mehmet Soylu (Y.Mimar)

Hasan Gönen (Prof.Dr., İnş.Y.Müh.)

İpek Öztürk (Mimar)

RAPORTÖRLER

Piraye Cengiz (Y.Mimar, Tepebaşı Bel. İmar Md., Ruhsat Servisi)

Saygın Can Oğuz (Y.Şeh.Pl., Tepebaşı Bel. İmar Md., Pl. Servisi)

* Jüri, asli üyelerden Bünyamin Derman’ın hasta olduğunu, yedek üyelerden Mehmet Soylu’nun yurtdışında olduğunu bildirmesi üzerine, ikinci sıradaki yedek üye Fırat Gülmez’in çalışmalara katılmasına karar vermiştir

1. ÖDÜL

SELİM VELİOĞLU y.mimar, SUNAY YUSUF mimar, ERCE FUNDA mimar

Proje Açıklama Raporundan:

Tepebaşı Belediyesi Hizmet Binası,

a) Güneyden yaklaşımda nitelikli yapılardan ve öneri dış mekânlardan oluşan Fabrikalar Bölgesi ile devamlılık sağlayan ardışık, ölçekli dış mekânlar belirleyecek;

b) Kuzeyden bölgeye yaklaşımda ise bir “kapı-alan” tanımlayacak;

biçimde yorumlanmıştır.

Jüri Raporu:

Proje yeni gelişme alanı içerisinde kademelenmiş bir dış mekân ve yaya dolaşım kurgusu aracılığı ile kentsel süreklilikler oluşturmakta, kendi programını aşan kentsel bir nitelik sunmaktadır. Yapı bütününü oluşturan yalın kütle parçalarının tanımladığı avlunun gerek geliştirdiği ölçek, gerek program ilişkilerini dış mekâna taşınma biçimi, gerekse projenin gelişmeye açık, esnek kurgusu olumlu bulunmuştur. Benzer biçimde önerinin geleneksel malzeme ve zorlanmamış teknolojiler aracılığı ile ulaştığı çağdaş dil, anlamsal zenginlik ve mekân deneyimi projenin temsili beklentileri ile örtüşür niteliktedir. Proje öngördüğü bu mimari ve kentsel değerler gözetilerek oy çokluğu ile birinci ödüle layık görülmüştür.

2. ÖDÜL

ÖZCAN UYGUR y.mimar, SEMRA UYGUR y.mimar, EVREN BAŞBUĞ mimar

Yardımcılar: Necati Seren, Umut Başbuğ, Güliz Erkan, Melike Bilgin

Maket: Selehattin Yazıcı, Mehmet Savaş

Proje Raporundan:

Yerel yönetim, Fabrikalar Bölgesi’ndeki yeni yapılaşmanın öncülüğünü üstleniyor kendi yapısı ile. Öneri yapı, kendi çağdaş kimliği ile kente eklemlenir; bölgenin değerleri ile bütünleşir. Fabrikalar Bölgesi, kentsel kimliğine farklı zamanların katmanlarını biraraya getirerek ulaşacak. ‘Günümüz katmanı’nın ilk elemanı bu yapı. Bölgeyi uzunlamasına kateden yeşille bütünleşik yaya omurgasına bağlanır iki farklı düzlemden. Kent Parlamentosu, çağdaş toplumun simgesi, saydam, görsel ve işitsel ulaşımı kolay, arenadır. Öneride tasarımın önemli ögesidir.

Jüri Raporu:

Yapının arazi içinde yerleşimi, alt parça ve ölçeklerin tanımlanışı ve dışa vurum biçimi ile bu kurgunun sonucu olarak oluşan dış mekânlar ve iç dış ilişkisi olumlu bulunmuş, buna karşın yapı saçağının ve giriş holünün abartılı ölçeği olumsuz bulunmuş, yapı oy çokluğu ile ikinci ödüle layık görülmüştür.

3. ÖDÜL

SİNAN MERT ŞENER y.mimar, ELMİRA AYŞE ŞENER y.mimar, TUĞBA ÇİMEN mimar

Danışman: Hakan Tong

Yardımcı: Corc Umut Meynioğlu

Maket: Nilüfer Sağlar

Proje Açıklama Raporundan

Tasarıma İlişkin Kriterler: * Yeni oluşan “kent bulvarına”, “ kent duvarı” oluşturarak istikamet veren doğrusal blok kurgusu; * Kentten yaklaşıma referans veren “ön meydan”; * “Parkı binanın içine alan” bir mimari çözüm; * Güneydeki “parklar zincirini” binaya entegre eden doğal amfi ve bağlantılı üst zemin girişi; * Meydanlar zincirinin ve parkın eğimli bir yüzey oluşturulması ile kapalı çarşı ve nikah salonu üzerinden belediye hizmet bloğuna doğrudan bağlanması; * Kamusal ön meydan ile park meydanını, resmî meydan ile çarşıyı hem bağlayan hem ayırabilen geçirgen kütle kurgusu; * Bina girişini sembolize eden ve ön meydanı üçüncü boyutta sınırlayan kentsel ölçekteki kanopi …

Jüri Raporu:

Ana yaklaşımı karşılayan bir dış mekân oluşturulması ve bu mekânın kademelenerek yapısal program parçalarını içermesi, bütün içinde ulaşılan alt ölçekler ile yapının ulaştığı çağdaş dil nitelikleri olumlu bulunmuş, buna karşın plan kurgusunda ve giriş dağılım ilişkilerinde aksaklıklar gözlenmiş, yapı oy çokluğu ile üçüncü ödüle layık görülmüştür.

1. MANSİYON

SÜLEYMAN AKKAŞ mimar, AHMET ÇORAPÇIOĞLU mimar

Danışman: Aziz Akıncıtürk

Yardımcı: Ömer Selçuk Baz

Jüri Raporu:

Program parçalarının tek bir kabuk çerçeve içinde toplanarak oluşturulan iç dış ilişkisi, böylelikle kente yönelik açılım ve ulaşılan yapı dili olumlu bulunmuş, benzer biçimde yapının detay nitelikleri ve malzeme önerileri yapının kimliği oluşturan temel unsurlar olarak ele alınmıştır. Buna karşın üst kabuktaki açıklıklar dışavurumcu, rastlantısal bir doku olarak algılanmış, taşıyıcı sistem ve iç mekân kurgusu ile ilişkisi olumsuz bulunmuş, yapı oy çokluğu ile birinci mansiyona layık görülmüştür.

2. MANSİYON

EMRE ERGÜL mimar

Yardımcılar: Ziya İmren, Mustafa Hançerli, Alp Kantarcı, Yener Akgün

Jüri Raporu:

Yapının kentsel dış mekânla süreklilik gösteren bir kurgu içinde alternatif ve özgün bir tipoloji olarak ele alınması, gerek program gerekse dil kararlarının bu ana kararı güçlendiren bir tutarlılıkla sürdürülmesi olumlu bulunmuştur. Öte yandan gene bu tipoloji ve kütle kararlarının bir sonucu olarak iç mekânlarda ulaşılan denetimsiz derinlik ve ışık sorunları ile giriş kotlarının işlevsel sorunları projenin olumsuzlukları olarak görülmüş, yapı oy birliği ile ikinci mansiyona layık bulunmuştur.

3. MANSİYON

NUR ÇAĞLAR y.mimar, MURAT SÖNMEZ y.mimar, NİL ECE BEKEN mimar,

TAHSİN ERBİL İNCE mimar

Danışman: Adnan Aksu

Yardımcı: Mehmet Arıdoğan

Jüri Raporu:

Projenin tek ve bütüncül bir hacim olarak ele alınması, bu yaklaşımla üretilen üst dil ve ulaşılan açık alan ölçeği olumlu bulunmuş; bu özelliklerin iç mekân kalitelerine ve cephe detaylarına süreklilik içinde yansıdığı gözlenmiştir. Buna karşın, giriş ayırımlarının vurgulanmaması ve yapının toplumsal temsiliyetine yönelik zorlamalar olumsuz bulunmuş, yapı oy çokluğu ile üçüncü mansiyona layık görülmüştür.

SATINALMA

NİMET AYDIN y.mimar

Yardımcılar: Burcu Poyrazoğlu, Necdet Beker, Ali Düzdağ, Evrim Sunal, Gizem Turgut, Habibe Aduş, Ümran Keskin, Levent İnce.

SATINALMA

YUSUF KENAN GÜVENÇ mimar, KAAN ÖZER mimar, AYŞEN ÇELEN ÖZTÜRK mimar, NAZMİYE ÖZTÜRK mimar

Yardımcılar: Mert Üçer, Serhat Ateşoğlu, İbrahim Mustafa, İsrafil Konyalı, Şafak Çakmak, Tuğba Karakuş, Özdeyiş Karakuş, Miray Beğendi, Ömer Gök, Eşref Dönertaş, Yunus Özdemir, İdil Özer, Yağmur Güvenç.

SATINALMA

OSMAN GÜNEŞ ERDEN mimar, KADİR SOMUNCUOĞLU mimar

Yardımcı: Gürkan Aksu

SATINALMA

ÖZGÜR EDİZ y.mimar, LEVENT ARIDAĞ y.mimar

Yardımcılar: Murat Yüksel, Banu Bayrak, Serdar Eker

Bu icerik 8419 defa görüntülenmiştir.