317
MAYIS-HAZİRAN 2004
 
MİMARLIK'TAN

ODADAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ÖDÜL ve SERGİ: 9. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri

  • Eski Van Şehri
    Şahabettin ÖZTÜRK

    Yrd.Doç.Dr., Mimar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

    Fen Edebiyat Fakültesi,

    Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi



KÜNYE
ETKİNLİK

ARKIMEET Konferansları, 2004

Arkitera Mimarlık Merkezi

ARKIMEET konferansları 2004 yılında, güncel modern mimarlığının odak noktası olarak kabul edilen “Çağdaş Hollanda Mimarlığı” teması ekseninde Hollanda mimarlığının öncü isimlerini İstanbul’da ağırladı. Arkitera Mimarlık Merkezi’nin organizasyonu ve Phillips Aydınlatma’nın ana sponsorluğunda, Vitra Artema ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşen “Çağdaş Hollanda Mimarlığı” konferans serisi, 22 Mart akşamı, West 8’in kurucu ortağı ve 2. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali küratörü Adriaan Geuze’nin İTÜ Maçka Kampusü’nde verdiği konferansla başladı.

Dünyanın en önemli peyzaj mimarlarından biri olan Adriaan Geuze, ekibi ile tasarladıkları Borneo-Sporenburg yerleşkesi ile kentsel tasarım alanında Veronica Rudge Green Ödülü’nün ve bu yerleşkedeki köprüleri ile de 2002 yılında Paris’te gerçekleşen Uluslararası Yaya Köprüsü Konferansı’nda estetik kategorisinde Yaya Köprüsü Ödülü’nün sahibi oldu. Geuze, belki de serinin ilk konferansını veriyor olmasının bilinciyle, Hollanda’nın mimari gelişimini ayrıntılı olarak seyircilere aktardı. Geuze daha sonra, West 8’in, aralarında Rem Koolhaas’ın da bulunduğu pek çok başarılı mimarla ortak yaptığı kentsel gelişim projelerinden bir kesit sundu. Mikro ölçekten makro ölçeğe ele aldıkları peyzaj düzenlemelerinden ve fantastik projelerinden bahseden Geuze, “otantik” olguya önem verdiklerini, tasarımlarında çalıştıkları ülkenin kendine özgü niteliklerinin en önemli verileri olduğunu vurguladı.

Serinin ikinci konferansı, 6 Nisan akşamı Harbiye Askeri Müze Konferans Salonu’nda Neutelings Riedijk Architects’ten Willem Jan Neutelings’in katılımıyla gerçekleşti. Neutelings, 1991 yılında genç mimarlara verilen Rotterdam-Maaskant Ödülü’nü kazandı ve 1992 yılında Rotterdam’da Michiel Riedijk ile Neutelings Riedijk Architects Mimarlık Ofisi’nin kurucu ortaklığını üstlendi. Neutelings Riedijk Architects son dönemde, Hollanda Mimarlık Enstitüsü’nde (NAI) yer alan sergileri “Perdelerin Arkasında” (Behind the Curtains) ile de gündemdeki yerini sağlamlaştırdı.Neutelings, form olgusunun ön planda olduğunu hissettiren yenilikçi tasarımlarını anlatırken, mimarlığı bir keşif gezisi olarak algıladığını belirtti. Mimar, tüm projelerini sırasıyla heykel (statue), bağlam (context), sistem (system), bezeme (pattern), boşluk (cavity), istifleme (stacking), senaryo (scenerio), biraraya getirme (ensamble), hisler (senses) ve doku (texture) başlıkları altında anlatırken, bazı projeleri farklı niteliklerinden dolayı birkaç farklı başlık altında ele aldı. Neutelings’in tasarımlarının dikkat çeken yönü, tek defaya özgü ve doğayla uyumlu, doğaya saygılı olmalarıydı.

13 Nisan’da gerçekleşen ARKIMEET konferansı ise ilk defa bir kadın mimarı konuk etti. “Mobilite (Hareketlilik) - Manzaralı Bir Oda” teması ile 2003 yılında gerçekleşen 1. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali küratörü ve yürütücüsü Francine Houben, Delft Teknik Üniversitesi’nin ilk kadın profesörü olma özelliğini de taşıyor. Houben, ARKIMEET konferansında yaptığı sunumuna “Hollanda Dağları” ismini vermiş. Projelerinde teknik, insani ve coşkulu yönlerin tek bir çözümle biraraya geldiği katmanlaşmalardan etkilenen Houben, mimarlığın duyulara hitap etmesine önem veriyor.

Doku-ışık-insan kesişmelerini sorgulayarak tasarladığı projelerinden en gurur duyduğu Delft Teknik Üniversitesi master planı ve kütüphanesi Mecanoo Mimarlık Ofisi’nin mimarlığa duyarlılığını dile getiriyor. Diğer mimarların da vurguladıkları Hollanda’nın bir bölümünün su seviyesinin altında olmasını irdeleyen Houben, tasarımlarına su olgusunu yerleştirerek, belki de dezavantaj olarak bahsettikleri durumu fonksiyona ve estetiğe dönüştürerek avantaja çeviriyor.

ARKIMEET “Çağdaş Hollanda Mimarlığı” serisi 27 Nisan günü, uluslararası ününü Rotterdam kentinin sembolü haline gelen Erasmus Köprüsü projesine borçlu olan UN Studio’dan Ben van Berkel’in verdiği konferansla sona erdi. Ben van Berkel, mimari tasarıma getirdiği farklı bakış açısı ve düşünce yapısını konu alan konuşmasında, teknolojik ortamın sunduğu olanaklar doğrultusunda geliştirdikleri sekiz boyutlu diyagramlarla, mekanı organize eden şemalar kurgulayarak toplumsal etkileşimi olumlu yönde geliştirmek istediklerini açıkladı. Ben van Berkel, modernizmin getirdiği "kutu" formlardan bireysel olarak çok sıkıldığını ifade etti. Mekanı organize etmek için eskizler yerine diyagramlarla yola çıkıldığında çok farklı formlarla daha doğru organizasyonlar elde edilebileceğini düşündüğünü söyleyen van Berkel, "Bilgiyi nasıl organize edeceğinizi bilirseniz formu da özgür bırakabilirsiniz" ifadesini kullandı.

Arkitera Mimarlık Merkezi “Çağdaş Hollanda Mimarlığı” temalı ARKIMEET konferanslarını, Ağustos ayında piyasa çıkması planlanan ve deşifreler, mimarların projeleri, röportajlarının yer alacağı bir kitapta toplayarak kalıcı kılmayı hedefliyor. Çağdaş Hollanda Mimarlığı kitabı, çağdaş dünya mimarlığı içerisinde kuşkusuz çok özel bir konuma oturan ve pek çok açıdan, öncü konumunda olan Hollanda’da mimarlık anlayışının, bir çatı altında toplanabilir genel özelliklerini biraraya getirecek.

Arkitera Mimarlık Merkezi “Çağdaş Hollanda Mimarlığı” serisinin ardından, 11 Mayıs günü İspanyol mimarlık ofisi Mansilla- Tuñón ile bu dönemin son ARKIMEET konferansını gerçekleştirdi. Harbiye Askeri Müze’de ilgiyle izlenen konferans, Betonart dergisi(1) sponsorluğunda yapıldı. Emilio Tuñón, İspanya’daki tüm yapıların yarışma sonucu uygulamaya geçmesi kararından sonra, kazandıkları yarışma projeleriyle öne çıktıklarını belirtti ve konferansta, ideolojilerinden başlayarak 4’ü inşa halinde olan beyaz betondan yaptıkları 5 projeden bahsetti. Dünyayı tanımak için mimarlık yoluyla ortak bir dil sisteminin kurulması gerektiğini savunan Tuñón, yaptıkları projelerde de bu düşünce sisteminin temel olduğunu vurguladı. Tuñón, herkesin “eşit, farklı ve aynı zamanda da çeşitli” oluşunu ve bunun bir sistem olarak yansımasını tasarladıkları projeler üzerinden değerlendirdi.

Notlar:

1. TÇMB’nin yeni mimarlık yayını olan Betonart’ın içerik ve tasarımından Arkitera Mimarlık Merkezi sorumlu.

Arkitera Mimarlık Merkezi Sonbahar Programı

AMV Genç Mimar Ödülü

Arkitera Mimarlık Veritabanı AMV'nin yayına açılışının birinci yıl dönümünde "AMV Genç Mimar Ödülü" veriliyor. Ödül, aday mimarların inşa edilmiş binasından yola çıkılarak, tasarım alanında yaptığı her türlü üretim göz önüne alınarak verilecek.

Diyalog

3 yıldır düzenli olarak sürdürülen Arkitera Diyalog, 2004 yılında yeni formatıyla devam ediyor. İki veya daha fazla konuk arasında gerçekleşen Diyalog buluşmaları, konukların belirlediği bir tema üzerinden karşılıklı tartışmaları yoluyla ilerliyor. Yaz döneminin ardından Arkitera Diyalog, 1 Eylül’de “Mimarlığı Kavrayışta Teori / Pratik” ve ”Bilgi / Görgü / Sezgi Eksenleri” konusu ile devam edecek. Diyalog’da gelecek program:

1 Eylül - 21 Eylül 2004

Konuklar: Emre Arolat, Alpaslan Ataman, İhsan Bilgin, Tansel Korkmaz, Nevzat Sayın ve Han Tümertekin

Konu: Mimarlığı Kavrayışta Teori/Pratik ve Bilgi/Görgü/Sezgi Eksenleri

21 Eylül - 19 Ekim 2004

Konuklar: Ali Cengizkan ve Can Çinici

Konu: Mimarlıkta Tekrar

19 Ekim - 18 Kasım 2004

Konuklar: Aykut Köksal ve Uğur Tanyeli

Konu: Türkiye'de Mimarlık Nerede Duruyor?

18 Kasım - 7 Aralık 2004

Konuklar: Serhan Ada ve Nevzat Sayın

Konu: Tasarı, Tasarım, Yapı, Yazı

7 Aralık - 28 Aralık 2004

Konuklar: Gökhan Avcıoğlu ve Zeynep Mennan

Konu: Dijital Konstrüktivizm

Platform

Arkitera Platform, çerçevesinin önceden internet ortamında belirlendiği bir konunun, uzmanlar tarafından fiziksel bir mekanda katılımcılarla birlikte tartışıldığı, Arkitera Mimarlık Merkezi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen ve mimarlık dünyasında bir ilk olarak kabul edilen toplantılar serisi. 2004'de gerçekleşecek toplantılardaki en önemli değişiklik, toplantıların İstanbul dışına taşıyor olması. Toplantının yapılacağı kentin mimarisinin, geçmişi, bugünü ve geleceğiyle ele alınacağı toplantılarda belediyeler, mimarlık fakülteleri ve Mimarlar Odası Şubeleri’yle işbirliği yapılacak.

ARKIMEET

ARKIMEET Konferansları’na önümüzdeki sonbahar döneminde yine uluslararası isimlerle devam edilecek.

Bilgi için : http://www.arkitera.com
Bu icerik 3602 defa görüntülenmiştir.