|
416
KASIM-ARALIK 2020
|
|
-
İhsan Bilgin, Prof. Dr., Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Ayşen Ciravoğlu, Prof. Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Bülent Batuman, Pelin Pınar Giritlioğlu, Ersen Gürsel, Celal Abdi Güzer, Doğan Hasol, Nurbin Paker, Yıldız Salman, Cem Sorguç, Alper Ünlü
-
Mimarlar Odası Bursa Şubesi
-
Ufuk Doğrusöz, Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü ve Nişantaşı Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
|
MİMARLIK'tan
30 Ekim 2020 tarihi bir kez daha depremle iç içe bir coğrafyada olduğumuzu ancak hâlâ ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bize hatırlattı. Elazığ depreminin ardından atılan adımların sesini zor duymuştuk, İzmir’de sürecin nasıl yürütüleceğini de merakla bekliyoruz ve haklı olarak “#DepremVergileriNerede?” sorusunu yüksek sesle dile getiriyoruz. Soruya yetkililerden bir cevap gelir mi bilmemekle birlikte kamu kaynaklarının nitelikli kentsel mekânlar yaratmak için kullanılması gerekliliğini hatırlatmakta yarar var. Ancak planlama ve mimarlık disiplinleri göbekten bağlı olduğu idari politikalar tarafından kapana sıkıştırılıyor. Yaşadığımız kentlerdeki planlama eksiklikleri, niteliksiz kentsel çevreler ve kalitesiz yapıların kaynağı hep aynı: Uzmanlarla birlikte çalışması gerekirken onlarla çatışan idareler. Uzlaşma zemininin bulunacağı gelecek için çalışmaya devam etmek ve bu gerekliliği vurgulamak önemli.
Bu sayımızın MİMARLIK Gündem’inde bir başka inatlaşmanın eserini konu ediyoruz: Ankara Saraçoğlu Mahallesi. Kamunun yanı başında uzun yıllar sivil bir yaşam örüntüsüne ev sahipliği yapmış, her Ankaralının kent belleğinde önemli bir yeri olan bu yerleşke, önce boşaltıldı, metruklaştırıldı sonra da onu bu “halden” kurtarmak amacıyla kapalı kapılar ardında yürütülen bir projeyle “sağlıklaştırılmasına” karar verildi. Süreçlerin sağlıklı yürütülmesi aslında çok kolayken zorlaştırmak ve kamu yararını öncelikleyen sivil aktörleri karşısına almak idarelerin nedense tercih ettiği bir yol oluyor. Nitelikli projelere imza atan birçok mimarın olduğu günümüzde müellifi duyurulmadan şeffaf olmayan süreçlerle kentsel mekânların tasarlanması daha iyisinin mümkün olduğunu bilenler için bir hayal kırıklığı olmaya devam ediyor. İşte bu noktada, konuşulması gereken işleri daha çok gündeme getirmeye ihtiyaç var. Bu amaçla 1988 yılından beri düzenlenen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programının bu yılki XVII. döneminde ödül alan isimler ve projeler bu sayımızda yerini aldı. Kentsel çevreyi ve dikkatli bakan gözleri etkileyen / dönüştüren insanları ve yapıları ön plana çıkararak onlara gereken değeri vermemiz için bir vesile olan program, Türkiye’deki mimarlık ortamına katkıda bulunmaya devam ediyor, hâlâ.
Aslı Tuncer Madge
Bu icerik 1838 defa görüntülenmiştir.
|
|
|
|