378
TEMMUZ-AĞUSTOS 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Hafıza Mekânları
    Pelin Derviş, Venedik Bienali 14. Uluslararası Mimarlık Sergisi, Türkiye Pavyonu Proje Koordinatörü

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

Aslı Tuncer

Yayın hayatının 51. yılına giren, uzun erimli, kolektif bir çalışma geleneğini kurumsallaştırmış bir dergiye yayın mutfağından dâhil olmak büyük bir sorumluluk. Tarihe kayıt düşülen "Mimarlık'tan" yazısını yazmak da bir o kadar öyle. Bunu Mimarlık dergisinin geleneği dolayısıyla bir “görev” tanımından çok bir “sorumluluk” duygusuyla ele alarak aynı anlayışla sürdüreceğiz. Umarız bu yaklaşım, derginin mutfağında olan kişiler kadar, yazarların ve okuyucuların desteği ile daha uzun yıllar gündemi Mimarlık’ın gözünden görmeye devam etmemizi sağlar.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye’nin taş kömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketlerinden birine tanık olduk / tanık olmak durumunda bırakıldık. Yaşanan ihmallere dair vahim detaylar ve 'denetimsizlik' raporları kamuoyuna yansımış olmasına rağmen, gerçek sorumluların kamu vicdanınca aklanmayacağı aşikar. Bu sayının başyazısı, çalışma ilişkileri, sosyal politika ve iş güvenliği üzerine çalışan Aziz Çelik tarafından Soma odaklı olarak kaleme alındı. Soma’da yaşananları, iş ve işçi sağlığı üzerinden değerlendirirken, maden kadar inşaat sektöründe yaşananları da bir kez daha gözönüne sererek, sektörlerin "iş cinayetleri"ni artırarak büyümesine vurgu yapıyor.

Bu sayının “Güncel” başlığı altında yer alan yazılar, mimarlığın hukukla olan sıkı ilişkisini açık ediyor: Gelibolu Milli Parkı’nın yeni yapılan yasal düzenlemeyle nasıl korumasız kaldığı... Uzun yıllardır tartışılan bir konu olarak “mimarın (telif) hakları”na dair Mimar Aytaç Manço’nun MESA’ya karşı açmış olduğu davayı kazanması... Sıkça karşılaşılan “Yargı … projesinin yürütmesini durdurdu” karalarına rağmen inşa süreci devam eden projeler...

Dünya mimarlarının yaz aylarındaki önemli bir durağı, bu yıl 25.si düzenlenecek UIA Dünya Mimarlık Kongresi olacak. Güney Afrika’nın Durban kentinde düzenlenecek olan kongrenin “Başka Yerde Mimarlık" (Architecture Otherwhere) temasından hareketle Mimarlar Odası, üzerinden bir yıl geçen Gezi olaylarının perspektifinde bir sergi hazırlıyor. Ülkenin kentsel mekânları ve kırsal alanları üzerindeki yoğun sosyal, ekonomik, ekolojik baskılara karşı koymak üzere bilimi, etiği ve mesleği savunan Mimarlar Odası'nın yıllardır sürdürdüğü çabaların turnusolu olarak Gezi, serginin hareket noktası. Gezi ile daha fazla görünürlük kazanan ülke toprağı üzerindeki kentsel ve kırsal mücadelelerde kent ve mimarlık bu sergi ile gündeme gelecek.  

Güzel haberler de yok değil: Derginin baskı hazırlıkları sırasında açıklanan Dünya Miras Listesi’ndeki kültürel ve karma miras alanı sayımızın 13’e yükselmesi hepimizi sevindirdi. UNESCO, 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” ve “Bergama, Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı” dosyalarını Dünya Mirası Listesi'ne dâhil etti. Ancak yoğun çabalar asıl bu kabulden sonra, hakkını vererek koruyabilmek, yaşatabilmek ve günümüz dünyasına eklemleyebilmek konularında sürecek. Aksi takdirde, bu alanlarda da "İstanbul’un Tarihî Alanları”nın UNESCO Tehlike Altındaki Miras Listesi'ne alınma tehdidine benzer süreçler yaşanması ihtimali çok da uzak değil.

Bu icerik 5808 defa görüntülenmiştir.