363
OCAK-ŞUBAT 2012
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Mesleğe Kabul Edilmek?
    E. Füsun Alioğlu, Prof. Dr., Kadir Has Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Garanti Bankası’nın Kültür Kurumu SALT Galata Açıldı

Garanti Bankası’nın, güncel sanattan sosyal tarih ve ekonomi tarihine, mimarlıktan tasarım ve kent yaşamına kadar birçok alanda programlar gerçekleştiren kültür kurumu SALT’ın ikinci binası, 22 Kasım’da açıldı. İki binada ortak bir programı hayata geçirmek üzere tasarlanan SALT’ın ilk binası SALT Beyoğlu’nun ardından Bankalar Caddesi’ndeki SALT Galata’nın açılmasıyla iki tarihî binada toplam 15 bin metrekarelik alan kültür-sanat hizmetine sunulmuş oldu.

SALT Beyoğlu ve SALT Galata’nın mimari ve yeniden işlevlendirme projesinin liderliğini yürüten Mimar Han Tümertekin, “Çok kez onarım geçirmiş, içinde farklı dönemlerde yapılmış ekler ve düzenlemeler bulunan yapının mevcut halini tanımlayan rölöve çalışmalarının ardından, restorasyon ve restitüsyon projelerini, eldeki en doğru kayıtlara göre oluşturduk. Yeniden işlevlendirme projelerini de yeni kullanıcı istekleri doğrultusunda gerçekleştirdik” dedi.


SALT Galata bünyesinde yer alan “SALT Araştırma”, 40 bin başlık altında toplanmış yaklaşık 100 bin basılı yayını içeren kütüphanesi ve dijital ortama aktarılmış 1 milyonu aşkın belgeye erişim sağlayan arşiviyle, öğrenci, akademisyen ve araştırmacılara önemli bir kaynak sunuyor. Yeniden tasarlanan Osmanlı Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapmayı sürdüren bina, 219 kişi kapasiteli oditoryum, çok sayıda katılımcıya çalışma olanağı sunan atölyeler, kafe, restoran, mağaza ve sergi alanlarını içeriyor. SALT Galata, düzenleyeceği programlar kadar mimarinin deneyimlenmesi açısından da önemli bir durak olmayı hedefliyor. SALT Galata’nın, Fransız Mimar Alexandre Vallaury’nin imzasını taşıyan binası, anıtsal ölçeğinin yanı sıra, ön ve arka cephesindeki mimari üslubun farklılığı nedeniyle de İstanbul’da benzersiz bir örnek teşkil ediyor. Bankalar Caddesi’ne bakan ön cephe neoklasik ve neorönesans tarzı yansıtırken, eski İstanbul’a bakan arka cephe ise oryantalist çizgiler taşıyor. 19. yüzyılın sonunda Osmanlı Bankası için genel müdürlük binası olarak tasarlanan tarihî yapı, 2000 yılından itibaren Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi’ne, 2002’den bu yana da Osmanlı Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapıyordu.

Bu icerik 2879 defa görüntülenmiştir.