363
OCAK-ŞUBAT 2012
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Mesleğe Kabul Edilmek?
    E. Füsun Alioğlu, Prof. Dr., Kadir Has Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

ACE Genel Kurulu Brüksel’de Toplandı

Avrupa Mimarlar Konseyi’nin (ACE) 2011 yılındaki ikinci toplantısı 25-26 Kasım tarihlerinde Brüksel’de toplandı. ACE üyesi Mimarlar Odası da toplantıya bir delegasyon olarak katıldı. Genel Kurul’un ana gündem maddeleri arasında, 2012-13 dönemi ACE Yönetim Kurulu’nun seçimi, ACE’nin işleyişi ve geleceğe yönelik stratejileri konusunda yapılan çalışmaların sunulması, Mesleki Yeterlilikler Direktifi kapsamında yaşanan gelişmeler, ACE’nin mimarlık eğitiminin süresi ve staj uygulaması konusundaki lobi faaliyeti ve mesleki sorumluluk sigortası konusunda başlatılan çalışmalar bulunuyordu.

Yapılan seçimlerde belirlenen ACE’nin 2012-2013 dönemi Yönetim Kurulu şu üyelerden oluşuyor: Selma Harrington (Başkan-İrlanda), Wolfgang Haack (Almanya), Lionel Dunet (Fransa), Michel de Keyser (Belçika), Matjaz Durjava (Slovenya), Nicholas Galabov (Bulgaristan). Ayrıca Yönetim Kurulu’nda rotasyon ilkesi kapsamında görev alacak üyeler ise şöyle sıralanıyor: Pawel Kobylanski (Polonya), Konstantinos Belibassakis (Yunanistan), Mauro Latini (İtalya), Christos Savva (Kıbrıs) ve Pierre-Henri Schmutz (İsviçre).

ACE’nin geleceğe yönelik stratejilerinin daha etkili olması için üye örgütlerin daha etkin bir şekilde ACE çalışmalarına katkı vermesi gerektiğinin altı çizilerek, ACE çalışma gruplarının örgüt hedeflerine odaklı çalışmalar yapmalarının sağlanmasının amaçlandığı ve 2 yıllık orta vadeli bir lobi faaliyet planı geliştirileceği bilgisi verildi. ACE’nin şu anda AB nezdindeki en önemli lobi faaliyeti, Avrupa Mimarlık Okulları Birliği (EAAE) ile ortak olarak sürdürdüğü 5+2 eğitim ve staj kampanyası: Mevcut Mesleki Yeterlilikler Direktifi’nde eğitim süresi 4 yıl olarak belirtiliyor ve herhangi bir staj zorunluluğu bulunmuyor. ACE ise mimarlık eğitim şartının 5 yıla çıkartılması ve 2 yıllık zorunlu staj uygulamasının getirilmesi gerektiğini savunuyor. ACE, bu kapsamda uygulamaya sokulabilecek bir staj uygulamasının kapsamını belirlemek üzere yeni bir çalışma grubu da kurdu.

Mesleki sorumluluk sigortası konusunda, AB ülkelerinde çok çeşitli uygulamalar bulunduğu ve bunların ortaklaştırılmasının gerçekçi olmadığı, fakat farklı AB ülkelerinde uygulama yapan mimarların dolaşımları sırasında kullanabilecekleri sigorta sistemlerinin geliştirilmesinin önemli olduğuna değinildi ve bu çalışmanın başlatıldığı bildirildi. Mimarlar Odası’nın katıldığı uluslararası toplantı raporlarına www.mo.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Bu icerik 1217 defa görüntülenmiştir.