408
TEMMUZ-AĞUSTOS 2019
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMARLIK GÜNDEM

GÜNCEL

ETKİNLİK

KRİZ ORTAMINDA MİMARLIK

TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI

  • Mryleia Antik Kenti: Tarihin Üzerinde Yapılaşmak
    Defne Benol , Mimarlar Odası Bursa Şubesi önceki dönem MD-ÇED Kurulu Sekreteri
    Kübra Eğri, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Mesleki Denetim Görevlisi
    Belçin Balçık, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Mesleki Denetim Görevlisi

MİMARLIK ELEŞTİRİSİ

ANMA PROGRAMI: NEZİH ELDEM

YARIŞMALAR

MESLEK ETİĞİ

  • İyi İnsan, İyi Mimar
    Nilgün Fehim Kennedy, Dr., Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Emekli Öğretim Görevlisi

KENT KİMLİĞİ

YAPI TEKNOLOJİSİ VE MALZEME

  • Alglerle Yeşeren Cepheler
    Ayça Tokuç, Doç. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
    Gülden Köktürk, Yrd. Doç. Dr., DEÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
    Kutluğ Savaşır, Yrd. Doç. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü

MİMARLIK TARİHİ

CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI

FİLM DEĞERLENDİRME

YAYINLAR

TEMA[S]




KÜNYE
MİMARLIK'tan

 

Kent gündemini belirleyerek gündelik dilimize sirayet eden seçim atmosferinden bu sefer uzun bir süreliğine kurtulmuş gibi görünüyoruz. Peki, referandumlar, seçimler, erken seçimler, yenilenen seçimler derken son yıllarda sayısız kere sandığa gitmiş bir toplum olarak gerçekten tabandan gelişen bir politika ağına sahip miyiz? Değişen her politikacıyla birlikte kentsel politikalar yeniden şekillense de yönetim sistemlerindeki aşırı merkezîleşme, kentlinin varolan sistemin içine sızmasını zorlaştırıyor. Ancak yerel yönetimlerdeki değişimlerin bir umut vadettiğini söylememek olmaz. Meclis toplantıları ve ihaleler gibi, eskiden kapalı kapılar ardında yaşananları canlı yayınlarla kentliyle paylaşan yönetimler, hem şeffaflığı hem de katılımı teşvik ediyor. “Müştereklerin samimiyetle ele alındığı yeni nesil bir kamu yararı kavramı”nın öne çıkması gerektiğini belirten Savaş Zafer Şahin, bu sayının MİMARLIK Gündem’inde toplumdaki ayrışmayı vurgulayarak “buradalaşan” ve “burayı aşan” olmak üzere iki gruptan bahsediyor. Toplumu yeniden biraraya getirecek, katılımcı ve kapsayıcı yaklaşımlarla geliştirilecek yeni kentsel politikalar, kentlinin hem kentle bağını tekrar güçlendirebilir hem de kentin asıl sahibi olduğu olgusunu kentliye yeniden hatırlatabilir.

Katılımcı yaklaşımların eksikliğini hissettiğimiz bir diğer konu ise ODTÜ’de yaşanan yeni yurt yapılma süreci. Üniversite bileşenlerini dışlayarak tepeden inmeci bir yaklaşımla başlatılan ve yürütülen çalışmalar, öğrencilerin ve akademisyenlerin tepkisini çekmekle kalmadı, proje alanındaki ağaçların kesilmesiyle de konu ülke gündemine taşındı. Tabanın talep ettiğine kulaklarını tıkayan ve merkezî otoriteden gelen talimatlarla yürütülen sürecin, ODTÜ değerlerine daha fazla zarar vermeden teamüllere uygun olarak yeniden ele alınması gerekliliğini vurgulamak önemli.

Yaz günlerinize eşlik edecek Mimarlık dergisinin bu sayısında, Mimarlık Eleştirisi başlığı altında 2018 yılı XVI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programında ödül adayı olmuş üç projeyi konu ediyoruz. Mersin, Kayseri ve Kocaeli olmak üzere üç farklı ilde yer alan bu projeler, nitelikli mimarlık ürünlerinin sadece üç büyük kentte yapıldığıyla ilgili algının aksini ispatlıyor. Keyifli okumalar.

Aslı Tuncer Madge

Bu icerik 10282 defa görüntülenmiştir.