358
MART-NİSAN 2011
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR

  • Bir Fotoğraf
    Gürhan Tümer, Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

TCDD Haydarpaşa Garı’nın Yenilenmesi için İTÜ’ye Başvurdu

TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Haydarpaşa Garı’nın rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışması için İTÜ’ye başvurdu. Haydarpaşa Gar Binası ve yakın çevresinin korunması, kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması ve kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması amacıyla TCDD’nin talebiyle İTÜ Arı Teknokent’te kurulan akademik firma TechnoBee bünyesinde, ilgili uzmanlık alanlarına göre bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Mimarlık, Makine, İnşaat, Elektrik Mühendisliği alanlarında uzman akademisyenlerden oluşan kurul bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. İTÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, Ulaştırma Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Adnan Ekinci, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ Mimarlık öğretim üyesi ve aynı zamanda projeyi yürütmekte olan Arı Teknokent Akademik firması TechnoBee’nin Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Danışma Kurulu üyeleri, ilgili meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Afife Batur “Dünden Bugüne Haydarpaşa ve Yol Haritamız” başlıklı bir seminer verdi. Batur, garların şehrin siyasi ve ekonomik gücünü temsil ettiğini belirterek “Tarihî ve kültürel önemi çok büyük olan Haydarpaşa Garı ile ilgili son zamanlarda yaşanan kırılganlık yerini pozitif bir birlikteliğe bırakmalıdır. Bunun için tüm kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, devletin ve İstanbul’u seven, önemseyen herkesin büyük düşünme kapasitesini devreye sokması gerekmektedir. Haydarpaşa Garı’nın varlık nedeni olan işlevinin ve kentsel bağlarının sürdürülmesinde asıl olan kararlılık konusunda Danışma Kurulu ısrarcıdır” dedi.

Proje yürütücüsü ve Technobee Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Attilla Dikbaş Danışma Kurulu’nun Haydarpaşa Garı iskele binası, yanındaki 5 No’lu bina ve yakın çevresindeki yapılarla ilgili restorasyon çalışmalarına yönelik içerik çalışmasını başlattığını belirterek “Danışma Kurulu olarak yapının özgün mimarisine uygun olarak yenilenmesine, binanın birinci işlevinin korunmasının ana ilkeleri olduğuna, bunun yanında restorasyon projesi için binanın tarihsel, işlevsel ve kentsel sürekliliğini sağlayacak kriterlerin saptanmasına ve bu kiterler sonunda ortaya çıkacak yeniden kullanım önerilerinin geliştirilmesi için çalışmaları başlattık. Yangın sonrası yapılacak çalışmalar için görüş ve önerilerde bulunduk. Yapısal yangın güvenliği için aktif ve pasif önlemler belirleyerek teknik danışmanlık hizmetine başladık. Helikopterle çatının fotoğrafları çekildi. Hasar tespit analizi 3 hafta içinde sonuçlanacak” dedi.

Bu icerik 1457 defa görüntülenmiştir.