351
OCAK-ŞUBAT 2010
 
MİMARLIK'TAN

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • Kargı Köyü
    Mehmet Emin Yılmaz, Y. Mimar, Restorasyon Uzmanı

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

SEYFİ ARKAN Sempozyum ve Sergisi Ocak 2010’da İstanbul’da

Mimarlar Odası, Türkiye’nin mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere, 2006 yılında bir Anma Programı’nı kurumsallaştırmanın ilk adımlarını atmıştı. Seçici Kurul bu program için Mimar Kemalettin’i seçmiş ve bu seçim mimarlık kamuoyuna duyurulmuştu. Mimarlar Odası, Anma Programı’nın 2008-2010 döneminde “Atatürk’ün mimarı” olarak bilinen SEYFİ ARKAN’ı anılmaya değer buldu. Afife Batur, Ali Cengizkan, Müge Cengizkan, Derin İnan ve Bülend Tuna’dan oluşan Anma Programı Komitesi üyeleri, Seyfi Arkan üzerine yapılacak çalışmalar için “MODERNİST AÇILIMDA BİR ÖNCÜ” temalı bir program belirledi.

Oda’nın 2008–2010 çalışma dönemi içerisinde:

  • Mimarın özgün çizimlerinin eksiksiz bir envanterinin çıkarılarak sayısal ortama aktarılması; ayakta olan yapılarının tespit edilmesi ve fotoğraflanması;
  • Mimarın yaşamı ve yapıtları üzerine retrospektif niteliğinde bir kitap;
  • Kitaba paralel olarak retrospektif bir sergi;
  • Mimarın çalışmalarının yanısıra dönemine de ışık tutan bir sempozyum;
  • Eserlerinin bulunduğu kentler için özel mimarlık rehberleri yayımlanması;

için hazırlıklar yürütülüyor.

İlk etapta, ilgili tüm kurum ve özel arşivleri tarandı, Arkan’ın yazdığı / Arkan üzerine yazılan yayımlanmış yazı ve belgelere ulaşıldı ve Arkan’ın ayakta olan tüm yapıları 2009 yılı içerisinde mimar ve fotoğrafçı Cemal Emden tarafından fotoğraflandı.

22-23 Ocak 2010 tarihleri arasında “Modernist Açılımda Bir Öncü: SEYFİ ARKAN: Mimarlık – Değişim – Özerklik” başlıklı sempozyum, İstanbul’da Arkan’ın uzun yıllar Şehircilik Kürsüsü’nde eğitim verdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleşiyor. 22 Ocak–14 Şubat 2010 tarihlerinde açılacak Seyfi Arkan retrospektif sergisi ise aynı mekânda izleyicisi ile buluşuyor.

Sempozyum ardından yayımlanacak SEYFİ ARKAN kitabı ise, Arkan’ın mimarın yayımlanmış / yayımlanmamış tüm proje, yapı ve imar planlarının arşiv belgeleri ve güncel fotoğraflarıyla derlenecek katalogunun yanısıra; Türkiye modern mimarlığı ve Arkan üzerine sözü ve çalışmaları olan kişilerin araştırma ve değerlendirmelerini içerek sempozyum bildirileri, Arkan hakkında bugüne kadar yayımlanmış nitelikli makaleler, Arkan’ın hazırladığı raporlar, Arkan’ın ders notları, İller Bankası inşaatı sırasında tuttuğu günlükten örnekler, özel ve kurumsal yazışmaları içeriyor.

Arkan’ın oğlu Melih Şallı’nın açış konuşmacısı olarak katılacağı, İlhan Tekeli’nin “Seyfi Arkan’ın Yaşamı ve Mimarlığının Toplumsal Bağlamı” başlıklı çerçeve konuşmasını yapacağı sempozyumda,  Zafer Akay, Afife Batur, Cengiz Bektaş, Bilgen Boyacıoğlu, Esin Boyacıoğlu, Ali Cengizkan, Ataman Demir, Şengül Öymen Gür, Göknil Gürbüz, Ersen Gürsel, Abdi Güzer, Bilge İmamoğlu, Emre Madran, Ebru Omay Polat, Uğur Tanyeli, Han Tümertekin, Atilla Yücel, Haluk Zelef şu oturumlarda sunum yapacaklar:

  • 1930’lar ve Modernitenin Türkiye Açılımı
  • Türkiye’de Modern Mimarlık, Planlama ve Arkan
  • Seyfi Arkan Historiyografisi 1: Yapılar, Türler, Belgeler
  • Seyfi Arkan Historiyografisi 2: Yapılar, Okumalar, Değerler
  • Seyfi Arkan Historiyografisi 3: Yapılar: Arkan Mirasının Korunması ve Değerleri
  • Seyfi Arkan Historiyografisi 4: Katkılar, Kalıtlar ve Gelecek

 

Bilgi için: www.mo.org.tr/anmaprogrami

Bu icerik 1485 defa görüntülenmiştir.