322
MART-NİSAN 2005
 
MİMARLIK'tan

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA

  • SANATHAYAT
    Ali Artun

    İletişim Yayınları SANATHAYAT Dizisi Editörü

YAYINLAR

  • Yazılı Camiler
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü, Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Demiryolları Yapıları Dönüştürülüyor

Zarar eden kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) özel sektör işbirliği ve kiralama yoluyla işletilmesi amacıyla girişimler başlatıldı. Bu kapsamda, TC Demiryolları Genel Müdürlüğü (TCDD) gar ve istasyonlarının da dönüştürülmesi planlanıyor. Bu proje ile 57 ildeki toplam 500 adet gar ve istasyon, TCDD ve özel sektör işbirliğiyle çeşitli işlevler verilerek dönüştürülecek. Yapıldıkları dönemde kentlerin çeperlerinde yer alan, fakat kentlerin gelişimi sonucu kent merkezleri içinde kalan gar ve istasyon alanlarının özelleştirilmesinden elde edilecek gelir ile kurumun finansman yapısının güçlendirilmesi düşünülüyor. Bu alan ve mekânların, sadece demiryolu işletmeciliği alanında değil, kentlinin sosyal, kültürel ve ticari ihtiyaçlarının da karşılandığı alanlara dönüştürülmesi de gerçekleştirilmek isteniyor. Süreç şöyle işletilecek: TCDD Genel Müdürlüğü’nün ihale programına göre, girişimciler kiralamak istediği gar veya istasyon alanları ile ilgili olarak gerekli başvurularını kuruma yapabilecekler. Girişimcilerin talepte bulundukları istasyon sahaları, kuruluşun elemanları ve girişimci ile birlikte yerinde görülerek işletmecilik faaliyeti yönünden TCDD’nin zaruri ihtiyaçları dışında kiralanabilecek. Ayrıca arazi ve tesisler de bu çalışmalar sonrasında belirlenecek. Girişimci ayrıca yeni yapacağı tesislere ait avan projeleri için de TCDD’ye başvurarak bu konuda hazırladığı raporları iletebilecek. Hazırlanacak avan projelerde mevcut tesis ve alanlarının ne amaçla kullanılacağı, yapılacak düzenlemeler, restorasyon ile yeni yapılacak tesisler ve yatırımın yaklaşık tutarı da belirlenecek. Bu dönüşümün, kentin merkezi ve rant değeri yüksek bölgelerinde, geniş araziler içinde konumlanan demiryolu yapıları için çok dikkatli değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü kamuya ait alanların yine kamunun kullanımına kazandırılması bu dönüşümdeki en önemli konulardan biri. Aynı zamanda, kentin en önemli imgelerinden ve döneminin nitelikli yapılarından olan demiryolu yapılarının kimliğine saygılı dönüşümler geçirmesi ve titizlikle yeniden-işlevlendirilmesi gerekiyor.

DÜZELTME

* Bir önceki sayının (no:321) dosyası içerisinde yer alan Mine Özkar’ın “ ‘Sayısal’a Sayısal Olmayan bir Arayüz: Temel Tasarım” başlıklı yazısında kullanılan şemaların açıklaması unutulmuştur. Açıklama şöyledir:

“Biri yirminci yüzyıl başından, diğeri de ikinci yarısından iki ayrı temel tasarım eğitmeninin, Arthur W. Dow ve Maurice de Sausmarez’in, alıştırmalarına gönderme yapan örnek, kareyi bölerek elde ettikleri değişik düzenlemeleri gösteriyor. Uygulanan şemalar görsel olarak ifade edilip karşılaştırıldığında, aralarındaki benzerlik ve kareyi ortadan ikiye bölen şemanın diğerinin daha özel bir durumu olduğu somut bir şekilde ortaya çıkıyor. Düzenlemelerde edilen çeşitliliğin de, aynı şemanın farklı uygulamalarından kaynaklandığı görülüyor.”

* Bir önceki sayıda (no:321) “Koruma-Yaşatma” bölümünde yayınladığımız Meral Halifeoğlu ve Neslihan Dalkılıç’ın “Diyarbakır Surları ve Koruma Sorunları” başlıklı yazısında, 64. sayfada, Diyarbakır Valiliği tarafından yayımlanan “Surlar ve İçkale Yeniden Canlanıyor” (Yay.Yön. Hasan Özgen, Ekim 2004, Diyarbakır Valiliği Yayını, Diyarbakır) kitabı içerisinde Tures Turizm Planlama Restorasyon tarafından yapılan mimari çizim kullanılmıştır. Dergimiz tarafından yazıya eklenen çizim için kaynak gösterimi unutulmuştur. Düzeltir, özür dileriz.

Bu icerik 1225 defa görüntülenmiştir.