330
TEMMUZ-AĞUSTOS 2006
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: X. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2006

MİMARLIK’tan 330



KÜNYE
TÜRKÇE ÖZET

TÜRKÇE ÖZET

ÖDÜL

2006 Yılı Pritzker Ödülü’nün Sahibi Da Rocha / Derleyen: A. Derin İnan

Mimarlık dünyasının en prestijli ödülü, Pritzker Ödülü’nün bu seneki sahibi Brezilyalı mimar Mendes Da Rocha oldu. Yazı, ödülünü 30 Mayıs tarihinde İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen törenle alan mimarın yapıtlarından seçmeler ve jüri değerlendirmelerinin bir derlemesini içeriyor.

GÜNDEM

İmparatorlukların Başkenti İstanbul, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti / Deniz İncedayı

İstanbul’un “2010 Avrupa Kültür Başkenti” seçilmesi ile önemli bir sürece girildi. Yazıda, bu süreç içinde kent için farklı düşünce arayışları geliştirmenin, yeni ilham kaynakları oluşturmanın yanısıra, konunun kurumsal projelerle desteklenerek, sivil toplum için bir platform oluşturmanın, böylece kent yaşamına kalıcı katkılarda bulunma gerekliliğinin altı çiziliyor.

ODA YAPILARI

Mimarlar Odası Şube Binalarının Koruma Eylemindeki Önemi: Gaziantep Şube Binası Bağlamında Değerlendirmeler / Mustafa Korumaz

Gaziantep Şubesi Sosyal, Kültür ve Eğitim Binası, koruma aşamaları tamamlandığında, tarihî yapıların değerlendirilmesine özen gösteren Mimarlar Odası’nın hizmet binalarına özgün bir model oluşturacak. Yazıda, yapının, yöresel taş işçiliği ve el sanatları eğitiminin yapılacağı bir mekân olarak yeniden-işlevlendirilmesi ve böylelikle kent yaşamına hangi süreçlerle kazandırılacağı aktarılıyor.

DOSYA

X. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2006

Mimarlar Odası’nın her iki yılda bir düzenlediği Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin onuncusu, tarihindeki en yüksek katılımla Nisan ayında gerçekleşti. Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen bir törenle verilen ödüllerin ardından açılan sergide, başvuran tüm eserler izleyiciyle buluştu. Katılan eserler arasından “Yapı”, “Çevre”, “Koruma-Yaşatma” ve “Fikir Sunumu” dallarında 33 ödül adayı ve bunlar arasından 10 ödül belirlendi. Bu dönemin “Büyük Ödül”ü (Sinan Ödülü) Hamdi Şensoy’a; “Mimarlığa Katkı Dalı” Başarı Ödülleri ise Ayla Ödekan ile Selahattin Yazıcı’ya verildi. Bu dönemin özelliğinden dolayı, paralel bir etkinlik olarak ilk defa düzenlenen “Anma Programı”nda ise, Mimar Kemalettin Bey’in gündeme getirilmesine karar verildi. Bu dönemin Seçici Kurul üyelerinden Yıldırım Yavuz ve Hüseyin Kahvecioğlu, bu dönem katılan eserler üzerine ve Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin Türk mimarlık ortamına etkileri üzerine kişisel yorumlarını sunuyorlar.

KORUMA-YAŞATMA

Mektepçiler Evi (Safranbolu Medresesi?) Restorasyonu Hakkında Bilgi Notu / İbrahim Canbulat

TC Kültür Bakanlığı tarafından satın alınarak Safranbolu Kaymakamlığı’na verilen Mektepçiler Evi’nin, gerçekte 1786-7’de yapımı tamamlanan Safranbolu Medresesi olduğu tahmin ediliyor. Kısa süre önce ‘koruma’ çalışmaları tamamlanan yapıda uygulanan hatalı restorasyon faaliyetlerinin bir dökümünü sunan yazar, konu üzerine geliştirdiği önerilerini paylaşıyor.

YARIŞMA

Manisa Belediyesi Hizmet Binası, Ticaret Merkezi ve Kentsel Mekân Düzenlemesi Mimari Proje Yarışması

Manisa Belediyesi için yapılması düşünülen hizmet binası ve çevresinde düzenlenecek ticaret merkezinin kent içinde kültürel aktivitelerin de gerçekleştirileceği bir alan olarak tasarlanması amacıyla açılan yarışmada Evren Başbuğ, İnanç Eray, Ceyhun Baskın, Özcan Kaygısız ekibinin sunduğu “Park-Yapı” projesi birincilik ödülü aldı.

İzmir Konak Belediyesi Uzundere Rekreasyon Vadisi Proje Yarışması

İzmir Konak Belediyesi’nin Uzundere Vadisi içinde oluşturmak istediği ve içinde pek çok rekreatif faaliyetin barınacağı, her kesim ve yaştan kentliye hizmet verecek bir kent parkı tasarımı için açılan yarışmayı Kemal Özgür, Oğuz Ayoğlu ve Mustafa Şahin’den oluşan ekip kazandı.

RETROSPEKTİF

Unutulan Bir Mimar: Can Egeli / Doğan Tuna

Mimarlık dünyamızın arka planda kalmış / kalmayı tercih etmiş, nitelikli ürünler veren mimarlarına yer verilen “retrospektif” bölümünün konuğu Can Egeli. 1952 yılı İTÜ mezunu Egeli, Taşkışla’daki Mimar Sinan büstünün de heykeltıraşı. İzmir’de Tire Belediyesi Fen İşleri Müdürü olarak bir süre çalışan mimarın izlerini yörede hâlâ izlemek mümkün. Mimarlık pratiğini İzmir’de, daha sonra Almanya’nın Mainz kentinde sürdüren Egeli, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yarışmalarda dereceler almış ve bazılarını uygulama fırsatı bulmuş. Yazı, mimarın çalışmalarını aktarıyor.

MİMARLIK TARİHİ

Antik Dönemden Modern Mimariye: Meclis Binaları için Bir Form Analizi / Ali Kazım Öz

Geçmişle gelecek arasındaki etkileşimi destekleyen yapılar arasından, demokrasinin koruyucu kabuğu sayılan meclis binalarının formel analizini sunan yazıda, politika ve mimarlığın kesiştiği noktalar sorgulanıyor. 2005 yılında RIBA Stirling Ödülü’nü alan İskoç Parlemento örneği de antik dönemden günümüze kadar gelen bu tutumun somut bir örneği olarak sunuluyor.

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA

Binaları Başının Üstünde Taşımak / Gürhan Tümer

Pek çok şeyin başımızın üstünde yeri vardır. Peki ya binaların?

Bu icerik 1150 defa görüntülenmiştir.