423
OCAK-ŞUBAT 2022
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

MİMARLIK DÜNYASINDAN

MİMARLIK GÜNDEM

ANMA

GÜNCEL

ETKİNLİK

MİMARLIK VE EĞİTİM KURULTAYI

BİENAL

DOSYA: BELLEK VE MEKÂN

  • Sunuş
    Editörler: T. Elvan Altan, Nurbin Paker Kahvecioğlu

MİMARLIK-DEMOKRASİ-KATILIM

  • Müşterekleşme Mekânları
    Pelin Tan, Prof. Dr., Batman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi; Misafir Araştırmacı, Thessaly Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

YARIŞMALAR

TEHDİT ALTINDAKİ KÜLTÜR MİRASI

MİMARLIK ELEŞTİRİSİ

YAYINLAR

TEMA[S]




KÜNYE
MİMARLIK'tan

 

Her yeni günün getirdiği küresel ekonomik belirsizlikler, önümüzdeki şiddetli krizin varlığını daha da görünür hale getiriyor. Finansal çıkmazların kurtarıcısı olarak görülen inşai faaliyetlerle, toplumsal belleğini bünyesinde barındıran kent yerleşikleri dönüştürülerek hafızalardan yitiyor. Mekânsal hafızasını canlı tutabilme yetisini hızla yitiren ülkemizde yeniden üreterek belleğini tüketen işlere ortak bir dirençle ses yükseltmek gerek. Bu sayının MİMARLIK Gündem’inde Esin Köymen, Galataport’tan AKM’ye uzanan Beyoğlu Kültür Yolu güzergahı üzerinde kaybolan kent hafızası duraklarını hatırlatıyor. Güzergahın başı ve sonundan bahsederken dahi bu iki durağın yakın zamanda inşa edilerek parlatılmış olması bizlere önemli bir şey söylüyor. “Bellek ve Mekân” üzerine eğildiğimiz dosyada ise tarihsel sürekliliğin mekânla ilişkisini sorguluyor ve hafızaları mekân yoluyla düşünmeye zorluyoruz. Bu sayının dosyasında yazarlar, toplumun kolektif belleğinde yer eden izleri takip ederek yeni tartışmalara kapı aralıyor.

Pandemi nedeniyle açılışı bir yıl ertelenen 17. Venedik Mimarlık Bienali’nin “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” teması, salgının ardından şüphesiz yeni anlamlar kazandı. Gezip görebilmenin bu yıl daha da güçleştiği bienalin değerlendirildiği iki ayrı ölçekteki yazının ilkinde, ülke pavyonları üzerinden geniş bir skalada “gözden kaçırdığımız” birlikte yaşama ihtimalleri irdeleniyor. Ulusal ölçekte ise “Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı, çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz?” sorusu üzerinden kurgulanan Türkiye Pavyonu’ndan enstantaneler aktarılıyor. Her iki yazı vesilesiyle bienal seçkisinden birbirimizi ve çevremizi anlamamıza teşvik edecek diyaloglara erişebilmek mümkün. Bir diğer yandan, yerelde bütünleştirici bir üst çatı oluşturarak döneminin mimarlığından kesitler sunan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programının 18. dönemi başladı. Aday gösterme ve başvuru süreçlerinin çevrimiçi yapıldığı programa katılım için son tarih 25 Şubat 2022, Cuma.

Önümüzdeki sayıda ise güncel mimarlık / iç mimarlık tartışmalarına paralel olarak mimarlığa “iç” mekândan ve bütünden bakacak, muğlaklaşan sınırları tartışacağız. Konuya yeni pencereler açabilmek amacıyla geniş bir perspektifle hep birlikte konuşacağımızı şimdiden söylemiş olalım. Kapakta, derginin 372. Temmuz - Ağustos 2013 sayısında Gezi Direnişi’ne AKM iç mekânından bakan güçlü kapak görseline göz kırptık. Bu sefer AKM’ye dışardan bakıyor ve geçen zamandan sonra cephe yansımasından Taksim Meydanı’nı okuyamıyoruz. Yaşam alanlarımıza sahip çıkan mücadele ruhuna saygıyla.

Melis Özge Gayretli

Bu icerik 6052 defa görüntülenmiştir.