342
TEMMUZ-AĞUSTOS 2008
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2008

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET



KÜNYE
DOSYA: XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2008

XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Üzerine / Mimarlar Odası

Mimarlar Odası, bu yıl, Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programının XI. dönemini tamamlamıştır. Ödül töreni, Ankara’da 18 Nisan 2008 tarihinde 1000’i aşkın mimarın coşkulu katılımı ile gerçekleşmiştir. Sergi, henüz katılım çağrısı yapıldığı tarihten itibaren yurtiçi ve yurtdışından taleplerle karşılaşmış ve "başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına olan katkısının yanı sıra Türk mimarlarının yurtdışında tanıtımı" hedefi doğrultusunda birçok kentte açılması planlanmaktadır.
 
1988 yılından beri 11 dönemdir gerçekleştirilen, Türkiye’nin gelenekselleşen az sayıdaki mimarlık sergi ve ödül programlarından biri olması ve güncel mimarlık üretimini yansıtmayı amaçlayan "sergi"nin her zaman "ödül"den öncelikli tutulması konularının, Oda’nın benimsediği ilkeler açısından yeniden vurgulanması gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü, bir süredir, sergiye katılım şartlarında açıkça ifade edilmiş gerekliliklerin yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Seçici Kurul değerlendirmesine sunulamayan eserler konusunda spekülatif bilgiler / bilgilendirmeler kamuoyunda yer bulmaktadır. Sergi ve ödül programına ilişkin her türlü resmî bilginin yayımlandığı Oda’nın süresiz yayınları beklenmeden ve programın web sitesine başvurma gereği duyulmaksızın yapılan bu tartışmaların sürece katkı sağlamayacağını düşünüyoruz.
 
Web sitesinde ayrıntılı biçimde izlenebileceği gibi, XI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ne, 172 eser (220 pano ile) katılım başvurusunda bulunmuştur. Bu dönem, katılan eserlerin katılım şartlarını yerine getirip getirmediğine ilişkin daha titiz bir çalışma yürütülmüş ve Düzenleme Komitesi’nin yaptığı ön değerlendirme sonucunda, ödül programı öncesinde ilan edilen katılım koşullarını sağlamayan toplam 35 eser değerlendirmeye sunulamamıştır.
 
Bu 35 eserin değerlendirmeye alınmama gerekçeleri şunlardır:

Ödül programının X. / 2006 döneminde aynı dalda katılan 2 eser,
Müellifi, katılımda belirtilen kişi olmadığı tespit edilen 3 eser;
Mimarlar Odası mesleki denetiminden geçirilmeyen 28 eser;
Hakkında ÇED çekince raporu düzenlenmiş ve/veya Oda’nın ÇED çekincesi kapsamında değerlendirdiği bir bölgede tasarlanmış olan 2 eser.

 
Sonuçta, 137 eser (172 pano) değerlendirilmiş ve 8 eser ödüle değer görülmüştür.
 
Ulusal Mimarlık Ödülleri Seçici Kurulu’nun isteği doğrultusunda, değerlendirmeye alınmayan başvurular, gerekçeleriyle birlikte XI. Ulusal Mimarlık Ödülü yayınında özellikle belirtilecektir. Böylelikle hangi eserlerin başvurduğu ve ne gibi gerekçelerle değerlendirmeye alınmadıklarının belgelenmesi sağlanmış olacaktır.
 
Mimarlar Odası, sergi ve ödül programını 11 dönem / 22 yıldır yürütmektedir. Dolayısıyla, kurumsallaşmış olan bu programda değerlendirilecek eserlerin, Oda’nın savunduğu ilkeler doğrultusunda belirlenmesinin doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Mimarlar Odası’nın mesleki denetim uygulamaları, yerel yönetimlerin veya ilgili idarenin isteğine bağlı olmaksızın sürdürülen, en başta meslektaşlarımızın hukukunu korumayı hedefleyen düzenlemelerdir; geliştirilmesi ve daha etkin hale getirilmesi her zaman gündemimizdedir.
 
Ülkemizde düzenlenen farklı ödül programlarının, ödüle aday olacak eserlerde, hukuka uygunluk konusunda benzer bir endişe taşımıyor olmaları, Mimarlar Odası’nın uygulamasının yanlış veya haksız olduğunu göstermez. Ayrıca, bir yapının kaliteli mimarlık hizmeti almış olmasının, o yapıdaki hukuksuzluğun giderilmesi veya perdelenmesini sağlayamayacağı gerçeğinin yanısıra, meslektaşlarımızın bunu salt bir hukuk sorunu olarak görmesi ve dışsallaştırması da özellikle üzerinde durulması ve irdelenmesi gereken bir konu olmaktadır. Hukukun, özellikle de bizi birbirimize bağlayan meslek hukukunun önemsenmesini, korunmasını, geliştirilmesini diliyoruz.
 
Mimarlar Odası olarak meslektaşlarımızın performansından, başarılarından gurur duyuyoruz. Gerek yurt içinde, gerekse uluslararası ortamlarda Ulusal Mimarlık Ödülleri sergilerini açıyoruz, gerçekleştirilen sunuşlarla ülkemizdeki modern mimarlık uygulamalarını tanıtıyoruz.
Dileğimiz kentlerimizin, yapılı çevremizin oluşumunda mimarinin daha etkin olabilmesi, kaliteli tasarımın, kaliteli mimarlık hizmetinin aranması ve uygulanmasıdır.
 
* 30 Nisan 2008 tarihli basın açıklamasında, 9 olarak belirtilen "Müellifi, katılımda belirtilen kişi olmadığı tespit edilen eser sayısı" 3 adet olarak; 22 olarak belirtilen "Mimarlar Odası mesleki denetiminden geçirilmeyen eser sayısı" 28 olarak düzeltilmiştir.
 


Bu icerik 1232 defa görüntülenmiştir.