334
MART-NİSAN 2007
 

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

TÜRKÇE ÖZET

GELECEK SAYILAR

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: KENTLER VE MEYDANLARI

  • Çevre, Kent, Mimarlık
    Jale Erzen

    Prof.Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü

    SANART Estetik ve Görsel Kültür Derneği Başkanı

MİMARLIK’tan 334



KÜNYE
TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK . 334 | Mart-Nisan 2007

MİMARLIK VE KENT BULUŞMALARI

Buluşmaların Üçüncüsü “Göç, Barınma Sorunu ve Mimarlık” Temasıyla Mersin’de Gerçekleşti / Derl. Derin İnan

Mimarlar Odası’nın bu dönem “Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru, Mimarlık ve Kent Buluşmaları” başlığı altında, bugüne kadar Kayseri ve Samsun’da gerçekleştirdiği etkinliklerin üçüncüsü, 13-14 Ocak 2007 tarihleri arasında, “Göç, Barınma Sorunu ve Mimarlık” temasıyla Mersin’de yapıldı.

ETKİNLİKLER

“Avrupa’nın En Büyük Kenti”ne Weimar’dan Bakmak: “Kamusal İstanbul” Konferansı Üzerine İzlenimler / Kıvanç Kılınç

“Kamusal İstanbul” konferansı, 19-20 Ocak, 2007 tarihlerinde, Weimar’daki Bauhaus Üniversitesi’nde gerçekleşti. Konferans, açılış konuşmasını yapan İhsan Bilgin’in, hem 1980’lere kadar belirginliğini sürdüren popülist politikaların ürettiği sorunları, hem de uluslararası sermayenin son yıllarda kenti nitelikçe ayrıştırarak dilimleyen yaklaşımların birlikte nasıl içerilebileceği sorusuyla şekillendi.

Amadeo Preziosi’nin Fırçasından İstanbul Görünümleri / Derl. Derin İnan

Oryantalist ressam Amadeo Preziosi’nin büyük çoğunluğu 19. yüzyıl İstanbul’u ve yaşantısını konu alan resimleri, Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde, 13 Ocak–25 Şubat 2007 tarihleri arasında izleyicisiyle buluştu. Yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı sanatının Batı’ya tanıtılmasında büyük etkileri olmuş ressamın İstanbul görünümleri ve yaşantısına dair resimleri, Osmanlı’nın son dönem kültürel hayatına bir ışık tutuyor.

MİMARLIK POLİTİKASI

Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru

Mimarlar Odası, Türkiye’ye özgü bir mimarlık politikasının oluşturulmasının daha nitelikli bir yapılı çevreye ulaşılması konusunda önemli bir adım olduğu fikrinden hareketle, bir mimarlık politikası metni üretilmesi konusunu uzunca bir süredir tartışıyor. Geniş katılımlı toplantılarla, bu konudaki geçmiş deneyimlerin yeniden hatırlanması, güncel konuların böyle bir metne nasıl yansıtılabileceğinin tartışılması ve bunları yaparken de uluslararası bağlamdaki gelişmeleri de göz önünde tutarak, hem ülkemize özgü özellikleri dikkate alacak hem de uluslararası ortamda kabul görecek bir metnin üretilmesi amaçlandı.

CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI

“Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirasının Belgelenmesi, Korunması ve Değerlendirilmesi Projesi” için Çağrı / Bölüm Editörü: Emel Kayın

Mimarlar Odası, başlattığı proje ile, Cumhuriyet Dönemi mimarlık mirası konusunda ihtiyaç duyulan dokümantasyonun elde edilmesi, dönem mimarlığının tanıtım ve irdelenmesinin sağlanması, kuramsal tartışmaların geliştirileceği ortamların hazırlanması, konuya ilişkin yayınların arttırılması, koruma-değerlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılmasına yönelik stratejiler geliştirilmesini hedefliyor.

DOSYA: KENTLER VE MEYDANLARI Editör: Neslihan Türkün Dostoğlu

Dosya kapsamında, kent yaşamı içinde önemli bir yere sahip olan meydanlar konusu ele alınıyor. Dosyada, Gürhan Tümer “İnsanlar; Kentler ve Meydanlar” başlıklı makalesinde meydanların tarih içindeki gelişimini inceleyerek konunun farklı boyutlarına değiniyor. Derya Oktay meydanları, kentsel kimlik ve canlılık bağlamında, kuramsal bir çerçeveye dayanarak ve dünya kentlerindeki örnekler üzerinden irdeliyor ve Kıbrıs’taki Namık Kemal Meydanı ile ilgili bir değerlendirme yapıyor. Neşe Yeşilkaya 19. yüzyılın ikinci yarısında Türkiye’nin modernleşme sürecinde İstanbul’da gelişen kamu yaşamına paralel olarak Beyazıt Meydanı’nı ve kentsel mekâna yönelik tasarım izlerini irdeliyor. Dosyada ayrıca, Rengin Zengel İzmir’de Konak Meydanı’nın dönüşümünü analitik bir yaklaşımla ele alırken, Ece Şahin ise Bursa’da Orhangazi Meydanı’nı, kullanıcı beklentilerini belirlemeye yönelik olarak, çeşitli boyutlarıyla inceliyor.

KENT ESTETİĞİ

Türkiye Estetik Kongresi’nde “Çevre, Kent ve Mimarlık” Üzerine / Jale Erzen, C. Abdi Güzer, Çağatay Keskinok

SANART Derneği tarafından düzenlenen I. Türkiye Estetik Kongresi, 22-24 Kasım 2006 tarihleri arasında, “Estetik Pratikler ve Estetik Söylem” başlığı altında gerçekleştirildi. Kongrenin ana hedefi, 9-13 Temmuz 2007 tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak XVII. Uluslararası Estetik Kongresi’ne hazırlık olarak, ülkemizdeki katkıları derlemekti. Çevresel, kentsel ve mimari estetiği, Jale Erzen, Abdi Güzer ve Çağatay Keskinok değerlendiriyor.

KONUT

Annan Planı Sonrasında Kuzey Kıbrıs’ta İnşaat Sektörüne, Mimarlık ve Planlamaya Eleştirel Bir Bakış / Şebnem Önal Hoşkara, Ercan Hoşkara

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm üretmek üzere hazırladığı Annan Çözüm Planı yasallık kazanmasa da, Kuzey Kıbrıs’ı “hızlı bir yapılaşma süreci”ne soktu. Yazarlar, Kuzey Kıbrıs’taki inşaat sektörünün gelişimi ile kentsel ve mimari çevrenin oluşumunu doğrudan ilgilendiren mülkiyetle ilgili politikalara değiniyor, Annan Planı’nın inşaat sektörüne olan etkilerini, olumlu ve olumsuz yanlarıyla, özellikle konut bağlamında değerlendiriyorlar.

KENTSEL TASARIM

Kaliteli Kent Parkı Tasarımı / Firdevs Gökçen Yücel

Her ölçekteki park tasarımı, peyzaj mimarlığının olduğu kadar, kentsel tasarımın da önemli konuları arasında yer alıyor. Yazar, parkların daha yaşanabilir çevreler oluşturmada insanlara sağladıkları faydaları, sosyal, sağlık, eğitim, çevresel ve ekonomik olmak üzere beş başlık altında değerlendiriyor.

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA

Harem’in Planının Resmidir / Gürhan Tümer

“[…] Harem’in planına bakarken, birdenbire başka bir düşüncenin etkisinde kaldım ve o andan sonra, o çizgileri, o renkleri bir mimari planın değil, başka bir sanatsal yapıtın, bir resmin, bir kilim deseninin ta kendisi olarak algılamaya başladım. […]”

Bu icerik 1554 defa görüntülenmiştir.