336
TEMMUZ-AĞUSTOS 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK TURİZMİ: Turizmin Nesnesi Olarak “Mimarlık”

YARIŞMA

ÖDÜL

KORUMA-YAŞATMA

MİMARLIK’tan 336



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

Yapı Sektörü için Stratejik Araştırma Gündemine Doğru

Türkiye yapı sektöründe eksikliği çekilen, sektörün tüm bileşenlerinin biraraya geleceği bir platform oluşturmak, sektör için bir yol haritası çizmek ve kısa / orta / uzun vadeli stratejiler geliştirmek, sektörün hem AB Çerçeve Programları'na katılımını artırmak hem de ulusal kaynakların daha verimli kullanılması için olanakları araştırmak amacıyla Kasım 2006’da kurulan Türkiye Yapı Teknoloji Platformu (TYTP), sektörle tanışma toplantısını 1 Haziran 2007’de Ankara’da TÜBİTAK Feza Gürsey Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. 150 kişiyi aşkın katılımcının izlediği konferansta, platform inisiyatifini bir süredir yürüten Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Mimarlar Odası, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yapı-Endüstri Merkezi’nden konuşmacıların yanısıra, AB Çerçeve Programı Ulusal Koordinasyon Ofisi görevini üstlenen TÜBİTAK, Avrupa Komisyonu, Avrupa Yapı Teknoloji Platformu (ECTP) ve Avrupa Mimarlar Konseyi’nden (ACE) de uzmanlar sunuş yaptılar.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna, Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Anlağan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Haluk Pamir ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan yaptıkları açılış konuşmalarında platformun kurulması ve işlerlik kazandırılmasının kurumları adına önemini vurgulayarak, geleceğe ilişkin perspektiflerini aktardılar. Açılış konuşmalarının ardından söz alan ve TYTP koordinatörlüğünü üstlenen Mimarlar Odası Genel Sekreter Yardımcısı Tuğçe Selin Tağmat yaptığı sunumda TYTP inisiyatifi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmaları ve gelinen noktayı ayrıntılı bir şekilde aktardı. TYTP hakkındaki bu bilgilendirme sunuşunun ardından TÜBİTAK uzmanları ülkemizdeki farklı sektörlerdeki platform deneyimlerini ve AB 7. Çerçeve Programı’ndaki sanayii desteklerini anlatan iki sunuş gerçekleştirdiler.

Konferansta sunum yapmak üzere gelen yabancı konuklar arasında, Avrupa Yapı Teknoloji Platformu (ECTP) Destek Grubu Başkanı Jesus Rodriguez, Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdürlüğü Uzmanı Christophe Lesniak ve Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) Baş Danışmanı Adrian Joyce bulunuyordu.

TYTP’nin Türkiye yapı sektöründeki yerine ilişkin farklı bakış açıları sunan konferansın ikinci bölümündeki panelde, Yapı-Endüstri Merkezi Koordinatörü Barış Onay, ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Arzu Gönenç Sorguç, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Yalazı ve TYTP Koordinatörü Tuğçe Selin Tağmat genel çerçeve üzerinden TYTP için bir yol haritası çizdiler. Panel oturumunda ön plana çıkan konular, platforma üye olmak isteyen firma, kurum ve kuruluşların bir an önce toplanarak platformun yönetim ve işleyiş yapısını oluşturmaları gerektiği; platformun Türkiye yapı sektöründe mevcut araştırma-geliştirme çalışmaları ve araştırılması gereken öncelikli konuları belirlemek üzere bir envanter çalışması yürütmesine ihtiyaç bulunduğu ve yapı sektöründe yer alan tüm tarafların görüşlerinin ve mevcut durum analizinin biraraya getirilerek yapı sektörü için bir stratejik araştırma gündemi hazırlanması gerektiği oldu. Ayrıca yapı teknoloji platformunun yasal bir yaptırım gücü olan bir dernek değil, daha çok tarafları biraraya getirmek ve fikir alışverişi sağlamak amacıyla kurulan bir platform olduğunun altı çizildi. Yapı sektörünün çeşitli alanlarında etkinlik gösterdiği halde, şu anda platformda temsil edilmeyen firma, kurum ve kuruluşlar platforma üye olmaya davet edildi.

Konferans sunuşlarına ve platformla ilgili haber ve gelişmelerewww.tytp.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Bu icerik 1091 defa görüntülenmiştir.