336
TEMMUZ-AĞUSTOS 2007
 

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: MİMARLIK TURİZMİ: Turizmin Nesnesi Olarak “Mimarlık”

YARIŞMA

ÖDÜL

KORUMA-YAŞATMA

MİMARLIK’tan 336



KÜNYE
TÜRKÇE ÖZET

MİMARLIK . 336

GÜNCEL

ULİSfotoFEST İstanbul 2007’de “Kente Fotoğraf Yağdı”

12 Mayıs-1 Temmuz 2007 tarihleri arasında dünyanın her köşesinden fotoğrafları ve fotoğraf sanatçılarını buluşturan ve bu yıl ilki gerçekleştirilen ULİSfotoFEST - İstanbul'07’nin teması, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olacağı 2010 yılına kadar “Kent-Kentlileşme” olarak belirlendi. Bu yılın alt başlığı “Kesişmeler”di.

GÜNDEM

Eriyen Buz: Yakıcı Bir Gündem

2007 yılının aynı zamanda Dünya Kutup Yılı olmasından yola çıkılarak, 2007 yılı Dünya Çevre Günü teması “Eriyen Buz: Yakıcı bir Gündem” olarak belirlendi. Mimarlar Odası yaptığı basın açıklaması ile “Küresel iklim değişikliği artık bir tartışma değil, bütün insanlığın ortak temel gündemi olmalıdır!” diyerek, 2007 yılı Dünya Mimarlık Günü teması “Sıfır Emisyonlu Mimarlığı Aktarmak” kavramının açılımlarına vurgu yapıyor.

ODA YAPILARI

Mimarlar Odası Trabzon Şubesi Hizmet Binası

Trabzon’un Kemerkaya Mahallesi’nde, denize hakim bir parselde 19. yüzyılda inşa edilen konut, 1997 yılında Mimarlar Odası Trabzon Şubesi’ne tahsis edildi. Yapının restorasyon süreci ve kazandığı yeni işlevler görsel belgelerle birlikte aktarılıyor.

MİMARLIK VE KENT BULUŞMALARI

Mimarlık ve Kent Buluşmaları’nın Beşincisi Gaziantep’te Gerçekleşti: “Kültürel Değişim ve Mimarlık”

Mimarlar Odası’nın, Türkiye Mimarlık Politikası metninin oluşturulması sürecinde, bu dönem Kayseri, Samsun, Mersin ve Muğla’da gerçekleştirdiği etkinliklerin beşincisi, 12-13 Mayıs 2007 tarihleri arasında, “Kültürel Değişim ve Mimarlık” temasıyla Gaziantep’te yapıldı.

MİMARLIK POLİTİKASI

Mimarlık Politikaları Neden Gereklidir? / Katarina Nilsson

Avrupa Mimarlar Konseyi Politika Kitabı 2004’ün hazırlanmasında ve yaygınlaştırılmasında etkin rol oynayan ACE’nin eski başkanı Nilsson, “Türkiye Mimarlık Politikası’na Doğru” metni üzerinden, mimarlık politikalarının gerekliliğine ilişkin görüşlerini paylaşıyor.

MİMARLIK POLİTİKASI

* Yapı Kültürü ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim: Avrupa Mimarlık Politikası Forumu Hamburg Toplantısından Notlar / Tuğçe Selin Tağmat

* Avrupa’dan Örnek Projeler: “Kentlerin Büyümesinde İtici Bir Güç Olarak Yapı Kültürü”

Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu’nun son toplantısı, Nisan 2007’de Hamburg’da “Sürdürülebilir Kentsel Gelişim için Yapı Kültürü” teması ile gerçekleştirildi. Forumda, Avrupa’da kentlerin büyümesinde yapı kültürünün itici bir güç olarak kullanılışını gösteren örnek projeler de sunuldu. Forumu ve sunulan projeleri Tuğçe Selin Tağmat aktarıyor.

DOSYA: MİMARLIK TURİZMİ: Turizmin Nesnesi Olarak “Mimarlık”

/ Editörler: Hüseyin Kahvecioğlu, Ayşen Ciravoğlu

Pek çok gelişmiş ülkenin turizm potansiyeli içinde, mimarlık ürünlerine yönelik “mimarlık turizmi büyük bir yer tutar. Üstelik bu “mimarlık ürünleri”, taşıdıkları büyük tarihi değerden ötürü çekim yaratan başyapıtların dışındaki güncel, çağdaş mimarlık ürünleridir. Mimarlık turları bu kentlerin turizm programlarının önemli ve değişmez parçalarındandır. Turizmden daha çok pay almak için, kentlerini “mimarlıkla” çekim merkezi yapmaya çalışmak, az rastlanan bir girişim değildir. Mimarlık turizminin bir diğer önemli ayağını da mimarlıkla ilgili aktiviteler oluşturmaktadır. Pek çok kent, mimarlık sergileri, toplantıları, aktiviteleri ile önemli birer turist odağı haline gelmektedir. Mimarlık-turizm ilişkisine “ters” yönden bakan dosya çerçevesinde, dünyadaki durum, mimarlığın bir turizm nesnesi olarak değeri, Türkiye’nin bu anlamdaki potansiyeli gibi açılımlarla konu gündeme taşınıyor.

YARIŞMA

Diyarbakır Dicle Vadisi Peyzaj Planlama Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

1960’lı yıllardan itibaren nüfusu hızla artan Diyarbakır’ın kentsel çevre kalitesindeki düşüşe ters yönde ivme kazandırmak amacıyla, kentin doğal çevre kalitesi ve rekreasyon potansiyeli açısından en önemli alanlarından biri olan Dicle Vadisi ve çevresinin değerlendirileceği bir yarışma açıldı.

CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI

Cumhuriyetin yeni Anadolu Kenti Zonguldak ve Endüstri Mirası / Nimet Özgönül

Cumhuriyet Dönemi mimarlık ürünlerinin miras statüsünü belirlemeye ışık tutabilecek olan kuramsal tartışmaların ve ürünlerin tanıtılıp irdelendiği bölümde, Zonguldak Taş Kömürü İşletmeleri Yerleşkesi, yerleşim tarihi, ayakta kalan ve yitirilen yapıları, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu’nun teknik, endüstriyel ve bayındırlık alanlarındaki mirasın korunması için Üye Ülkelere tavsiyeleri ve halkı bilinçlendirmeye yönelik önlemleri aktarılıyor.

ÖDÜL

Mimarlık Öğrencileri Üretiyor

Sedat-Güzin Gürel Bilim ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği, mimarlık eğitiminde stüdyonun öneminin vurgulanmasına katkıda bulunmayı amaçlayan “Gürel Ödülü 2007” ile Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu tarafından düzenlenen “Kent Düşleri 1: Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme Projesi Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması”, son dönemde mimarlık öğrencilerinin üretimlerinin sunulduğu platformları oluşturdular.

KORUMA-YAŞATMA

Akdamar Kilisesi Restorasyon ve Kazı Çalışmaları / Şahabettin Öztürk, Hanifi Biber, Rafet Çavuşoğlu, Yalçın Karaca

Van gölü üzerindeki Akdamar adasında bulunan ve Mart 2007’de düzenlenen törenle ziyarete açılan Akdamar Kilisesi Anıt Müzesi için yürütülen çalışmaları ve tarihî kaynaklara göre kilise, saray, hizmet odaları, teraslı bahçeler ve limandan oluşan yapılar topluluğunu, restorasyon sürecini yürüten uzmanlar aktarıyor.

MEA ARCHITECTURA MEA CULPA

Narkissos Binaları / Gürhan Tümer

“[…] ne zaman görsem, ne zaman düşlesem bir binanın görüntüsünün bir suya yansıdığını, Narkissos’u düşünürüm, Narkissos Efsanesi düşer aklıma. […]”

Bu icerik 2784 defa görüntülenmiştir.