425
MAYIS-HAZİRAN 2022
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2022 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2022 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

PROJE / ÇEVRE (KAMUSAL ALAN TASARIMI) DALI ÖDÜLÜ : KADIKÖY MEYDANI KENTSEL TASARIM PROJESİ, Kadıköy-İSTANBUL

SELAHATTİN TÜYSÜZ, HASAN SITKI GÜMÜŞSOY, ERHAN VURAL, PELİN TÜYSÜZ

“Kentin son derece önemli bir meydanı için yapılan proje çalışmasının çok yönlü ve derinlikli bir araştırma süreci niteliğinde ele alınması, zaman içinde bellekte kaybolan tarihsel ve kentsel bağların mekândaki izleri üzerinden yeniden kurulmasına yönelik yaklaşımı,  araştırma sürecine ait bilginin ve bütüne ait analizlerin içerik ve anlatımındaki başarılı ifadesi nedeniyle…”

Proje Grubu (Project Group): 

Adapt Architects, Aboutblank Architects

Planlama Tasarımı: Serkan Sınmaz

Peyzaj Tasarımı: Nursen Gümüşsoy Kısar

Danışman(lar): Zekiye Yenen, Cenk Hamamcıoğlu, Şener Tüysüz, Tevfik Türen Karagözoğlu, Ebru Bayram Sınmaz, Ulrike Brandi

İşveren: İstanbul Büyükşehir Belediyesi

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadıköy, Megaralılar tarafından tarihi yarımadada bulunan Byzantion kentinden önce kurulan Kalkhedon kentinin temelleri üzerinde yükselmiştir. 1800’lerin sonuna kadar doğal kıyı formunu koruyan alan 1900’lerin başında Haydarpaşa Tren İstasyonu için yapılan dolgu alanı ile orijinal formunu kaybetmeye başlamış, süreç İnciburnu dolgusu, Et Balık Kurumu dolgusu, rıhtım dolgusu ve son olarak da İSKİ dolgusu ile devam etmiştir. Kent dokusuna eklemlenen her bir dolgu ve fonksiyon, kentlinin kıyı ile kurduğu organik ilişkiyi etkilerken tarihi katmanların da izini silmiştir. Bu doğrultuda Kadıköy Kentsel tasarım yarışması, kentlinin kaybolan tarihsel ve kentsel bağı geri kazanımı için bir fırsat oluşturmuştur. Goad, Stolpe, Pervititch, Alman Mavileri haritalarının yanı sıra, 1946, 1966, 1970 ve 1982 hava fotoğrafları günümüz ile karşılaştırılmıştır. Bu analiz akademik araştırmalar ve gezginler tarafından yazılan kroniklerin de incelenmesi sonucu, bir matriks hazırlanarak önemli bir envanter çalışmasına dönüşmüştür. Kadıköy kent belleğini oluşturan bu izler tasarım altlığı olarak kullanılmış ve peyzajda ve yapısal öğelerde karşılık bularak belleğe kazandırılmıştır. Alana hakim olan sert zemin, yeşil ağırlıklı bir dokuya dönüşürken, otobüslerin parklanma alanı olarak kullanılan kısımlar ulaşım uzmanları ile geliştirilen çözüm sonucu minimize edilmiştir. Moda ile Harem arasında gerçekleştirilen yeşil kuşak bağlantısı, yaya ve bisiklet güzergahlarının da eklenmesi ile sürekliliğe kavuşmaktadır. Kültürel aktivitelerin, ticari faaliyetlerin ve ulaşım fonksiyonlarına hizmet eden birimlerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ve öneriler için geliştirilen ölçeklerin kent dokusu ile uyumlu olması hedeflenmiştir. Bu kapsamda Kadıköy sahili yarışma sonucu uygulanacak proje ile birlikte, yeşil alanları ile öne çıkan, araç değil yaya öncelikli bir kentsel mekâna dönüşecektir. Engelsiz erişim stratejilerinin geliştirilmesi sonucu kıyı alanına farklı ihtiyaca sahip bireylerin konforlu bir şekilde ulaşımı sağlanmıştır. Bununla beraber İstanbullular mimari dil bütünlüğüne sahip yeni donatılar ve servis mekânları ile zenginleşen kıyı kurgusu içinde tanımlı bir kent meydanına sahip olacaktır.


Bu icerik 567 defa görüntülenmiştir.