401
MAYIS-HAZİRAN 2018
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2018 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2018 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

MİMAR SİNAN BÜYÜK ÖDÜLÜ: ŞEVKİ PEKİN

“Profesyoneller arasında amansız bir tanıtım savaşının öne çıktığı zamanımızda, sessiz sedasız işini yapan, 1970’lerden bugüne tasarlayan ve inşa eden, nicelikten ve boyuttan çok, mimarlığa olan bağlılığıyla kendini meslek çevresine kabul ettirmiş, saygın bir isimdir Şevki Pekin. Onun ürünlerinin ardında, gündelik eğilimlerin ve çarpıcı biçimlerin peşinde sürüklenmeyi değil, tasarıma verdiği emeği görürüz. Kendinden ve birikiminden yola çıkarak “arayış” onun ürün toplamında öne çıkan kavramdır. Her işinin ardında, sabırla en doğrusu aranan, giderek olgunlaşan bir tasarım süreci vardır. Bu nedenle yapıları ve tasarımları, ancak mimarca bir okumayla ve zaman içinde kendini ele verir. Mimarlığın onu üreten özneyle telaşsız ve sessizce oluşan bir bağı olduğunu bize hatırlatan ve kişiliğiyle de bu alçak gönüllüğü yansıtan, ŞEVKİ PEKİN’e Mimar Sinan Büyük Ödülü verilmiştir.”

Biyografi

1946 yılında İstanbul’da doğan Şevki Pekin, orta öğrenimine Galatasaray Lisesi’nde başladı, ABD’de devam etti ve İstanbul’da Robert Koleji’nde tamamladı. Mimarlık eğitimini Viyana Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Viyana Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Okulu’nda tamamladı. 1965-1966 yıllarında İstanbul AKM (Atatürk Kültür Merkezi) projesinde ve sonrasında Viyana’da, 1966-1974 yılları arasında öğrencilik süresince çeşitli mimarlık bürolarında çalıştı. 1974 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Pekin, bir süre Aydın Boysan’la çalıştıktan sonra aynı yıl kendi ofisini kurarak mesleki çalışmalarına sürdürdü. Halen çalışmalarını kurucusu olduğu mimarlık ofisi çatısı altında sürdüren Pekin, Bursa Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nde atölye yürütücüsü ve jüri üyesi olarak mimarlık eğitimine katkı sağladı. Çeşitli mesleki kurum ve derneklerin, kuruluşların, üniversitelerin düzenlediği çok sayıda konferans, söyleşi ve panelde davetli konuşmacı olarak yer aldı. Yapıları ve projeleri, Türkiye mimarlık dergilerinin yanı sıra Avusturya ve Japonya gibi yabancı ülkeler başta olmak üzere birçok yurtdışı mimarlık yayınlarında basıldı. 1999 yılı “Türk Mimari Yıllığı” isimli almanak çalışmasında iki yapısı yayınlandı. V. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (1996) Bodrum’da Konut eseriyle Yapı Dalı’nda, Vakko Ek Tesisi ile Proje Dalı’nda, VII. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (2000) Kocaeli Sanayi Odası Sosyal Tesisi ile Yapı Dalı’nda, VIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri ve Sergisi’nde (2002) Değirmendere Ahşap Heykel Müzesi ile Proje Dalı’nda ödüle layık görüldü. Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiği mesleki çalışmaları 2007 yılında Şevki Pekin Mimari Çalışmaları ismiyle kitaplaştırıldı.

Başlıca Yapıtlarından

ŞEVKİ PEKİN

Başlıca Yapıtları

Çubuklu’da Yalı, İstanbul, 1976

Bodrum’da Konut, Muğla, 1985

Vakko Ek Tesisi, İstanbul, 1989

Tekstil Fabrikası, Çorlu, 1992

Atatürk Havalimanı’nda Kargo Yapısı, İstanbul, 1996

Altı Konutlu Yerleşim, Sapanca, 1999

Kocaeli Sanayi Odası ve Sosyal Tesisi, Kocaeli, 1999

Dört Konutlu Yerleşim, İzmit, 2001

Dikili’de Yazlık Konutları, İzmir, 2001-2003

Ahşap Heykel Müzesi, Değirmendere, 2002

Lastik Üretim Tesisleri, İzmit, 2002-2018

Ankara’da Avlulu Konut, 2007

TOSB Yönetim Merkezi, Gebze, 2007

Moskova’da İş Merkezi, 2007

Çandarlı Çiftlik Yapısı, İzmir, 2010

Behramkale’de Konut, Assos, 2013-2016

Kıbrıs’ta Hastane, 2015

Kocaeli Sanayi Odası Yenileme Projeleri (yeni binalar) - Ömer Pekin ile birlikte, 2018

Durusu Konut - Ömer Pekin ile birlikte, 2018

ŞEVKİ PEKİN’İN TEŞEKKÜR KONUŞMASI

Değerli misafirler, katılımcılar, Odamızın yöneticileri ve Seçici Kurul üyeleri. Herkese iyi bir akşam dilerim. Büromu kurduğum 1974 yılından, ilk defa Ulusal Mimarlık Sergisi’ne katıldığım 1996 yılına kadar, neredeyse tamamen kapalı bir sistem içinde mesleğim ile ilgili çalıştım. O yıl Oda’ya yolladığım 2 projeye, bu sergiyi bir yarışma / ödül alma kaynağı olarak görmediğimi, benim de projelerimin Türkiye mimarlık ortamında yer almasından mutlu olacağımı belirttiğim bir metin eşlik ediyordu. Odamızın uzun yıllardır kesintisiz olarak devam eden bu önemli mimari çabası hem ülkemiz hem uluslararası mimarlık ortamında önemli bir yer edindi ve çok olumlu yönde ilerleyen gerçek mimari çalışmaların tanıtılması ve belgelenmesi açısından büyük faydalar sağladı. Gerçekleştirdiğim mimari işler ile ilgili yapılmış yayınların azlığına rağmen Seçici Kurul’un beni bu ödüle layık görmüş olması ve gurur okşayıcı raporu, beni çok sevindirdi. Kendilerine içten teşekkür ederim. Bu onura karşılık, 1966 yılından bugüne kadar yaptığım çalışmaları içeren arşivimin bir kopyasını Odamıza bir özel teşekkür ve katkı olarak sunmak isterim. Saygılarımla.

Bu icerik 2489 defa görüntülenmiştir.