327
OCAK-ŞUBAT 2006
 
MİMARLIK'tan

İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: Kentleri “Paylaşmak”?



KÜNYE
GÜNCEL

X. ULUSAL MİMARLIK SERGİSİ ve ÖDÜLLERİ, 2006 DUYURU

Genel Bilgi

Mimarlar Odası, 1988 yılından itibaren Mimar Sinan anısına, her iki yılda bir Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’ni gerçekleştirmektedir. 2006 yılında, X. dönemini / 20. yılını geride bırakacak olan Sergi ve Ödül programı, Türkiye’de mimarlık mesleği ve kültürünün gündeme taşınması yolunda ilk kurumsal girişim örneğidir. Ulusal Sergi’ye bu süre içinde yaklaşık 1000 mimar/ekip 1.200 eserle katılmış ve öncü nitelikteki çalışmaları nedeniyle 113 kişi ve kuruluş, çeşitli dallarda ödüllendirilmiştir.

Programın amacı, “Ülkemizdeki mimarlık faaliyetinin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi, mimarlığın kamuoyunun gündeminde bulundurulması, mimarlık ürünlerinin belgelendirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi” olarak tanımlanmaktadır. Programın mimarlık ortamı açısından önemi, her iki yılda bir mimarlar için buluşma olanağı yaratarak, ülke mimarlığının düzenli bir değerlendirmesinin yapılmasına olanak sağlaması, tartışma ortamının zenginleşmesi ve bir özeleştiri fırsatı yaratmasıdır. Sergiyle birlikte işleyen ödül programı ise, özgün fikirlerin ortaya çıkarılıp teşvik edilmesi, mimari üretimde niteliğin yükselmesi gibi beklentiler açısından önem taşımaktadır.

Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına olan katkısının yanısıra, Türk mimarlarının yurtdışında tanıtımına da olanak sağlamaktadır. Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek üzere Mimarlar Odası’ndan aday gösterilecek mimarlar ve eserler, Ulusal Mimarlık Sergisi ödül ve ödül adayları arasından seçilmektedir. Uluslararası ödül programlarına katılım için Mimarlar Odası’na yapılan başvurular arasında, örneğin UIA Ödülleri, Mies van der Rohe Ödülleri ve her yıl gerçekleşen çeşitli uluslararası sergilere katılım bu yolla gerçekleşmektedir.

Sergiye katılım için gerekli bilgiler, geçmiş dönemlerde ödül alan kişiler ve çalışmalar, her dönemin seçici kurulu, ödül yönetmeliği ve diğer birçok ayrıntıda bilgiye ulaşmak için Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.mimarlarodasi.org.tr/ulusalsergi

Ödüller

Ulusal Mimarlık Ödülleri, 2 ana başlık altında verilmektedir.

I. BÜYÜK ÖDÜL (Sinan Ödülü)

Tüm meslek hayatı boyunca verdiği eserleri ve mimarlığa geçen hizmetleri nedeniyle bir mimara veya ortak çalışan mimarlara verilir. Bu ödülün verileceği mimar(lar)ın bitmiş yapısının olması, ve ödülün özellikle bu yöndeki başarıları nedeniyle verilmesi şarttır. Bu ödül için kişisel başvuru gerekmemektedir. Adaylar, “aday gösterme” yöntemi ile önerilebilir. Ayrıca, Seçici Kurul kendisi de adaylar saptayarak, isimleri gizli tutulacak tüm adaylar arasından tek bir ödül belirler.

II. BAŞARI ÖDÜLLERİ

5 ayrı dalda verilir.

1. MİMARLIĞA KATKI DALI

Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilebilir. Amaç, mimarlık kültürü ve mesleğine katkıları ödüllendirmektir. Araştırma, kitap, makale, yorum, film, fotoğraf gibi, mimarlık üzerine veya mimarlığı gündeme getiren çalışmalar ile, mimarlık pratiği, kuramı ve eğitimi, meslek hakları ve örgütlenmesi konularında yapılmış her türlü çaba ve çalışmaları nedeniyle kişi ya da kurumlara verilir. Bu ödül için kişisel başvuru gerekmemektedir.

2. YAPI DALI

Bu dalda toplam en fazla 4 ödül verilebilir. Bitmiş ve kullanılmakta olan yapılar ile

henüz uygulanmamış veya halen inşaat halinde olan projelere verilir. Bitmiş ve kullanılmakta olan yapılarda, yapının bitiriliş tarihinin önemi yoktur.

3. KORUMA-YAŞATMA DALI

Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilebilir. Tarihi yapıların restorasyonu ile, tarihi/geleneksel çevrelerin koruma, yenileme ve sağlıklaştırma uygulamalarına verilir. Tek yapı ölçeğindeki anıtsal ve sivil mimarlık örneklerinin yanısıra, doku olarak korunabilmiş yerleşimlerin iyileştirilmesi ve niteliklerinin sürdürülerek yaşatılmasına yönelik projeler, projelendirilmiş uygulamalar, koruma-geliştirme planları ve uygulamaları bu kapsamda değerlendirilir.

4. ÇEVRE DALI

Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilebilir. Amaç, farklı ölçek ve tanımlardaki (bina-kent, iç-dış, doğal-yapay, açık-kapalı gibi ayrımlarla anılan) tasarlanmış “yapılı veya doğal çevre” tanımına uyan nitelikli çalışmaların teşvik edilmesidir. Kentsel veya kırsal yerleşimlerde yeni yaşam çevrelerinin oluşturulması veya mevcut çevrelerin iyileştirilmesi yönünde ‘Şehir Planlama’, ‘Kentsel Tasarım’, ‘Peyzaj Mimarisi’, ‘Çevre Düzenlemesi’, ‘İç Mimari’ veya ‘İç Mekân Düzenlemesi’ gibi farklı ölçeklerle ve tanımlarla ayrışmaya başlayan alanlarda, bitmiş ve kullanılmakta olan çevreler ile henüz uygulanmamış veya halen inşaat halinde olan projelere verilir.

5. FİKİR SUNUMU DALI

Bu dalda toplam en fazla 2 ödül verilebilir. Yarım kalmış tasarım çalışmaları, fikir düzeyindeki etüdler, ütopik çalışmalar, mimarlığa ilişkin bir tema etrafında gelişen ve özgün fikirler içeren her türlü sunuş, bu kapsamda değerlendirilir. Başvuru için mimar olma zorunluluğu yoktur.

ANMA PROGRAMI

Sergi ve ödül programı ile eşzamanlı olarak, Türkiye mimarlığına, onun kentlerine, yapı stoğuna, mimarlık kültürüne katkıda bulunmuş ve bugün hayatta olmayan mimar(lar)ın anısını yaşatmak üzere düzenlenen paralel bir programıdır. Amaç, mimarlığımızın çeşitli alanlarına nitelikli çalışmaları ile katkıda bulunmuş isimleri anımsamak, onlara sahip çıkmak, onları ve görüşlerini yeniden gündeme getirmektir.

Her dönem belirlenecek olan bir mimarın kendisi ve çalışmaları hakkında, seçildiği sergi ve ödül döneminden başlayarak gelecek döneme kadar, Mimarlar Odası tarafından Türkiye çapında çeşitli etkinlikler (konferans, seminer, sergi, yayın gibi) yürütülmesi ve kamuoyunun bu yönde teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Bu program için Seçici Kurul kendisi adaylar saptayarak, isimleri gizli tutulacak tüm adaylar arasından bir isim belirler.

Seçici Kurul Çalışması

Seçici Kurul, değerlendirme süreci ve kriterlerini kendisi saptar; değerlendirmeyi yapar ve bunu bir rapor ile açıklar. Yapı, Koruma-Yaşatma, Çevre ve Fikir Sunumu dallarındaki başarı ödülleri sergiye katılan çalışmaların değerlendirilmesi sonucu verilir. Ancak Yapı, Koruma-Yaşatma ve Çevre dalları için jüri gerek gördüğü takdirde, yerinde inceleme yoluna gidebilir. Büyük Ödül, Mimarlığa Katkı Dalı Ödülü, Anma Programı için seçilecek kişi, Seçici Kurulca saptanan yöntemlerle seçilir.

Ödül Töreni ve Sergi

Sergi’ye katılan ve ödül alan ve tüm çalışmalar, ilk olarak Ankara’da sergilenir. Serginin ilk günü yapılan ödül töreninde, ödül alan katılımcılara plaketleri verilir. Ödül sahiplerine plaket ve yazılı belge, Seçici Kurul üyelerine ise hizmet plaketi verilir. Ödül alan eserler kamuoyuna her tür yazılı ve görsel medya ile duyurulur. Ödül alan binalara birer plaket çakılır. Sergi daha sonra oluşturulacak program çerçevesinde diğer Oda birimlerinde sergilenir. Sergileme olanakları sınırlı olan birimlere ve Sergi’nin gösterime girebileceği yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlara, yalnızca ödül ve ödül adaylarından oluşan, özel bir sergi bölümü yollanır.

Sergi Katalogu

Sergiye katılan eserler içinde Seçici Kurul tarafından değerlendirilerek yayın için yeterli görülen çalışmaların yer alacağı katalog, katılımcılara ücretsiz olarak gönderilir. İngilizce ve Türkçe hazırlanan katalog, diğer ülkelerdeki meslek örgütlerine, ulusal ve uluslararası kütüphanelere, üniversitelere ve mesleki dergilere ulaştırılır.

Katılım

1. Sergiye, Mimarlar Odası’na kayıtlı her mimar, yanısıra ilgili kamu kuruluşları, kurumlar, şirketler, üniversite öğrencileri ve araştırmacılar bireysel veya ekip olarak katılabilir.

2. Yapı, Koruma-Yaşatma ve Çevre dallarında katılabilmek için, müelliflerin Mimarlar Odası üyesi olması zorunludur.

3. Fikir Sunumu Dalı’nda sergiye katılmak için mimar olma zorunluluğu yoktur.

4. Sergiye katılan bir eser, aynı dalda bir başka dönem tekrar katılamaz.

5. Sergiye katılacak çalışma, Mimarlar Odası Onur Kurulu’nca verilmiş bir cezanın nesnesi olmamalıdır.

6. Sergiye katılacak çalışma, Mimarlar Odası tarafından kazanılmış aleyhte bir yargı kararının nesnesi olmamalıdır.

7. Ruhsatsız yapılar ve Mimarlar Odası’nın mesleki denetim işleminden geçirilmeyen projeler, Yapı, Koruma-Yaşatma ve Çevre dallarında sergiye katılamazlar.

Aday Gösterme Yöntemi ile Katılım

Büyük Ödül ve Mimarlığa Katkı dallarında bir başka kişi veya kuruluşu ödül adayı olarak göstermek isteyenler, gerekçelerini açıklayacakları aday gösterme formunu doldurarak, Ulusal Mimarlık Ödülleri Komitesi Sekreteryası’na başvururlar.

Ödüllendirme Dışı Katılım

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Seçici Kurul ve Komite üyeleri sergiye sadece ödüllendirme dışı katılabilirler; fakat ödüle aday gösterilemez ve ödül alamazlar.

Katılım Koşulları

1. Başvurular Mimarlar Odası Genel Merkezi, X. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Sekreteryası’na yapılır.

2. Her dalda en çok 4 ayrı ürünle ve herbiri için en çok 4 pano (aşağıda tariflenen şekilde “rulo”) hazırlanarak katılınabilir.

3. Katılımcılar Sergi’ye gönderdikleri her ürün için ayrı bir dosya hazırlamak durumundadır. Dosya, kataloğun hazırlanması için gerekli olan, sergiye sunulmuş panolardaki fotoğraflar (slayt) ile yazılı ve çizili dokümanları kapsar (A4 veya A3 formatında baskılar).

4. Katalog için ayrıca, görsel dökümanlar yüksek çözünürlükte (min. 300 dpi), büyük boyutlu (min. 20 cm eninde) TIFF/JPEG/EPS formatındaki dosyalarda (CAD formatlı dosyaların gönderilmemesi, bu tür doyaların bahsedilen formatlara dönüştürülmesi gerekmektedir); yazılı dokümanlar ise word formatında CD’de sunulmalıdır. Dosyasız gönderilen çalışmaların kataloğa alınması mümkün değildir.

5. Panoların sergilenme, taşınma ve korunma kolaylığı için, aşağıda belirtilen teknik özelliklere uyularak hazırlanması gerekmektedir.

a) Panolar (rulo) 58 x 160 cm boyutlarında “plotter çıktısı” olarak teslim edilecektir. 120/130 gramlık coated paper cinsi plotter kağıdı tercih edilmelidir.

b) Panolar ekte sunulan format doğrultusunda hazırlanmalıdır. Format için ayrıca Mimarlar Odası Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri web sitesine bakınız: www.mimarlarodasi.org.tr/ulusalsergi

c) Panoların sergiye hazır hale getirilmesi için ön ve arka yüzünün polyester ile kaplanması ve diğer işlemler Sekreterya tarafından Ankara’da yaptırılacaktır. Bu işlere ait masraflar pano katılım payı içindedir.

6. Kargo ile gönderilen panolar teslim tarihinde Mimarlar Odası Genel Merkezi’ne ulaşmış olmalıdır.

Katılım Payı

Mimarlar Odası’nın aşağıda yer alan banka hesabına yatırılacaktır:

Türkiye İş Bankası

Ankara Meşrutiyet Şubesi

4213 304400 9319 no.lu

Bireyler: 100 YTL (100.000.000.-TL) / pano (rulo)

Şirketler ve Kamu Kuruluşları: 200 YTL (200.000.000.-TL) / pano (rulo)

Öğrenciler, Mimarlar Odası Birimleri ve Üniversiteler: 50 YTL (50.000.000.-TL) / pano (rulo)

Takvim

1 Mart 2006 Panolar (rulo), başvuru formları ve katılım payı makbuzlarının teslimi

Nisan 2006 Tören ve Sergi: Ankara (Detayları daha sonra duyurulacaktır)

X. Dönem Seçici Kurulu (alfabetik sırayla)

GÜNKUT AKIN

CENGİZ KABAOĞLU

HÜSEYİN KAHVECİOĞLU

MEHMET KONURALP

YILDIRIM YAVUZ

X. Dönem Ulusal Komite

RABİA ADALI, OĞUZ BULHAZ, N. MÜGE CENGİZKAN, IŞIK KILCIOĞLU, NECİP MUTLU

Komite Sekreteryası

N. MÜGE CENGİZKAN

A: Konur Sokak, no: 4/2, Yenişehir, Ankara

T: +90.312.417 37 27

F: +90.312.418 03 61

E: info@mimarlarodasi.org.tr

www.mimarlarodasi.org.tr

www.mimarlarodasi.org.tr/ulusalsergi

Bu icerik 3760 defa görüntülenmiştir.