390
TEMMUZ-AĞUSTOS 2016
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA: 2016 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

  • Arazi ve Şeyler
    Pelin Tan, Doç. Dr., Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: 2016 ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ

15. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Üzerine bir Değerlendirme

Acar Avunduk, Seçici Kurul Başkanı

Öncelikle Mimarlar Odası’nı böylesine bir etkinliği 30 yıldır her türlü güçlüğe, ekonomik ve siyasi baskılara rağmen kesintisiz sürdürdüğü için kutlamak gerekir. Yine bu etkinliğin ağır organizasyon yükünü çeken Düzenleme Komitesi’ni, başta Komite Yürütücüsü Müge Cengizkan olmak üzere, Derin İnan'ı ve Serhat Başdoğan'ı kutlamak gerekir diye düşünmekteyim. Dile kolay, yoğun ön hazırlıklar yapıldı, katılan eserlerin panoları üzerinde tartışma rahatlığı sağlayacak biçimde sunuldu ve Seçici Kurulun önüne her türlü bilgi birkaç dakika içerisinde servis edildi. Kuşkusuz en büyük teşekkür ise bunca yıldır bu organizasyona değer verip çalışmalarını göndererek katkı veren tüm meslektaşlarımıza... Eğer meslektaşlarımız bu etkinliğe değer verip çalışmalarını göndermeseler bu etkinlik bugünlere gelemezdi. Halen Türkiye'nin en büyük ve saygın bürolarının da bu etkinliğe birkaç çalışma ile katılıyor olması, bu etkinliğe ne ölçüde değer verildiğinin bence en önemli göstergesi...

Seçici Kurul değerlendirmelerimize gelince… Bu dönem Sergisi ve Ödül Programı’na gönderilen 185 eser arasından 7 eser, Düzenleme Komitesi’nce katılım koşullarını sağlamadığı için Sergi dışı bırakılmış ve değerlendirmeler geriye kalan 178 eser / 239 pano üzerinden sürdürülmüştür. Bu çalışmaların değerlendirilmesinde Seçici Kurul Üyeleri olarak yeni yapılarda arazi kullanımı, yapım teknolojisi, yer ve çevre ilişkisi, doğa ile uyum veya karşıtlık, kamu yararı, arkitektonik arayışlar (denge, düzen, estetik gibi) dikkate alınmış; koruma alanında ise özgün işlev, işçilik ve malzemede özgünlük ve kalite, detaylarda özen ve nihayet tarihi yapı yanında günü temsil eden çağdaş ek yapı gibi bu ve benzeri kriterler dikkate alınarak önce birinci sonra da ikinci eleme yapılarak, toplam 27 eser finale (ödül adayı) kalmıştır. Finale kalan bu adaylar arasından ise Seçici Kurul bir kez daha değerlendirme yaparak toplam 8 eseri 15. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında ödül almaya değer bulmuştur. Seçici Kurul tüm kararlarını iki gün boyunca tartışarak ve genelde de oybirliğiyle almıştır. Ancak kuşkusuz başka bir Seçici Kurul belki çok daha farklı sonuçlara varabilirdi. Bu nedenle yaptığımız seçimler her zaman eleştiriye açıktır ve bu durumu da saygı ile karşılarız.

Diğer ödüllere gelince… Meslek yaşamı boyunca yazdıkları, yaptıkları ve çizdikleri ile her zaman usta ve önder olmuş ozan ve mimar Sayın Cengiz Bektaş'a Mimar Sinan Büyük Ödülü; yine yazdıkları ve yaptıkları ile mimarlık ortamına büyük katkı sağlayan iki değerli isme, Sayın İhsan Bilgin ve İnci Aslanoğlu'na Mimarlığa Katkı Ödülü verilmiş ve Anma Programı için de modern mimarlığımızın öncülerinden, mütevazı kişiliği ile de tüm gönüllerde taht kuran rahmetli Maruf Önal ustamız oybirliği ile seçilmiştir.

Gelecekteki Ulusal Mimarlık Sergileri için önerileri de buraya not düşmek isterim. 1988'den günümüze tüm Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programları'nı izlemiş ve çoğuna da katılmış bir meslek adamı olarak kataloğa alınacak projelerdeki mimari düzeyin (hem içerik ve sunum, hem de mimari düzey olarak) ne denli yükseldiğini görmek, Seçici Kurul üyeleri olarak bizleri de çok mutlu etmiş ve ülkemiz mimarlığı adına da çok umut verici olmuştur. Acaba bu düzenlemede genç yaşta henüz yapı yapma fırsatı yakalayamamış genç mimarlara (35 yaş ve altı) katılım ayrıcalığı tanınamaz mı? Düşük katılım ücreti ve başka özendirmeler ile... Son 10-15 yılda 'İnşaat ya Resulullah!' denildi. Ortalık şantiye ve inşaat doldu. Koruma alanında ise siyasilerin verdiği rakam 4500-5000 civarında eski eserin projelerinin çizildiği ve restorasyonlarının tamamlandığı... Bu proje ve restorasyonların ise hiçbirini bu sergide göremedik... Ya saklayacak bir şeyleri var ya da bu etkinliği değerli bulmuyorlar! Her iki konu da bence sorgulanmaya değer.

Nihayetinde bu ödüller ve katılım ciddi anlamda mimarların ve yaptıklarının tanınırlığını, bilinirliğini artırıyor, bu kesin... Bu nedenle ödül alsın veya almasın katalogda yer almak da bence çok önemli ve yararlı olacaktır diye düşünmekteyim.

16. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri'nde buluşmak ümidiyle...

Bu icerik 1537 defa görüntülenmiştir.