326
KASIM-ARALIK 2005
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMA

DİYARBAKIR YENİŞEHİR BELEDİYESİ HİZMET BİNASI

Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanlığı tarafından açılan Diyarbakır- Yenişehir Belediyesi Hizmet Binası Mimari Proje Yarışması 11 Haziran 2005 tarihinde sonuçlandı. Yarışma, kentin tarihsel birikimini, çoğulcu kültürel yapısını ve varolan kent morfolojisinin sürdürülebilirliğini referans alarak yerel değerleri önemseyen, kentin okunabilen suretinde ifadesini bulan bir yönetim binası elde etmeyi amaçlıyordu. Jüri, 76 projeyi değerlendirmeye aldı; 3 ödül, 3 mansiyon, 6 satınalma ödülü verildi.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ:

Osman Baydemir (Avukat; Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı), Fırat Anlı (Avukat, Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı), Zülküf Karatekin (İnş. Müh., Diyarbakır Kayapınar Belediye Başkanı), Yurdusev Özsökmenler (Antropolog, Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı), Abdullah Sevinç (Şeh. Böl. Pl., Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gen.Sek.Yrd.)

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ:

Neslihan Türkün Dostoğlu - Jüri Başkanı (Prof. Dr., Y. Mimar, UÜ Mim. Böl. Bşk.), Bülent Tarım (Prof. Dr., Y. Mimar; YTÜ Mim. Böl.), Kamuran Sami (Yrd. Doç. Dr., Y. Mimar, Dicle Ü. Mim. Böl.), Kaya Özgen (Prof. Dr., İnş. Y. Müh., İTÜ Mim. Böl.), Cem İlhan (Y. Mimar)

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ:

Recep Esengil (Mimar), Mert Nedim Alhas (İnş. Y. Müh.), Emine Dağtekin (Y. Mimar, Dicle Ü.)

RAPORTÖRLER:

Heval Erdemli (Mimar), Yasemin Noyan (Mimar)

1. ÖDÜL

ÖZCAN UYGUR y.mimar, SEMRA UYGUR y.mimar

Yardımcılar: Necati Seren, Evren Başbuğ, Özcan Kaygısız, Özlem Taşkın, Hasan İsben Önen

Proje Açıklama Raporundan:

Kale surları eteğindeki belediye, bölgede bir “vaha”dır. Yazın kavurucu sıcağından koruyan, kışın korunaklı “kentsel hayat”ta şekillenir yaşam. Kent parlamentosu ‘hayat’ın içinde, gözönündedir, saydam, izlenebilir. Yalın kurgu, az malzeme ile desteklendi. Yapı, kentsel odak olsun diye tasarlandı.

Jüri Raporu:

Arsanın mevcut topografyasının yeniden ele alınarak üst kotta bir kentsel hayat, alt kotta çökük bir avluyla zenginleştirilmesi, İstasyon Caddesi ile bina arasında yaratılan dış mekânın süreklilik oluşturacak şekilde bina içinde sürdürülmesi, yapının başkanlık kanadının ele alınışındaki beceri, meclis salonu duvarlarının şeffaflaştırılarak, gerek girişten itibaren içeriden, gerekse çökertilmiş aks yönünden algılanışı ve uygulanışı, yapı kitlesini üst kotta birleştiren örtünün kentsel hayat mekânını kısmen örtecek şekilde yorumlanışı, kavşak yönündeki ve İstasyon Caddesi boyunca uzanan mevcut yeşil dokuyu zedelemeyecek şekilde ele alışı, tüm proje genelinde yapının her cephesinin taşıt ve yaya ilişkilerini gözeten bir tutumla ele alınması, kuzey yönündeki belediye hizmet alanında yapılması planlanan itfaiye binası ile arasında yeşil bir bant oluşturması, nikah salonuna yaya ve taşıt ulaşımının rasyonel bir biçimde kurgulanması, başkanlık ve meclis girişine yaya ve taşıt ulaşımının akıllı bir biçimde çözümlenmesi olumlu bulunmuştur. Sade, yalın, ekonomik bir bina olması ve diğer tüm nitelikleri ile birinciliğe layık görülmüştür. Yapının uygulama kabiliyeti de bu belirlemede etkili olmuştur. Cephe oluşumunda yöresel ve ekonomik koşullar doğrultusunda yeniden değerlendirmeler ve taşıyıcı sisteme uygun derzler eklenmesi düşünülebilir.

2. ÖDÜL

ÖZGÜR BİNGÖL y.mimar, İLKE BARKA mimar, EMRE SAVGA mimar

Yardımcı: Özgür Özer

Jüri Raporu:

Yalın, net, basit, insan ölçeğinde bir mimari ile kente karşı aldığı tavır, iklimsel koşullara gösterdiği duyarlılık, oluşturduğu farklı boyutlardaki açık iç mekânlar, bu mekânlar bakan alanların yaşamsal niteliklerinin zenginliği, bulvar yönüne bakan kitlenin kolonlar üstünde tamamen yükseltilerek altında yarattığı kamusal alanın yaşanılır, nitelikli mekânlar haline getirilişi, su öğesinin tüm kompleks içerisine dengeli bir şekilde dağılımı olumlu bulunmuştur. Binayı tüm dış cephesi (kuzey yönü dahil) boyunca saran çift cidarlı çözüm, Azizmahmutoğulları Caddesi ve İstasyon Caddesi’nde oluşturulan otopark düzeninin mevcut yeşili göz önüne almaması ve aynı yönlerdeki yaya yaklaşımlarını engellemesi olumsuz bulunmuştur.

3. ÖDÜL

ZEKİ ŞERİFOĞLU y.mimar

Danışman: İlhan Altan

Yardımcılar: Kağan Kılıç, Rahmi Gümrükçü, Belma Şerifoğlu

Jüri Raporu:

Sosyal, kültürel işlevlerin yer aldığı mekânlarla Belediye hizmet birimlerinin bulunduğu mekânların net bir biçimde birbirinden ayrılmış bulunması, bu iki kitlenin arasından geçen aksın arkada oluşturulan yeşil alana açılması, zengin iç mekân kurgusu, sunumdaki sade ve ekonomik tavır olumlu bulunmuştur. Atriumu saran ofis hacimlerinde doğal ışığın yetersizliği olumsuz bulunmuştur.

MANSİYON

BAHRİYE GÖNÜL TAVMAN y.mimar, ESİN BOYACIOĞLU y.mimar, KERİMAN DİLEK BERBEROĞLU mimar

Yardımcılar: Şeyda Akkan, Göktan İmamoğlu, Uğur Bayram

Jüri Raporu:

İstasyon Caddesi yönünde oluşturduğu meydan ve bunu saran kitlenin ele alınışındaki beceri ve bu kitlede elde edilen mekân zenginlikleri, işlevlerin ayrıştırılması ve iç çözümlerindeki süreklilik, bina kitlesindeki plastik olgunluk olumlu bulunmuş; buna karşılık açık alanın iklimsel koşullara karşı korunaksız oluşu olumsuz bulunmuştur.

MANSİYON

İLKER OTMAN mimar, MELİH YÜKSEL y.mimar, MESUT KINGIR mimar

Yardımcı: Baran Yılmaz

Jüri Raporu:

Yakın çevrenin ve yörenin özelliklerini çağdaş biçimde yorumlayışı, arazi topografyasına getirdiği yorum, yarı açık mekânlar arasındaki hiyerarşik düzen olumlu bulunmuştur. Arsanın gerisinde bırakılan başkanlık girişi ile meclis toplantı salonunun kopukluğu, İstasyon caddesine bakan cephenin yerel yönetim kimliği ile uyumsuz bir şekilde ele alınışı, girişte yer alan çerçevenin abartılı ölçüleri olumsuz bulunmuştur.

MANSİYON

RECEP ÜSTÜN mimar, BERNA ÜSTÜN y.mimar, OSMAN TUTAL y.mimar, İLKER KÖKÇÜ mimar

Yardımcılar: Özün Karadeniz, Derya Şahbaz, Eşref Dönertaş, Evrim Elevli, Eser Kahveci, Cem Şahin

Jüri Raporu:

Yerel yönetimin mekânsal kurgusuna getirdiği özgün yorum, ışığın tasarımın asal nesnesi haline getirilmesi ve kente yönelik hipostil mekân kurgusundaki güçlü tavır olumlu olmasına karşın; kuzey yönüne tamamen kapatılan mekânlardaki düşey sirkülasyon elemanlarının abartılı çözümleri, büro mekânlarının doğal ışıktan ve havalandırmadan yeterli ölçüde yararlanamaması, dolaşım alanlarının ana mekânlardan fazla oluşu, belediye hizmet binası işlevine uygun olmayan anıtsallığı olumsuz bulunmuştur.

SATINALMA

NEVZAT OĞUZ ÖZER y.mimar, YASEMEN SAY ÖZER y.mimar, TAN KAMİL GÜRER y.mimar, NİHAN GÜZERERLER mimar

Yardımcı: Cenk Sağman

Jüri Raporu:

SATINALMA

İLKER FATİH ÖZORHON mimar

Danışman: Güliz Küçüközdemir

Yardımcı: Hasan Apaydın

Jüri Raporu:

SATINALMA

M. ORKUN ÖZÜER y.mimar, KERİM ÇINAR mimar

Danışman: Füsun Ece Ferah

Yardımcı: Oğuz Filik

Jüri Raporu:

SATINALMA

OZAN ÖZTEPE, DERYA EKİM, ALİ ÇALIŞKAN, EMRE APAK

Danışmanlar: Sinan Akarsu, Cem Kartal

Jüri Raporu:

SATINALMA

MURAT ARİF SUYABATMAZ mimar

Yardımcılar: Esra Doğan, Duygu Doğan

Jüri Raporu:

SATINALMA

M. MURAT ULUĞ y.mimar, EYLEM PALA ULUĞ y.mimar

Jüri Raporu:

Bu icerik 6138 defa görüntülenmiştir.