376
MART-NİSAN 2014
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

N.Müge Cengizkan

Yerel seçimden çok genel seçim havasında süren, gerilimli ve trajik bir politik hava hakim ortama. Bu kez kentsel söylemlerinde abartılı çılgın projeler uçuşmuyor havada belki ama, bunun nedeni geçen seçimden bu yana geçen dört yılda gördüğümüz kentsel müdahalelerdeki 'çılgınlık' dozunun düzeyi mi, yoksa toplumun itibar edip oy verdiğinin pek de bu projeler olmadığının siyasilerce sezilmesi mi, karar vermek güç.

Yerel seçimlere doğru yaklaşırken, Dergi'nin son birkaç sayısında hangi koşulların yerel yönetimlerin sağlıklı kararlar alabilecekleri bir ortamı kurabileceği; geçen seçimden bu yana hükümetin kentsel ranta odakladığı ülke ekonomisinin motoru niteliğindeki inşaat sektöründe (planlama ve mimarlık değil!) yaşanan gelişmeler üzerine odaklandık. Ortak payda neredeyse, doğası için demokratik bir ortam ve çerçeve kurulmazsa, kentsel müdahalelerin oluşturduğu bu kriz durumunun aşılamayacağı üzerineydi. Günümüzde içeriği boşaltılan ve araçsallaştırılanın sadece demokrasi söylemi olmadığı; kentle ilgili karar alma süreçleri ve katılımcılık konusunun da yeniden düşünülmesi gerektiği ve nasıl başarılacağı konusunda fikir geliştirilmesinin zorunlu olduğu vurgulanageldi.

Bu sayının başyazısında ekonomist Mustafa Sönmez'in yerel yönetimlerin gücünün son on yılda giderek nasıl zayıflatıldığını sayılarla değerlendiren yazısı mutlaka okunmalı. Mimarlar Odası'nın her dönem olduğu gibi bir rehber niteliği taşıyan 2014 Yerel Seçimlerine Doğru Politikalar, Değerlendirmeler, Öneriler Raporu ve Ocak ayında geniş bir katılımla gerçekleştirdiği 'Yerel Yönetimler Kentleşme ve Demokrasi Sempozyumu' sunuş ve tartışmaları da, bu yazı paralelinde okunabilir. Kentlerin odağa alındığı bir yerel seçim süreci en azından 2014 için olası görünmüyor. 2018'e diyelim...

Bu icerik 4076 defa görüntülenmiştir.