373
EYLÜL-EKİM 2013
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • ‘Gezi’nen Toplum, Direnen Mekân
    Deniz Özkut, Doç. Dr., Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
    Göksun Akyürek Altürk, Yrd. Doç. Dr., Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

YAYINLAR



KÜNYE
MİMARİ PROJE YARIŞMASI

Antalya Gazipaşa Belediye Hizmet Binası, Ticaret Merkezi ve Yakın Çevresi

Gazipaşa, Mersin-Antalya transit yolu çevresinde gelişmiş, Alanya’ya 45 km mesafede, tarım ağırlıklı üretimi olan, 22 bin nüfuslu bir Akdeniz kıyı yerleşimidir. Kentin sahip olduğu eşsiz doğal ve kültürel değerlerinin yanı sıra, yeni açılan havalimanı ve planlanan turizm alanları ile birlikte bir cazibe merkezi haline gelmesi beklenmektedir. Yarışmanın konusu, bölgenin sahip olduğu değerleri ve gelişim potansiyelini gözönünde bulundurarak Gazipaşa kenti için belediye hizmet binası, ticari birimler ve sosyal tesisler tasarlanmasıdır. Gazipaşa Belediyesi tarafından, Mimarlar Odası Antalya Şubesi koordinasyonunda serbest, ulusal ve tek kademeli olarak açılan yarışmada 54 proje değerlendirmeye alındı, 3 ödül ve 4 mansiyon ödülü verildi.

DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

Cemburak Özgenç (Gazipaşa Belediyesi Başkanı)

Özge Köksal (Mimar, Mimarlar Odası Antalya Şubesi YK Üyesi)

Esin Bilgiç (Mimar)

Ömer Yılmaz (Mimar)

Durmuş Ali Toker (Harita Teknisyeni)

 

ASLİ JÜRİ ÜYELERİ

Jüri Başkanı

Nevzat Oğuz Özer (Mimar)

Ömer Selçuk Baz (Mimar)

Şevkiye Erdal (Mimar)

Ervin Garip (Mimar)

Evrim Soysal (İnşaat Mühendisi)

 

YEDEK JÜRİ ÜYELERİ

Tan Kamil Gürer (Mimar)

Ömür Selçuk Topaloğlu (İnşaat Mühendisi)

 

RAPORTÖRLER

Nisa Yılmaz Erkovan (Mimar), Evşen Kuzu Özdemir (Mimar)


1. ÖDÜL

TOLGA İLTİR mimar

Yardımcılar: Selçuk Doğramacı (mimar), Bekir Ufuk Yıldırmer (inşaat mühendisi), Emre Yalçın (elektrik elektronik mühendisi),  Servet Seden Çakıroğlu (makine mühendisi)

PROJE RAPORUNDAN

Yörede “hayat”ta yenilir, içilir, oturulur, misafirler ağırlanır, kısacası meclisler kurulur. Doğanında etkisiyle yaşayan bir dış mekândır “hayat”. “Kentsel hayat” güneyinde ve güneydoğusunda yer alan tüm ticari ve kültürel etkinlikleri karşılayan ve içine alarak günün her saatinde kendi eylemliliklerini, ölçeği, oranları ve işlevleriyle kent yaşamına ekleyerek sürdüren, açık ve yarı açık bir kentsel dış mekândır. Belediye sosyal-kültürel, ticari ve idari tüm donanımı ile “kentsel hayatı” çevreler. Üst ölçekte İnönü ve Atatürk Caddelerinden gelişen yeşil alan sistemi, “kentsel hayat” ve alt mekânları ile kuzeye ve doğuya doğru akış kazanır. Güneydoğusunda yer alan kavşak ve kuzeyinde yer alan kentin diğer kısmına tümüyle sırtını dönmez, bu “boşluk” ile kentsel sürekliliği sağlar. Ticaret, sergi, meclis; “sofa”, “teras” gibi bu mekâna eklemlenen gölgelikli mekânlar ile yükselerek üst kotları da günboyu yaşanır kılar. Yerel yönetim, sosyal kültürel mekânlar ve ticaret işlevleri az katlı bir çözümde biraraya getirilmiştir. Ticaret işlevi iklimin getirisi bir düzende ticari yoğunluğun çok olduğu güneydoğu tarafında, kavşağa doğru eksilerek konumlandırılmıştır. Üst kotta yer alan “sofa” ya ulaşan “amfi tiyatro” açık bir meclistir halk için. Yerel yönetim binasının girişi ağırlıkla ticari ve kültürel işlevleri barındıran “kentsel hayat”ın içerisinde halk ile iç içe ve her kotta ayrı değerlerdedir. 

JÜRİ RAPORUNDAN

Proje, kentin gelişim lokomotifi olma potansiyeli taşımaktadır. Kente katkısı, dış mekân ilişkileri ve iç mekân çözümleri başarılıdır. Çözüm yalın ve akılcıdır.  Fonksiyon çözümleri, farklı fonksiyon gruplarının birbirleri ile ilişkisi, yan yana getirilme biçimleri ve böylece bir sinerji yaratma çabası başarılıdır. Fonksiyonların eksi kotlara inilmeden birbirine paralel iki kütle olarak çözülmesi ve bu iki kütle arasındaki boşluğun kentsel hayata katkısı başarılıdır.

Bütün fonksiyonların ve kütlelerin, yaratılan kentsel hayat alanına hizmet etmesi ve bütün bu fonksiyonların odağında bir kentsel açık hayat alanının çözülmesi başarılıdır.  Açık kullanım alanlarının sadece zemin katta yer almaması, kullanıcının birinci ve ikinci katlara da kolaylıkla ulaşabilmesi, böylelikle açık kullanım alanlarının teras ve balkonlarla desteklenerek akıcı ve bir şekilde üst katlara da çıkarılması olumludur. Jüri, meclis salonunun dışarıdan algısının güçlendirilmesini; kentsel hayat boşluğunun güneş kontrolünün geliştirilmesini; alt kottaki sinema salonunun ve belediye iç sirkülâsyonlarının, tasarımın temel yaklaşımlarını zedelemeden tekrar ele alınmasını tavsiye etmektedir

2. ÖDÜL

AYTAÇ DÖNMEZ mimar, ALİ ŞİMŞEK mimar

Yardımcılar: Selcen Gürbüz (inşaat mühendisi), Melek Kamalı (elektrik elektronik mühendisi), Bilgin Hasan (makine mühendisi)

3. ÖDÜL

MAHİR ÜNAL mimar

Yardımcılar: Hazal Çiçek (mimar), Melis Baloğlu (mimar), Melih Bulgur (inşaat mühendisi), Rıza İnce (elektrik elektronik mühendisi), Mutlu Palalar (makine mühendisi)

Danışman: Erguvan Özgür Ünal

1. MANSİYON

SEÇİL YAVUZ mimar, MEHMET CAN GÜNAY mimar, SELİM TABAK mimar, ÇİĞDEM TABAK mimar

Yardımcılar: Ahmet Özakcan (inşaat mühendisi), Ahmet Kurtoğlu (elektrik elektronik mühendisi), Murat Durmaz (makine mühendisi)

2. MANSİYON

SÜLEYMAN AKKAŞ mimar, NİHAL ŞENKAYA AKKAŞ mimar

Yardımcılar: Ceren Temel (mimar), Mustafa Kızıltunç (inşaat mühendisi), Rıza İnce (elektrik elektronik mühendisi), Fatma Kaygısız (makine mühendisi)

3. MANSİYON

KEMAL SERKAN DEMİR mimar, ECE TÜRKER mimar

Yardımcılar: Ali Erman Aydın (inşaat mühendisi), Fethi Kaya (elektrik elektronik mühendisi), Ahmet Çavuşoğlu (makine mühendisi)

4. MANSİYON

YILDIRIM GİGİ mimar, GİZEM KAYA mimar, FIRAT ÇOBAN mimar

Yardımcılar: Erkan İrdem (inşaat mühendisi), Mustafa Aydın (elektrik mühendisi), Ersin Ekşi (makine mühendisi)

Bu icerik 5842 defa görüntülenmiştir.