369
OCAK-ŞUBAT 2013
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • MİMARLIK Dergisinin Elli Yıllık Birikimi
    Ali Artun, 1975-1980 arasında Mimarlar Odası'nda Araştırma Sekreteri, Yayın Komitesi Üyesi, Genel Sekreter. Galeri Nev Kurucusu. İletişim Yayınları Sanathayat Dizisi Editörü

YAYINLAR



KÜNYE
TEMA[S]

Otoparktan Kamusal Alanlara

Evren Uzer

* Büyük reaksiyonları tetikleme gücüne sahip küçük dokunuşlar... 368. sayıdan itibaren derginin son sayfasında, bir tasarımcı olarak bize tema[s] eden tematik tasarımlar yer almaya başladı. Bölüm, görsel olana sözlerden daha fazla ağırlık veriyor. Kentsel tasarım ölçeğinden, endüstriyel tasarım ölçeğine; kente, mimariye, nesneye ilişkin özgün düşünce içeren her türlü tasarım bu sayfalarda yer bulacak.

Park Günü / Park(ing) Day, 2005'te San Francisco merkezli ReBar ekibi tarafından uygulanmaya başlanmış ve başkaları tarafından da sahiplenilerek 2011'de 35 ülkede 975 noktada gerçekleşmiş, sonbaharda bir gün olarak tekrar eden, otopark alanlarını geçici olarak kamusal park alanına çeviren bir uygulamadır. Kısa süreli, düşük maliyetli ve tekrar edilebilir bu küçük ölçekli müdahaleler, Michel de Certeau'nun gündelik hayatın içinde tanımladığı taktikler gibi sistemin boşluklarını kullanan ve onun küçük bir parçasını, geçici olarak dönüştüren ve kendisi geçici olsa da uzun süreli kalıcı değişimlerin de potansiyelini taşıyan eylemlerdir.

Başlangıcında bir gerilla hareket olan ve geçicilik üzerine kurgulanmış olan Park Günü, 2010'da San Francisco’da yerel yönetimin yönetmeliklerinde yaptıkları düzenlemeler ve “Kaldırımdan Parka” (Pavements to Parks) gibi destek programları ile talebe bağlı olarak kalıcı hale dönüştürülmeye başlanmıştır. Aralık 2012 itibariyle San Francisco'da bu geçici alanların 35'i yıl boyunca duracak yarı kalıcı mini parklara (parklet), kamusal alanlara dönüştürülmüştür. Park günü alanın kullanımı için fikir üretmeyi kullanıcının kendisine bırakması açısından katılımcı bir tasarım araştırma aracıdır. İlk örnekler sadece yeşil bir alanı işaret etmekte ve bugünkü durumunda çok farklı eylem örneklerini içermektedir. Küçük ölçekli ve gerilla müdahalelerin hepsi dokundukları kentsel yaşamı uzun süreli ve kalıcı olarak iyileştirmeyi (yapıları nedeniyle) taahhüt etmezler. Ama asıl büyük etki, Park Günü’nde olduğu gibi, eğer bu tür küçük ölçekteki başarılı uygulamalar kentsel politika desteğini alıp genele (aslına uygun biçimde) yayılırsa gerçekleşebilir. ₪ Evren Uzer

  • Uygulamayı başlatan ekip ReBar'ın websitesi: www.rebargroup.org
  • Yılda bir gün gerçekleşen Park Günü'nün websitesi: www.parkingday.org
  • de Certeau, Michel, 1984, The Practice of Everyday Life, University of California Press, Berkeley.

RESİMLER

1. Greenbelt Alliance ekibinin 2012 SF Walnut Creek'te gerçekleştirdikleri Park Günü etkinliği (Kaynak: Greenbelt Alliance Flickr)

2. Greenbelt Alliance ekibinin 2011 SF Walnut Creek'te gerçekleştirdikleri Park Günü etkinliği (Kaynak: Greenbelt Alliance Flickr)

3. Rebar ekibinin 2005'te SF şehir merkezi Mission Caddesi’ndeki uygulaması

(Kaynak: www.rebargroup.org)

4. Greenbelt Alliance ekibinin 2012 San Jose'de gerçekleştirdikleri Park Günü etkinliği

(Kaynak: Greenbelt Alliance Flickr)

Bu icerik 4275 defa görüntülenmiştir.