320
KASIM-ARALIK 2004
 
MİMARLIK'TAN

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA Her Daim Gündemde: YARIŞMALAR

  • Şatolar Üzerine
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü, Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
50 YILA TANIKLIK

50. YIL KUTLAMALARINDAN NOTLAR

50. Yıl Buluşması

9-10 Aralık 2004, Ankara

Mimarlar Odası’nın kuruluşunun 50. yılı kutlamaları çerçevesinde, 9–10 Aralık 2004 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde iki günlük bir sempozyum düzenleniyor. 9 Aralık, Perşembe günü Anıtkabir’i ziyaretle başlayacak günün ilk oturumunda açış ve sunuş konuşmalarının ardından, 2. oturumda “Mimarlar Odası Öncesinde Mimar Örgütlenmesi”; 3. oturumda “Mimarlar Odası / Farklı Dönemler” başlıkları altında sunumlar gerçekleşecek. 10 Aralık, Cuma günü yapılacak 3 oturumun başlıkları ise sırayla şöyle: “Mimarlar Odası / Kentleşme”, “Mimarlar Odası / Mimarlar” ve “Mimarlar Odası / Gelecek”. 10 Aralık akşamı ise, Ankara Palas’ta 50. Yıl Resepsiyonu düzenlenecek. Sempozyuma paralel olarak sergi hazırlıkları sürdürülüyor.

50. Yılda “Mimarlığa Saygı Yürüyüşü”

Yarım yüzyıldır Türkiye’de mimarlığın ve mimarca kentleşmenin mesleki duyarlılığını ve beklentilerini savunan Mimarlar Odası, 50. yılında ilk kez bir “Mimarlar Yürüyüşü” gerçekleştirdi. Ülkemizin, son 50 yıl içinde mimarlıktan, mimari değerlerinden ve mimarlarından adım adım uzaklaşması karşısında “tarihsel bir uyarı” niteliğinde düzenlenen yürüyüşe geniş bir katılım gerçekleşti. Etkinlikler 2 Ekim 2004 tarihinde, bu yıl 4 Ekim’de kutlanan “Dünya Mimarlık Günü” ve “Dünya Habitat Günü” öncesinde “Mimarlığa Saygı Yürüyüşü” ile başladı. Türkiye’nin hemen her kentinden İstanbul’a gelen mimarlar, saat 11:00’de Tünel’de buluştu. Kamuda görev yapanlardan serbest çalışanlara, eğitim kurumlarındaki öğretim üyelerinden bakanlara, belediye başkanlarına ve farklı sanat dallarında yaratıcılıklarını sürdüren meslektaşlarımıza kadar ülkemizin tüm mimarları, “Mimarlığa Saygı” yürüyüşünde Türkiye’yi, yeniden tarihsel zenginliğiyle ve uygarlığın mesleğiyle buluşmaya davet ettiler. Geniş bir katılımla İstiklal Caddesi boyunca yaklaşık 1 saat süren yürüyüşü, halk ilgiyle izledi. Saat 12:00’de Taksim Cumhuriyet Anıtı’na ulaşan mimarlar, anıta çelenk koydular. Basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşün sonunda, Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci “Mimarlar Bildirgesi”ne değinen kısa bir basın açıklaması yaptı. Yürüyüş sırasında “Mimarlar Bildirgesi” ve Behiç Ak’ın çizgileriyle mimarlığa ve kente ilişkin bir broşür dağıtıldı. Mimarlık Haftası’nın başladığı 4 Ekim 2004 tarihinde, Mimarlar Odası Şubeleri ile birlikte hazırlanan “Mimarlar Bildirgesi”, Şubelerde yapılan toplantılarla yerel basına ve yerel yönetimlere sunuldu. Aynı gün, CUMHURİYET gazetesinin bir eki olarak, Mimarlar Odası’nca hazırlanan “50 Yılın Tanıklığında Mimarlık ve Kent” eki tüm Türkiye’de satışa çıktı.

CUMHURİYET Gazetesi Eki:

50 Yılın Tanıklığında MİMARLIK VE KENT

Mimarlar Odası, 50. yılı kutlama programı çerçevesinde 4 Ekim 2004, Pazartesi tarihli CUMHURİYET gazetesinin eki olarak “50 Yılın Tanıklığında Mimarlık ve Kent” başlıklı bir ek yayımladı. Editörlüğünü Deniz İncedayı ve Bülend Tuna’nın yaptığı mimarlık ve kent eki, “Dünya Mimarlık Günü” ve “Dünya Habitat Günü” etkinliklerine paralel olarak tüm Türkiye’de satışı sunuldu. İçindeki başlıklardan bazıları şöyle:

50 Yılın Tanıklığı, 50 Yılın Direnişi… / Oktay Ekinci

50 Yıl Geçivermiş / Aydın Boysan

Son 50 Yılda Kentleşme Politikalarımıza Genel Bir Bakış / Ruşen Keleş

Kent Planlamada Değişen Yaklaşımlar ve Ülkemiz / Zekai Görgülü

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Mimarlığı / Afife Batur

Mimarlar Odası ve Mimarlar Farklıdırlar / Orhan Şahinler

Toplumumuz ve Mimarlığımız / Doğan Tekeli

Mimarlık Nedir, Mimar Ne Yapar? / Cengiz Bektaş

Mimarlık ve Teknoloji / Doğan Hasol

Mimarlığın Çağdaş Gündemi / Haydar Karabey

Orda Bir “Mimarlık” Var Uzakta… / Deniz İncedayı

Mimarlık Şakaya Gelmez / Gürhan Tümer

‘Çoğulcu Mozaik’in Bir Kongre Yapısına Dönüşümü / Suha Özkan

Kadın ve Mimarlık / Mücella Yapıcı

Ekte ayrıca, “Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen ‘1988 – 2004 Sinan Ödülleri’ ”, “2005 İstanbul’a Doğru Mimarlar Odası Türkiye Kongreleri”, “Çocuk ve Mimarlık”, “Öğrenciler Mimarlığı İrdeliyor”, “Sanal Ortamda Mimarlık”, “Türkiye’nin Mimarlıkla Yeniden Buluşması için Mimarlar Bildirgesi”nin yanısıra, Tan Oral, Behiç Ak, Salih Memecan ve Mustafa İzberk’in çizgileriyle mimarlık ve kent yer aldı.

Bu icerik 3922 defa görüntülenmiştir.