320
KASIM-ARALIK 2004
 
MİMARLIK'TAN

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN

DOSYA Her Daim Gündemde: YARIŞMALAR

  • Şatolar Üzerine
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü, Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
MİMARLIK DÜNYASINDAN

İngiltere'nin İlk Kalıcı Mimarlık Galerisi Kasım 2004'te Açılıyor

İngiltere’nin ilk mimarlık galerisi Kasım 2004’te açılıyor. V&A (Victoria and Albert Müzesi) ve RIBA bir süredir İngiliz mimarlık enstitüsünün mimari çizim, el yazması, maket, çizim gereci ve mimarlıkla ilgili benzeri yaklaşık 600.000 parçadan oluşan arşivini kullanıcılara açmak için çalışıyor. Hem geçici hem de kalıcı sergilerin bulunduğu galeri, bir yandan mimarlar ve mimarlık öğrencilerine kaynak olmayı hedeflerken, diğer yandan genel kullanıcıları mimarlık hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor. Yeni galeri, çalışma odası ve arşivlerin toplam 10 milyon sterline mal olduğu belirtiliyor.Mimarlık galerisi aracılığıyla, ziyaretçilerin yapılara yeni bir gözle bakması ve böylece mimarlık deneyiminin daha ilgi çekici bir hale getirilmesi sağlanacak. Galeri, bir yandan mimari çizimler, maketler, tasarımlar ve malzeme örnekleri içerirken, diğer yandan görsel ve işitsel bilgilendirme olanağı sağlayacak. Galeri, yapılara daha dikkatli bakarak, onlar üzerinde düşünmeyi destekleyen 5 ana tema üzerine odaklanıyor.

“Mimarlık Sanatı”, mimarlık tarihi boyunca gelişen farklı yapı stillerini (klasik, neo-klasik, gotik, gotik canlandırmacılığı, batı dışı mimarlık ve modernizm) sergileyerek, arka plandaki anlamları göstermeyi amaçlıyor. Sergide güncel örnekler arasında, Nigel Coates, Richard Rogers ve Nicholas Grimshaw’ın ürünleri bulunuyor.

“Yapı İşlevleri”, farklı yapı türlerini incelerken, gündelik yaşamla iç içe olan konut, okul, ofis ve alışveriş merkezi gibi işlevlerin yapılara nasıl yansıdığını anlatmayı amaçlıyor. Örneğin, konut işlevi tartışmasında, Londra banliyölerinden konut örnekleri (1930), geleneksel Japon evi ve Le Corbusier’nin Villa Stein yapısı bulunuyor.

“Strüktürler”, yapıların ne gibi ilkelerle yükseltilebildiği ve ne şekilde açıklıkların geçilebildiği üzerine düşünmeyi amaçlıyor. Yapısal sistemin görünüşe etkisi üzerinde de duruluyor.

“Mimarlar ve Mimarlık”, ilk kavramsal çalışmalardan, projenin gelişimi ve inşaat aşamasına kadar tasarım sürecine ilişkin bilgilendirme yapmayı amaçlıyor. Bu bölümde ziyaretçilere aralarında Palladio, Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe ve Norman Foster’ın orijinal ürünlerinin de bulunduğu RIBA ve V&A koleksiyonundan parçalar sunulacak. Ayrıca, Sydney Opera House’un çatı şekilleri ve Zaha Hadid’in yapımı sürmekte olan Almanya’daki Phaeno Bilim Merkezi’nin üç boyutlu animasyonu da görülebilecek.

“Bağlam İçinde Yapılar”, yapıların yalnız birer varlık olarak değil, kentsel bağlamda beraberlik içinde değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Trafalgar Meydanı’nın gelişimi örnek bir çalışma olarak ele alınacak.

Bilgi için : http://www.vam.ac.uk
Bu icerik 1831 defa görüntülenmiştir.