321
OCAK-ŞUBAT 2005
 
MİMARLIK'TAN

UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

MİMARLIK DÜNYASINDAN

  • EAAE Atölyesinden Notlar...
    Deniz İncedayı

    Doç.Dr., Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Bölümü; Yayın Komitesi Üyesi.

DOSYA: Sayisal Mimarlik

  • Evler Senfonisi
    Gürhan Tümer

    Prof.Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü, Yayın Komitesi Üyesi



KÜNYE
UIA 2005 İSTANBUL’A DOĞRU

Türkiye Kongreleri’nin Dördüncüsü DİYARBAKIR ve MARDİN’de Yapıldı

Türkiye Kongrelerinin dördüncüsü 16-19 Aralık 2004 tarihleri arasında, Diyarbakır, Gaziantep ve Van Şubelerinin birlikteliğinde Diyarbakır ve Mardin’de 350 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Kongrenin teması, “Göçü Ağırlayan Kentte İmar ve Mimarlık” olarak belirlenmişti. 16 Aralık günü yapılan basın toplantısının ardından, 17 Aralık günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda açılış konuşmaları ile kongre başladı. Nihat Çen (Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı), Oktay Ekinci (Genel Başkan), Zülküf Güneli (Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı), Burhan Yenigün (Van Belediye Başkanı), Asım Güzelbey (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı), Metin Pamukçu (Mardin Belediye Başkanı), Yusuf Akgün (Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili), Niyazi Tanır (Van Valisi), Temel Koçaklar (Mardin Valisi), Erol Özer (Diyarbakır Vali Yardımcısı) konuşmalarından sonra, Diyarbakır Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, 2000 yılından bu yana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL proje ortaklığında geliştirilen çalışmaları “Surlar ve İçkale Yeniden Canlanıyor” sunumunu ile aktardılar.

UIA önceki Dönem Başkanı Vassilis Sgoutas’ın “Göç ve Yoksulluk-Ortak Kader” ve UIA-“İstanbul’dan Sonraki Yol” Çalışma Programı Direktörü Aydan Erim’in “Yoksulluk ve Barınak” başlıklı genel değerlendirmesi birçok konuda paralel vurgular taşıyordu. Prof.Dr. Nuran Zeren Gülersoy’un “Kentler ve Mimarlık” başlıklı tematik sunuşunun ardından, Mimarlar Odası -UIA/2005 İstanbul Kongresi Mali İdari Yöneticisi Şefik Onat UIA-2005 İstanbul Kongresi’ne doğru yapılan çalışmaların geldiği noktayı aktardı.

Mimarlar Odası Şubelerinin kentlerine bakışını konu edinen ilk oturumun ardından, “Göçü Ağırlayan Kentte İmar ve Mimarlık” başlıklı oturum Kamuran Sami (Yrd.Doç.Dr., Dicle Üniv. Mim.Müh.Fak. Dekan Yrd.) yönetiminde başladı; göç bağlamında Van kentini Şahabettin Öztürk (Yrd.Doç.Dr., Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü), Gaziantep kentini Cemil Açıkkol (Mimar) ve Diyarbakır kentini Zülküf Güneli (Prof.Dr., Dicle Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı) ele aldı.

Diyarbakır İç Kale ziyareti ve surlar gezisi ile başlayan kongrenin ikinci gününe Mardin oturumu ile devam edildi. Metin Pamukçu’nun (Mardin Belediye Başkanı) açış konuşmasının ardından, Mimarlar Odası Temsilciliği’nin Kentine Bakışı, Yılmaz Altındağ’ın (Mimar) Mardin kenti üzerine sunumu ve M.Temel Koçaklar’ın (Mardin Valisi) “Taşın ve İnancın Şiiri Mardin” başlıklı sunumu ile kongrenin yapıldığı kent göç bağlamında tartışıldı. Oturumlar, ardından yapılan geniş katılımlı bir panel/forum ile son buldu. 19 Aralık’ta ise, Mardin ve yöresine düzenlenen bir gezi gerçekleşti.

Bu icerik 1380 defa görüntülenmiştir.