353
MAYIS-HAZİRAN 2010
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE
DOSYA: XII. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, 2010

DEĞERLENDİRME

Namık Erkal

Seçici Kurul çalışmaları sırasında, Yapı Dalı’nda çok sayıda üst düzey proje uygulaması değerlendirilmiş; bu değerlendirme panolardaki bilgi ve sunumlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Projenin uygulanması aşamasında özgün fikrin yapıya dönüştürülmesindeki başarısını grafik olarak aktarmadaki yetkinlikleri ile iki proje kurulun değerlendirme ölçütleri açısından öne çıkarak ödüle değer bulunmuştur: Mehmet Kütükçüoğlu ve Ertuğ Uçar’ın Yapı Kredi Bankası Bankacılık Akademisi yapısı ile Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın Türkcell Ar-Ge yapısı. Kurulun özellikle aradığı bir ilişki olmasa da, seçilen iki yapının benzer bir işlevi birbirinin tersi kitle ve arazi tasarım yaklaşımları ile ele almış olmaları dikkate değerdir.

Yapı / Koruma-Yaşatma Dalı’ndaki projeler arasında rölöve-restitüsyon çalışmaları ötesinde, tarihî bir yapı bünyesinde yeni bir yapı üretmedeki başarıları açısından, iki proje dönemin değerlendirme eşiğini oluşturarak ödül almıştır: Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın DDB Tuz Ambarı ile Gül Köksal ve Burak Altınışık’ın Kazıklı Kervansarayı projesi. Her iki proje de Türkiye’de koruma ve yeniden işlevlendirme konuları ile güncel tasarım ve uygulama yaklaşımlarının birlikte ele alınmasına örnek olmaları açısından ufuk açıcıdır.

Yapı / Çevre Dalı’nda ödül verilmemiştir; bu kararda kimi adayların büyük ölçekli fikirlerini grafik olarak aktarma yönünde analiz ve sunum eksikliklerinin etkin olduğunu gelecek yıllardaki başvuruların okunabilirlik açısından yönlendirmesi açısından belirtmek gerekir.

Fikir Sunumu Dalı’nın tam olarak kapsamının anlaşılamamış olması durumu, başvuruların aynı çizgide değerlendirilmesini engelleyecek seviyedeki çeşitliliğinden anlaşılmaktadır. Kurul bu açıdan Fikir Sunumu Dalı’ndaki başvuruların arasından ödül vermemiş, Proje Dalı’ndaki bir öneriyi asıl olarak Fikir Sunum Dalı’nın kapsamına uygun bularak, daha sonraki dönemlerde bu kategorinin kapsamını vurgulamak açısından da ödüle değer görmüştür: Günay Erdem ve Sunay Erdem’in Eski Liman ve Orfirisey Kentsel Tasarımı projesi Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülü’nü almıştır.

Proje Dalı Başarı Ödülü’ne çok sayıda başvurunun değerlendirilmesinde kurul, Yapı Dalı’na benzer ek kategorilerin bu başlıkta da bulunmasının gereğini belirlemiştir ve bu yönde önerisini raporda belirtmiştir. Proje Dalı’nda da “koruma-yaşatma” ve belki “kentsel tasarım” başlıklarında alt ödül kategorilerinin olması, seçim sürecini benzemezler arasından seçim yapmak zorunda kalmamak noktasında destekleyecektir. Kurul bu tavrını, Ka-Ba Mimarlık’ın Hasankeyf Zeynel Bey Türbesi koruma projesini “Seçici Kurul Özel Ödülü”ne değer bularak göstermiştir. Proje Dalı ödülünde kentsel ölçekli projeler kendi parselleri dışında kentin bütünü ile ilişkileri üzerinden değerlendirilmiş, salt grafik ve formal ilişkilendirmeler, proje tasarım konusundaki yetkinlik ve yaratıcılıklarıyla başarılı olsalar da, desteklenmemiştir. Bu dalda çok sayıda farklı ödül adayı ortaya çıkmış, bunların ortak değerlendirmelerle netleştirilmesinin ardından üzerinde ödül verilmek üzere anlaşılan iki proje olmuştur: Ercan Ağırbaş’ın Hamburg’daki Korallusviertel Toplu Konut projesi ile Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın Tarsus SEV İlköğretim Okulu Kampüsü projesi.

Kurul, bir ilk olarak aynı mimar grubuna üç dalda ödül vermiştir. İki ödül verilmesinin ardından üçüncüsünün verilmesi tartışmasında ödül kategorilerine bakma sırasının değişmesi durumunda aynı tartışmanın bir başka başlıkta farklı bir proje üzerinden yapılacağı vurgulanmış; geriye dönük olarak, seçilen bir projenin ödülünün revize edilmesi olasılığı benimsenmemiştir. Uzun süren tartışmaların ardından Seçici Kurul, Proje Dalı’nda uzlaşmaya vardığı iki projeden birisi olan Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar’ın Tarsus projesini seçerek bu gruba üçüncü ödülü vermiştir.

Son olarak 2010-2012 dönemi Anma Programı’nda Zeki Sayar’ın meslek hayatının ele alınmasına karar verilmiştir. Sayar’ın tasarımcı ve yayıncı kimliklerinde yapılacak akademik çalışmalarla farklı yanları detaylarıyla ortaya konulabilecektir. Bu fırsatın ilk iki Anma Programı’na eşdeğer biçimde değerlendirilmesi dileğiyle XII./2010 ödül sürecine projeleri ile katkıda bulunan Türkiye mimarlık ortamını kutlamak gerekir.

Bu icerik 3555 defa görüntülenmiştir.