352
MART-NİSAN 2010
 
MİMARLIK'tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

YAYINLAR



KÜNYE

MİMARLIK'tan

Mimar Kemalettin’den sonra Anma Programı’nın ikinci dönemi, 2008-2010 döneminin gündeme taşınan ismi Türkiye mimarlığının modernleşmesinde önemli rol oynayan Seyfi Arkan’a ayrıldı. İki yıla yakın bir araştırma sonucu derlenen bilgi ve belgeler, 2009’da hâlâ ayakta olan yapılarının fotoğraflanması ile kapsamlı bir sergiye dönüştü. 22-23 Ocak 2010 tarihleri arasında düzenlenen “Modernist Açılımda Bir Öncü: Seyfi Arkan” sempozyumu ile birlikte açılan, Şubat ayı ortasına kadar açık kalan sergi, Arkan’ın 30 yılı aşkın süre şehircilik eğitmi verdiği Akademi’de izlendi. Mart ayından itibaren İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri ve yine İstanbul’da belirlenen program çerçevesinde açılacak. Mimar Kemalettin için hazırlanan 3 ciltlik kitabın ardından programın ikinci ismi Seyfi Arkan kitabının ise Haziran 2010’da yayımlanması planlanıyor.

Anma Programı kitaplarının yanı sıra, Mimarlar Odası Yayınları’na (www.mo.org.tr/suresizyayin) ulaşmak, Mimarlık Vakfı’nın düzenleyiciliğiyle yaygınlık kazandı. Alışılageldiği gibi Mimarlar Odası Şubelerinden edinilebilen güncel yayınlara, mimarlık yayınlarının satışta olduğu  kitabevlerinden, Karaköy’de açılan Mimarlık Vakfı Kitabevi’nin yeni mekânından ve web sitesinden (www.mivkitabevi.com) ulaşım kolaylığı sağlandı. Son dönemde özellikle geçmiş dönemin ve son yılların nitelikli yarışmalarını yayımladığımız kitaplara da bu adreslerden ulaşılabiliyor.

Yeni sayımız, 2010 / 12. Ulusal Mimarlık Ödülleri üzerine olacak. Büyük Ödüllerin ve ödül adaylarının önceden açıklanacağı programda tüm ödüller, her dönem olduğu gibi Ankara’da, 16 Nisan’da düzenlenecek törende açıklanacak. Mayıs-Haziran 2010 sayımız, ödül alan yapı, proje ve fikirlerin yanı sıra, seçici kurulun sergiye katılan eserler üzerinden yaptığı ‘Türkiye mimarlığının son iki yılı’ değerlendirmelerine ayrılacak. Yükselen mimari değerler, yeni eğilimler, öne çıkan temalar üzerine kurulan söylemin sorunlara da dikkat çekmesi kaçınılmaz.  12. Ulusal Mimarlık Sergisi, Nisan ayında önce Ankara’da, sonrasında ise İstanbul ve İzmir’de izlenebilecek.

Bu sayıdaki dosyamız ‘Kentsel Yenileme ve Dönüşüm: Deneyimler’ başlığı taşımakta. Dosya editörleri şöyle bir giriş yapıyorlar: “Kent merkezlerindeki köhneleşmiş alanların ‘kentsel yenileme’ yoluyla dönüştürülmesi girişimleri ile de bu eylem, 1960 ve 1970’lerin kentsel politikaları haline gelmiştir. 1980'lerle birlikte, ‘kentsel yeniden canlandırma’ başlığı altında farklı bir yaklaşım egemen olmaya başlamış, kentsel dönüşüm salt fizik mekân odaklı bir eylem alanı olmaktan çıkarak sosyal, ekonomik ve çevresel sorunları da kapsayan daha bütünleşik bir yaklaşıma doğru evrilmiştir. Önceki yılların, ‘buldozer’ yaklaşımı olarak da anılan, köhnemiş kentsel alanların topyekûn yıkılarak yeniden inşa edilmesi yaklaşımının yerini, kent merkezinde işlevini yitiren alanların kent ekonomisine kazandırılmasını hedefleyen daha kapsamlı bir ‘ekonomik yenilenme’ yaklaşımı almaya başlamıştır.” Türkiye’nin ‘buldozer’ yaklaşımının ideolojik yıkıcılıkla kolkola verdiği bu günlerde, dosyanın yararlı olmasını diliyoruz.

Düzeltme: MİMARLIK’ın 350. sayısında okuyucularımıza armağan ettiğimiz afişte, dergiye bugüne kadar emeği geçen kişiler listesinde, Necati Şen’in ismi yer almamıştır. Düzeltir, özür dileriz.

Bu icerik 4660 defa görüntülenmiştir.