346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

YAYINLAR



MİMARLIKLARIN PAZARYERİ            
XXII. UIA Dünya Mimarlık Kongresi’nden Seçme Bildiriler
Ed. C. Bilsel, A. Ciravoğlu, N. Dostoğlu, A. Erim, D. İncedayı, H. Kahvecioğlu, E. Madran, S. Özaloğlu, T. Tağmat, G. Tümer, H. Yıldız, Ocak 2009, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 342 sayfa.
 
UIA XXII. Dünya Mimarlık Kongresi’nin 2005 yılında İstanbul’da gerçekleştirilmesinin ardından, kongrede kazanılan deneyimlere, birikimlere ve getirilen düşüncelere ait birçok belge mimarlık yayın alanında çeşitli şekillerde yer aldı. Gerek kongre sürecine ait değerlendirmeler, gerekse bu çerçevede sunulan bilimsel içeriklere ait belgeler, ülkemizin evsahipliği yaptığı bu büyük uluslararası organizasyonu meslek alanında yararlı kılmayı hedefliyordu. Mimarlar Odası Yayınları arasında bu dizinin ilk kitabı olarak yayımlanan XXII. Dünya Mimarlık Kongresi: Resmî Program, Açılış ve Kapanış Konuşmaları, Bildirgeler, Değerlendirmeler ile, kongrede yer alan akademik tartışmalar, sosyal programlar tanıtılmış, mesleğin gündemindeki bilimsel çalışma alanları, güncel başlıklar ve temalar biraraya getirilerek mimarlar için bir başvuru belgesi oluşturulmuştu. Dizinin ikinci kitabı Dünya Mimarlığından: Kuramsal Açılımlar, Düşünceler, Uygulamalar ise, bugün tüm dünyada yoğun biçimde tartışılan ve mesleğimizde bir alt yapısal düşünce, bir dünya görüşü, bir farkındalık konusu olan tasarım politikalarına yeni bir ufuk açmayı hedefliyordu.
 
Dizinin üçüncü kitabı olarak yayımlanan MimarlıkLARın Pazaryeri, aradan geçen uzun zamana karşın, kongrede sunulan çok sayıdaki bildiriler arasından yapılan bir seçki ile bu uluslararası etkileşim ve tartışma platformuna dünyanın dört bir köşesinden getirilen farklı düşüncelere ait bir kesiti kendi dilimizde sunmayı amaçlıyor. Kitabın bölümleri şöyle: Kuram; Toplum ve Kimlik; Kentsel Mekânda Bellek; Küreselleşme ve Kamusal Alan Sorunsalı; Küreselleşme ve Yerellik; Küreselleşme ve Kentsel Dönüşüm; Kent ve Konutları: Değişim ve Dönüşüm; Göçle Oluşan Kentler; Kentsel Akupunktur; Mimarlıkta Çevre Duyarlılığı; Tarihsel Çevre; Mimarlık Eğitimi.
 
MİMARLIK EĞİTİMİ DERNEĞİ ÖĞRENCİ ÖDÜLLERİ 2008
Ed. Meltem Aksoy, Esra Gürbüz, Mehmet Emin Şalgamcıoğlu, Senem Kaymaz Koca, Ocak 2009, Mimarlar Odası ve MimED ortak yayını, Ankara, 143 sayfa.
 
Mimarlık Eğitimi Derneği tarafından her yıl düzenlenen MimED Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri’nin 2008 yılında yedincisi gerçekleştirildi. Ödüller, “birinci yıl”, “ikinci yıl”, “üçüncü yıl” ve “dördüncü yıl mimarlık öğrencileri proje ödülleri” olmak üzere dört kategoride veriliyor. 2008 yılında, 336 öğrenci projesinin katıldığı yarışmada derece alan projeler, Mimarlar Odası ve MimED ortaklığında hazırlanan kitapta biraraya getirildi. Kitabın ikinci bölümünde, dereceye giremeyen projeler de katalog formatında sunuluyor.
 
MİMARLIK ÖYKÜLERİ YARIŞMASI 1
Aralık 2008, Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Yayınları, İstanbul, 287 sayfa.
 
Mimarlık Vakfı ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2008 yılından beri her yıl Mimarlık Öyküleri Yarışması’nı düzenliyor. Mimarlık öykülerinin yazılmasını teşvik etmek, öykü birikimlerini paylaşmak, bu yolla mimarlığın daha doğru algılanmasını sağlayarak toplumun mimarlık bilincine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen yarışmada ödül alanlar ve yayımlanmaya değer bulunan öyküler bir kitapta biraraya getirildi. Hikmet Temel Akarsu, Cengiz Bektaş, Ali Cengizkan, Leyla Ruhan Okyay ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan’ın değerlendirmeleri sonucunda, katılan 76 eser değerlendirildi ve 3 öykü ödüle, 26 öykü de yayımlanmaya değer görüldü. Halis Aydıntaşbaş’ın “Balıkçı ile Üç Saat” öyküsü birincilik ödülünü, Murathan Çarboğa’nın “Çağa Düşmüş Bir Masal” öyküsü ikincilik ödülünü, Özgür Taburoğlu’nun “Eşyalar” öyküsü ise üçüncülük ödülünü kazandı. Kitapta yer alan diğer öyküler ve yazarları şöyle: “Deri Koltuk” (Nilgül Korkmaz), “Ev Korkusu” (Emel Kayın), “İstifa Mektubu” (Burak Ünder), “Göğü Delen Kelebek” (Irmak Zileli), “Karşı Taraf” (Füsun Korkmaz), “Filvari Usta” (Hilmi Ertuğrul Aladağ), “Ev Sahibi” (Ceren Alptürkan Erdil), “Gelincik” (Fatih Söyler), “Ahi Evran” (Savaş Zafer Şahin), “Masal Üstüne Masal” (Nihan Canbakal Ataoğlu), “Ters Dünya” (Nihal Canbakal Ataoğlu), “Asmalarda Barut Kokusu” (Melih Güneş), “Bir Açıklama” (Mukadder Özgeç), “Köprüden Geçti Gelin” (İbrahim Şaşman), “Tuğralı Cami” (Ümit Çalışıcı), “C. Avni’nin Mekânları” (Gürhan Tümer), “Ayvalık” (Sevda Balkan), “Olmayana Ergi Aşk” (Funda R. Onursal), “Yaşamın Kıyı Kenar Çizgileri” (Ayşe Buket Ergin), “Onca Yangın” (Yonca Hürol), “Yazıtlar Kraliçesi” (Savaş Zafer Şahin), “Bir Güvercin Uçtu” (Filiz Yavuz Çakıcı), “Safranbolu” (Göknil Akdağ), “Tanrının Mimarlığı” (Fulya Selçuk), “Çamur” (Ali Bilen Arslan), “Emir Bir Saati Aldı” (Ömer Sebahattin Çetin).
 
YÜKSEK YOĞUNLUKLU KONUTLAR
Ed. Sergi Costa Duran, çev. Derya Nüket Özer, YEM Yayın, İstanbul, 215 sayfa.
 
Kitap, İsviçre’den ABD’ye, İspanya’dan Meksika’ya, Çin’den Türkiye’ye pek çok ülkeden günümüz kentsel oluşumlarında yer alan yüksek yoğunluklu 27 projenin çizimler ve fotoğrafını içeriyor. Son yıllarda kentler üzerinde artan baskı, kent merkezlerinin yakınında olmanın sağladığı avantajlar giderek konut taleplerinde de yeni eğilimlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bunlardan biri de kitabın konusunu oluşturan günümüzün en yaygın yapı tipleri olan yüksek konutlar. Bugüne kadar benimsenmiş bütün konut planlarını ve programlarını yeniden yorumlamayı zorunlu kılan bu yeni eğilim sonucu, yüksek yoğunluklu konut mimarisinin örnekleri dünyanın tüm büyük kentlerinde yükselerek, kentlerin siluetini değiştiriyor. Çeşitli ülkelerden farklı mimarların 2004–08 yılları arasında inşa edilen değişik yapılarını inceleyen kitap, kentleşmenin sözkonusu yapıların mimari ve kentsel planlama niteliklerine etkilerini sorguluyor. Bunun yanısıra kitapta konutların mimari çözümleri ve koşulların en iyi şekilde kullanılarak nasıl yapıldığı da inceleniyor.
 
MEKÂN HİKÂYELERİ
Emel Kayın, Eylül 2008, Kanguru Yayınları, Ankara, 84 sayfa.
 
Emel Kayın’ın Mekân Hikâyeleri okuru mekânlar üzerinde düşünmeye ve derinleşmeye çağırıyor. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen dünyayı keskin bir gözle algılıyor ve bu algıyı okura başarıyla geçiriyor. Aynı zamanda bir mimar olan yazar, mimarlık mesleğinin ana öğelerinden olan mekân kavramı çevresinde dolanıyor bu kitaptaki öykülerinde. Zaman, kent, ev ve insanın biriktirdiği yitik hikâyeleri gün yüzüne çıkarıyor. Bu öykülerde büyük kalabalıklar yok. Mekân içinde insan bir büyük boşlukta tek başına gibi... İnsanın yeryüzündeki hafızası ise yaşadığı mekânlar. Ancak yazar insanın kent, ev ve zamanla ilişkilerini, ya da bu kavramların birbiriyle ilişkilerini ele alır ve birbirlerini var edişlerini irdelerken büyük bir yalnızlık duygusu da dolanıyor sayfalar arasında. “Zaman hikâyeleri” bölümünde peri masallarının havası, gizemli ormanlar, eski kırlangıçlar, devler, periler... Bu bölümde yazar çocukluğuna dönmüş gibidir. İnsan hikâyeleri adlı bölümde anlatılan insanlar, yapayalnızdır. Sıradan yalnızlıklar üzerine konuşur bu insanlar ama kimselere seslerini duyuramazlar. “Kent hikâyeleri” bölümünde yazar kente bir mimar gözüyle bakar. Bu öykülerde insan kentle baş başadır. Öykülerin konusu insanlar arası ilişkiler değil, insan-kent ilişkileridir. İnsan ötekilerden uzaktadır: “Kentin yüksek bir tepesinden baktığında sıradan adam, insanlar karıncalar gibi görünüyordu. Sık sık birbirine çarpıyorlardı.” “Ev hikâyeleri” bölümünde yer alan Düş Evi öyküsünde yola yalnızca korkularını yenmeyi bilenler devam edebilir. Düş evine girebilenler, yasakların olmadığı bir dünyaya inanır. Bunun düşünü kurar. Düşlere ulaşmak ise sabır ve cesaret gerektirir. Düş yolcusunun evden çıkış yolunu bulabilmesi için, mutlaka yeni bir düş kurması gerekir. (Şefika Görgülü Kamcez’in Radikal Kitap Eki’nde çıkan yazısından kısaltılarak alıntılanmıştır.)


BİR BELEDİYE DEFTERİ
Şükrü Sürmen, Ocak 2009, NüansArma Yayınları, İstanbul, 40 sayfa.

Şükrü Sürmen, yürüme engelli bir mimar olarak, engellilerin yaşamını etkileyen kentsel ve mimari çevre sorunları, hastaneler, rehabilitasyon merkezleri ve yaşlı yurtları mimarisi üzerine araştırmalar yapmış bir isim. 2000 yılında Yaşlılık Üzerine Dağınık Notlar, 2003 yılında Tasarım Üzerine Söyleşiler, 2004 yılında Ben Sa-Kat-Lan-Dım adlı kitaplarından sonra 2009 yılında yayımladığı son kitabında Sürmen, İstanbul’da kamu görevlisi olarak çalışmaları sırasındaki deneyimlerinden hareket ediyor. Kitabın tam başlığı şöyle: Bir Belediye Defteri, ya da belediyelerin inşa etmekte bir türlü ustalaşamadığına dair; ya da belediyelerin hayatlara saygıyla yaklaşmakta zorlandığına dair; ya da belediyelerin önlenemeyen sokak ve kaldırım akınlarına dair; ya da belediyelerin çöp, çamur ve su biriktiren sokak oluklarına dair. Kitapta, özellikle belediyelerin engelliler için kentte düşünülmesi gereken belli başlık düzenlemeleri yapmak konusundaki başarısızlıklarının temel nedenlerini sorguluyor ve ülkenin çeşitli kentlerinden fotoğraflarla, değil bir engellinin, yaşlıların ve çocuklu-bebek arabalı annelerin bile aşamayacağı “engel”leri belgeliyor.


ÇİFTELER KAYITLARI
Konsept: M. Soygeniş, Ed. B. Çelik, 2009, Mat Yapım, İstanbul, 72 sayfa.
 
Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nde Güz 2007 dönemi bitirme projesi olarak bir öğrenci grubu, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü için fikir ve proje ürettiler. Çifteler’de kültürel işlevli yapı tasarımı konusunun projesi olarak seçilmesiyle, eğitim sistemine damgasını vurmuş ve uygulamalı bir eğitimi benimsemiş olan köy enstitüleri sistemi, müfredatı ve yerleşkelerin mimari yapılanmasının bilinen öncülüğü, yaratıcılığı ve ilerici tutumunun öğrenciler tarafından araştırılması ve anlaşılması hedeflenmiş. Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet dönemi eğitim reformu içinde taşımış olduğu kültürel ve simgesel önemin bilincinde, mimarlık eğitiminde işlevsel ve teknik gereklilikleri yerine getirmenin öncesinde, toplumsal ve tarihsel değerlerin yorumlanması öngörülmüş. Projeleri ve çalışma sürecini irdeleyen kitapta, Murat Soygeniş, Ömür Barkul, Sema Soygeniş ve Bora Soykut’un makaleleri yer alıyor. Katalog bölümüne projelerin adı, kısa raporları ve kimlik bilgilerinin eklenmesiyle bir adım öteye taşınabilecek kitabın, üretilen fikirlerin kayda geçirilerek okuyucuya sunulması anlamında iyi bir katkı olarak değerlendirilmeli.

Bu icerik 4714 defa görüntülenmiştir.