346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
KENTSEL DÖNÜŞÜM

Sınır Tanımayan Otonom Plancılar (STOP) Girişimi: “Başka Bir Sulukule Mümkün”


Sınır Tanımayan Otonom Plancılar (STOP), hem ulusal hem de uluslararası düzeyde özgün bir deneyim olarak, Sulukule Kentsel Yenileme Projesi’ne daha insani bir alternatif bir plan üretmek için gönüllülük esasıyla çalışmalar yürüterek, Türkiye’nin toplumsal muhalefet geleneğine yeni bir deneyim eklediler. Çeşitli disiplinlerden öğretim üyeleri, uzmanlar, aktivistler, öğrencilerden oluşan ve Sulukule’de başka bir çözümün mümkün olduğuna inanan ve büyük bölümü bu sorun vesilesiyle tanışıp bir arada çalışma deneyimi yaşayan yaklaşık 30 kişilik bir grup çalışmalarının ardından bir alternatif plan üretti.
 
Yalaşık 30 uzman ve akademisyenden oluşan disiplinlerarası bir ekip, tüm tarafların üzerinde uzlaşabileceği “Sulukule Yerel Gelişim Planı” için çalıştı. Ekip, bugüne kadar Sulukule için yapılan yerli yabancı çalışmaları da değerlendirdi. Bu bilimsel çalışmalar, başka bir yaklaşımın da mümkün olduğu gösteriyor. Çalışmalar, tarihî dokuyu koruyan, yerel halkı yerinden etmeyen, mağdur etmeyen, toplumsal gelişmeyi sağlayan, ekonomik canlandırmayı gerçekleştiren, fiziki yapıyı sağlıklaştıran bir anlayışla Sulukule’nin canlandırılabileceğini ortaya koyuyor. STOP’un ürettiği alternatif plan, daha çok hak sahibini iskân ederek, herkese yerinde çözüm üreterek, kültürü ve mekânsal örüntüyü yoketmeden daha çok kamusal alan üreterek, daha çok ve mahalleliye uygun alanlarda istihdam yaratarak, daha çok toplumsal sorunu çözerek ve üstelik daha ucuza mal olacak çözümler üreterek belediyenin uygulamak istediği projeden farklılaşıyor.

Gerek, Kültür Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat 2009’a kadar UNESCO’ya sunacağı (*) “Tarihî Yarımada Alan Yönetim Planı/Raporu”, gerekse İstanbul 2010 sürecinde dünyadan gelecek olanların ziyaret edeceği ilk yerlerden birinin Sulukule olacağı gözönüne alındığında Fatih Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’nin tercihini yapması gerektiğine vurgu yapan STOP, şu soruları gündeme getiriyor:
·               1960’lı -70’li yılların eskimiş yenileme yaklaşımıyla fiziki yapıyı tümüyle yıkarak yeniden yapılar inşa eden ve hiçbir şeyi korumayan bir örnek mi?
·               Çağdaş planlama ve koruma anlayışının hakim olduğu insanı eksen alan, katılımcı ve bölgenin gerçek sorunlarını çözümleyen, Yerel Gelişim Planı mı?
 
Alternatif planı incelemek ve desteklemek için www.alternatifsulukule.org adresi ziyaret edilebilir.
 
 
* Derginin yayın hazırlıklarının sürdüğü Şubat 2009’un ilk günlerinde, raporun hazırlandığına ilişkin bir bilgi henüz kamuoyuna yansımamıştır.

Bu icerik 3495 defa görüntülenmiştir.