346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMA

Kayseri İç Kalesi’nin Korunarak Kültür ve Sanat Ortamına Dönüştürülmesi İki Kademeli Ulusal Mimarlık Yarışması


Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı yarışmada, Kayseri İç Kalesi’nin korunarak kültür ve sanat ortamına dönüştürülmesi amacıyla, yüzyıllardır kentin sosyo-kültürel yaşamına katkı sağlayan yapıları gözardı etmeden, çağdaş kent yaşamını zenginleştirecek yeni ve yaratıcı kullanım önerileri geliştirmesi beklenmekteydi. İki aşmalı olarak düzenlenen yarışmanın birinci aşamasında teslim edilen 75 proje arasından jüri 6 projenin ikinci aşamaya geçmesine karar verdi.
 
Jüri, projeleri, anıt yapı değeri, sur içi mekânın dinginliği, surların içindeki mekân bütünlüğü ve yapılaşma yoğunluğu, surların algısı, mimari dilin niteliği, mekânsal organizasyondaki sentaktik ve semantik olgunluk, yapıma ilişkin ayrıntılara gösterilen özen, danışmanlık hizmetlerinin ayrıntılara yansıyan yetkinliği, rölöve ve restorasyonun öneminin yansıtılması ve tarihî yapının çağdaş yaşam ilkeleriyle buluşturulması kriterlerine göre değerlendirdi. Jüri ayrıca, kentin toplumsal yaşamına katkı sağlayacak, özellikle genç nüfusun eğitim ve üretimini destekleyecek işlevsel önerilerle zenginleştirilmesi ve bireysel yaşama karşı kamusal yaşam önerilerinin geliştirilmiş olması ve böylece nitelikli etkinliklerle ülkemizdeki insan kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olacak olanakların sağlanması, çevresel koruma, ekonomik boyut ve ekolojik dengelerle birlikte, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik kavramlarına da önem verdiğini açıkladı. Son yıllarda özellikle Anadolu kent merkezlerinde ve yakın çevrelerinde yapılaşmayla hızla yokolmakta olan doğal çevrenin ve bu değişen çevrelerde izlenen görsel ve işitsel kirliliğin yokedilmesine olanak tanıyacak bir peyzaj ve çevre tasarımı anlayışının geliştirilmesi de jüri kriterleri arasındaydı.
 
(Eşdeğer mansiyonlara dergide, sıra numarasına göre yer verilmiştir.)
 
 
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Mehmet Özhaseki (Avukat, Kayseri B. Belediyesi Başkanı), Mehmet Çayırdağ (Tarihçi, Kayseri B. Belediyesi Bşk.Dan.),,Yaşar Bahri Ergen (Yrd. Doç. Dr., Bozok Ü. Mimarlık-Mühendislik Fakültesi), Vacit İmamoğlu (Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi), Hakan Mahiroğlu (Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Başkanı),, Kemalettin C. Tekinsoy (Mimar, Kayseri B. Belediyesi, Gen.Sek.Yrd.),
 
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
 
Jüri Başkanı
Sevgi Lökçe (Prof. Dr., Erciyes Ü. Mimarlık Fakültesi)
 
A. Serdar Altuntuğ (Mimar)
Nuran Zeren Gülersoy (Prof. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi)
Yegân Kahya (Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Fakültesi)
Seyit Mehmet Polat (Mimar)
Ali İhsan Ünay (Prof. Dr., GÜ Teknik Eğitim)
Yıldırım Yavuz (Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Fakültesi)
 
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Deniz Mazlum (Yrd. Doç. Dr., İTÜ Mimarlık Bölümü), Sencer Erkman (Yrd. Doç. Dr., Erciyes Ü. Mimarlık Bölümü), Yener Torunoğlu (İnşaat Mühendisi)
 
RAPORTÖRLER
Ayşe Önder, Sultan Şimşek, Belma Kilo
 
 
 


1. ÖDÜL
 
DOĞAN ZAFER ERTÜRK müh. mimar, EMEL BİRER mimar, KADİR UYANIK mimar
Danışmanlar: Nur Asan Akın, Cemal Koçlusoy, Sinan Yücesan, Akın Önalp, Mehmet Şener Küçükdoğu
Yardımcı: Mustafa Erman Tercan
 
JÜRİ RAPORUNDAN
Kalenin anıtsal değerini en üst düzeyde gözetmesi ve yer üstünde yoğun ve aktif bir kent merkezinde huzur veren, dingin bir iç bahçe oluşturması açısından olumlu bulunmuştur.
Kültür, sanat ve ticaret etkinlikleri ile yaşayan bir göçük sokak oluşturulması; alt katta mekânların surlara dayanmaması; bu sokağa ve sokağa açılan aktivite alanlarına ışık ve hava sağlayan açıklıkların her ne kadar alt kata yeterli doğal ışık sağlamıyor olsalar da, iç kale zeminini minimal ölçülerde zedelemesi olumlu bulunmuştur. Yerin altında istenilen, işlevleri başarıyla çözümleyen bir mekân örgütlenmesi; halihazır girişlerle çevresel ilişkilerin iyi kurulması ve surların seyir amaçlı kullanımı için kullanılan merdivenler, hafif yapıları ve konumları açısından olumludur.
 
2. ÖDÜL
 
SEVİNCE BAYRAK mimar, ORAL GÖKTAŞ mimar
Danışmanlar: Selin Karsan, Cafer Aktürk, Gülsun Parlar, Mehmet Karadurak, Ceyda Özbilen, İlker Aksoy, Alişan Çırakoğlu
Yardımcı: Emine Derya Ertan
 
JÜRİ RAPORUNDAN
Kalenin sur duvarları ile tanımlanan iç mekânın bütünlüğünü yoketmeden zemin üstündeki yapılaşmanın yapay bir topografya olarak ele alınması olumlu bulunmuştur. Bu yapılaşmanın surlardan yeterli uzaklığa çekilmesi; surlara bakan saydam yüzeylerin kullanılması; iç mekânların surları algılayacak şekilde yönlenmesi ve yeterince ışık alma olanağı bulması açısından çok olumlu bulunmuştur. İç ve dış mekân ilişkilerinde etkili bir perspektif yaratması ve gerek açık mekânda gerek kapalı mekânlarda kale ile bağlantıların koparılmaması olumludur. İç mekânların organizasyonu, sentaktik ve semantik kurgu, trapezlerin yükselen kısımlarından doğal ışık alması ve alanın fazla yapılaşma olmaksızın maksimum kullanımı olumlu bulunmuştur.
 
 
3. ÖDÜL
 
AYHAN USTA mimar, GÜLAY USTA mimar, ALİ KEMAL ŞEREMET mimar, O. GÜNEŞ ERDEN mimar
Danışmanlar: Umut Bilgiç, Metin Başaran, Bahri Türkmen, Yaşar Arzu İşeri, Engin Aktaş
Yardımcılar: Osman Karatepe, Umut Cantürk
 
JÜRİ RAPORUNDAN
Tasarımda seçilen gridal strüktürün kalenin tarihsel değerini zedelemeyen nötr bir form ile kale içindeki boşluğun farklı yaklaşımla ele alınması öneri olarak olumlu bulunmuştur.
Gridal örüntünün içerisinde kışın ve yazın, iç ve dış kullanımlara olanak tanıyan avlular ve bahçelerin varlığıyla dolaşım alan; yollarının hafifliği ve şeffaflığının yanısıra, çağdaş mimarisi ile farklı yaşam biçimlerine olanak sağlayan bir projedir. İşlevlerin seçiminde kentin kültür ve sanat etkinliklerine yanıt veren örgütlenme sur girişlerine göre düzenlenen yapı içi aileler, ortadaki dağıtım alanına, camiye ve parka ulaşımı olumlu bir biçimde çözümlemektedir. Bodrumdaki toplantı salonu, sergi alanı ve müzenin çözümü ile buraların çukur bahçelerle aydınlatılması başarılıdır. Kullanılan malzeme ve yapım sisteminin yapılaşmanın etkisini hafifletmesi, strüktürel modülasyon servisler, dolaşım alanları ve kullanım alanları açısından başarılı bulunmuştur.
 
 
MANSİYON
 
LÜTFÜ ÜNVER mimar, HASAN ŞENER mimar, CAN Ş. BİNAN mimar
Danışmanlar: Rengin Ünver, Hüseyin Kaya, Ahmet Cengiz Yıldızcı
Yardımcılar: Müjgan Pehlivan, Aylin Çorakçı, Ebru Ünver, Dilek Çankır, Nazım Çeti, İlknur Karlı, Şafak Delici
 
 
MANSİYON
 
MURAT DÜNDAR mimar, CENGİZ BAYÜLGEN mimar, NİHAL ULUENGİN mimar, SİNEM KÜLTÜR mimar, HASAN CAN KAMBUROĞLU mimar
Danışmanlar: İrfan Balıoğlu, Serhat Savaş Balık, Alpay Adalı
Yardımcılar: Pınar Sunar, Efsun Ekenyazıcı
 
 
MANSİYON
 
H. SİNAN OMACAN mimar, DİDEM TEKSÖZ mimar, S. YILDIZ SALMAN mimar
Danışmanlar: Orhan İlkay Ergüneş, S. Cevat Tanrıöver, İsmet Defne, Meltem Erdem, Erdinç Kolcu
Yardımcılar: Merve İnce, İrfan Ertiş, Yavuz Selim Yılmaz

Bu icerik 5413 defa görüntülenmiştir.