346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
ETKİNLİK

Mimari Tasarım Avrupa Kış Okulu EWSAD 2009

Esin Boyacıoğlu
Yrd. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, 2003 yılından bu yana kesintisiz olarak Uluslararası Kış Okulu etkinliğini sürdürmektedir. 2003-2006 yılları arasında müfredat dışı bir etkinlik olarak dört kez düzenlenen kış okulu etkinlikleri gerek Türkiye Mimarlık Okulları, gerekse Avrupa Mimarlık Okulları arasında başarıya ulaşmıştır. Dört yıl boyunca her yıl 1. ve 2. dönemlerin arasında kalan yarıyıl tatilinde bir hafta süreli bir etkinlik olarak düzenlenmiştir. Etkinliğin bütçesi yapı malzemesi firmalarından alınan destekler, Gazi Üniversitesi’nin olanakları ve TÜBİTAK’tan sağlanan destekler ile oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen bu etkinlikler belgelenerek yayımlanmıştır.
 
Uluslararası Kış Okulu, 2007 yılından bu yana Prof. Dr. Nur Çağlar’ın koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği ERASMUS - Yaşam Boyu Öğrenim, Yoğun Programlar (IP-Intensive Programmes) Projesi kapsamında destek bulmuş, yeniden ele alınmış ve adı Mimari Tasarım Avrupa Kış Okulu (European Winter School in Architectural Design / EWSAD) olarak değiştirilmiştir. Değişimin önemli bir getirisi, etkinliğin üç AKTS karşılığı olan bir seçmeli ders haline getirilmesi ve öğrencinin gösterdiği performansın değerlendirilip, kredi olarak not ortalamasına katılması olmuştur. Projenin bir ders modülü halinde uygulamaya sokulması, projeye, nitelik ve süreklilik açısından çok olumlu katkı sağlamıştır.
 
26 Ocak-6 Şubat 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilen uluslararası kış okuluna katılmak için Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ve üniversitelerinden 39, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 30 ve Gazi Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nden 40 öğrenci olmak üzere toplam 109 öğrenci kabul edildi. Bu yıl toplam dokuz tasarım stüdyosu, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, Almanya, Polonya, Portekiz ve Güney Afrika’nın çeşitli mimarlık okullarından gelen konuk öğretim üyeleri tarafından yürütülüyor. Ayrıca, yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık, akademik yazım stüdyosu ilk kez hayata geçiriliyor. Tasarım stüdyolarında tasarım problemi olarak “kayıp mekânlar” (lost spaces) kavramsal çerçevesi altında, İskitler Büyük Sanayi Bölgesi ele alınıyor. Gazi Üniversitesi ve diğer kurumlardan gelen öğretim elemanları tasarım stüdyolarına katılarak eleştirileri ile ortamı zenginleştiriyorlar.
Ortamı besleyen bir başka katkı ise, etkinlik sırasında verilen kuramsal dersler ve seminerler.
 
Etkinliğin ilk haftasında, Güney Afrika Bloemfontein Mimarlık Okulu öğretim üyesi P. G. Raman “Endüstri Estetiğinden Yer’in Etiğine” adlı sunuşu ile etkinliğin açılışını yaparken, Gazi Üniversitesi’nden Giorgio Gasco, İskitler Endüsti Bölgesi hakkında bilgi aktardı. Liverpool Üniversitesi, Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Jack Dunne, Mexico City’de kent merkezinde kullanıcıların katkıları ile rant için dönüştürme projelerine direnebilmiş bir merkezî alan örneğini katılımcılara aktardı. Hollanda, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nden konuk olarak gelen Irene Currulli, Eindhoven’da Philips Fabrikaları Eski Yerleşke Bölgesi için West 8 tarafından yapılan tasarımı tartışmaya açtı. Polonya Szczecin Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Waldemar Marzecki, kentin sanal modeli – Szczecin örneği ve yüksek binalar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
 
Ayrıca 31 Ocak-1 Şubat günlerinde İstanbul’a yapılan gezi, tüm konukların Türkiye’yi biraz daha iyi tanımalarına yardımcı olurken, İstanbul’un hem doğal ve yapılı mirası hem de çağdaş mimarisi hakkında katılımcıların fikir sahibi olmalarını da sağladı. 6 Şubat tarihinde tüm çalışmaların ürünleri açık bir tartışma ortamında sunuldu ve etkinlik öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımıyla yapılan bir veda partisi ile son buldu.

Bu icerik 3349 defa görüntülenmiştir.