346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
ETKİNLİK

DOCOMOMO_tr Ulusal Çalışma Grubunun Bursa Toplantısı: Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları IV

Neslihan Türkün Dostoğlu
Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

DOCOMOMO_Türkiye Çalışma Grubu’nun “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” konulu etkinlikler dizisinin dördüncüsü, 26-27 Aralık 2008 tarihlerinde Uludağ Üniversitesi, Mimarlık Bölümü’nün evsahipliğinde Bursa’da düzenlenmiştir. Bu toplantıda, erken 20. yüzyıldan yaklaşık 1970’lerin başına kadar üretilen modern mimarlık örneklerini görsel ve yazılı belgelerle tanıtan veya yorumlayan posterler katılımcılar tarafından sözlü olarak sunulmuş, ayrıca, sunulan yapıyı/yapı grubunu/yerleşimi tanıtan posterler etkinlik boyunca sergilenmiştir. “Türkiye’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları ve Modern Mimarlık Mirasının Korunması” başlıklı bir tartışma oturumunun da yer aldığı bu etkinlikte, 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş olan örneklerine, özellikle de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentler dışındaki üretime dikkat çekilmiş ve oluşan yeni bakış açılarıyla dönem mimarlığının yeniden yorumlandığı bir tartışma ortamı yaratılmıştır.
 
DOCOMOMO_Türkiye (1), ilk kez 2004 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen “Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları” başlıklı poster sunuşları etkinliklerinin ikincisini 2005 yılında Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin desteğiyle Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde, üçüncüsünü de 2007 yılında Erciyes Üniversitesi’nin evsahipliğinde Kayseri’de yapmıştır. 2006 yılında ise “Öteki Modernizmler” başlıklı IX. Uluslararası DOCOMOMO Konferansı İstanbul ve Ankara’da ve “Bir Konut Ütopyasının Korunması: Modern Mimarlık Mirasının Belgelenmesi ve Sürekliliğinin Sağlanması, Örnek Çalışma: Ataköy, İstanbul” başlıklı I. Uluslararası DOCOMOMO Çalıştayı İstanbul’da DOCOMOMO_Türkiye’nin evsahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Dördüncü Poster Sunuşları toplantısı ise yoğun bir katılımla Uludağ Üniversitesi’nin evsahipliğinde Bursa’da düzenlenmiştir.
 
DOCOMOMO_tr Bursa toplantısında toplam 86 poster özeti sunulmuş ve posterler Mimarlık Bölümü binasında sergilenmiştir. 26 Aralık’ta başlayan etkinlikte Uludağ Üniversitesi Rektörü, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı’nın da katılımıyla yapılan açılış konuşmalarının ardından Neslihan Dostoğlu “Modern Mimarlık ve Bursa Örneği” başlıklı sunumunda 20. yüzyılda Bursa’da kentsel ve mimari ölçekte yaşanan gelişmeleri anlatmıştır. Posterler dört ayrı oturumda sunulmuştur. Nilüfer Akıncıtürk’ün başkanlığında yapılan 1. oturumda yönetim ve eğitimle ilgili binalar, Şule Oğuz’un başkanlığında yapılan 2. oturumda endüstri ve sağlıkla ilgili binalar, Tülin Vural Arslan’ın başkanlığında yapılan 3. oturumda otel, banka ve ticaretle ilgili binalar, Elvan Altan Ergut’un başkanlığında yapılan 4. oturumda ise konutlar ve rekreasyon alanları irdelenmiştir.
 
27 Aralık, Cumartesi günü Neslihan Dostoğlu başkanlığında gerçekleştirilen “Türkiye’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları ve Modern Mimarlık Mirasının Korunması” başlıklı tartışma oturumunda Zeynep Ahunbay, Aydan Balamir, İpek Durukan, Ebru Omay ve Yıldız Salman, yaptıkları sunumlarda Türkiye’nin farklı bölgelerindeki koruma kurullarının yaklaşımlarını ve karşılaşılan sorunları dile getirmiş, ayrıca modern mimarlık mirasının korunmasına yönelik ilkelerin belirlenmesine yönelik bir tartışma başlatmışlardır. Tartışma oturumunun ardından Özlem Köprülü Bağbancı’nın sorumluluğunda yapılan ve Bursa’daki modern mimarlık örneklerini içeren Bursa gezisi, Bursa Kent Müzesi’nde noktalanmıştır.
 
Yoğun bir katılımla süreklilik kazanan poster sunuşları ile DOCOMOMO girişiminin hedeflediği belgeleme ve tescil çalışmasının yaygınlaştırılmasının yanısıra, girişimin ülkemizdeki modern mimarlık mirasına dikkat çekmek amacının duyurulması ve geniş çevrelerce paylaşılması yönünde de önemli gelişme sağlanacağı umulmaktadır. Düzenlenen bu toplantılarda sunulan ürünlerden seçilenlerin, gezici bir sergi düzenlenerek, mimarlık okulları ve Mimarlar Odası Şubeleri başta olmak üzere, çeşitli kurumlarda sergilenmesi ve katılan tüm ürünlerin bir katalog ve CD içerisinde derlenmesi planlanmaktadır.
 
 
NOTLAR
1. Kamunun dikkatini 20. yüzyılda öne çıkan modernizme çekmek ve “modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak” amacıyla 1990 yılında oluşturulan uluslararası bir kuruluş olan DOCOMOMO (DOcumentation and COnservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the MOdern MOvement) bünyesindeki Türkiye Çalışma Grubu 2002 yılında kurulmuş ve böylece Türkiye’deki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amaçlı bir girişim başlatılmıştır. Üniversitelerin, Mimarlar Odası’nın ve çeşitli mimarlık yayın organlarının da benzer girişimlerinin son yıllarda hız kazandığı gözlenmektedir. DOCOMOMO_Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, varolan literatürün sınırlarını aşmayı hedefleyen geniş kapsamlı bir belgeleme çalışmasının, dönem mimarlığının daha iyi anlaşılması ve korunması yönünde etkin rol oynayacağı inancındadır.

Bu icerik 3306 defa görüntülenmiştir.