346
MART-NİSAN 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli

DOSYA:

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

TÜRKÇE ÖZET


ANMA
Mimarlar Odası “Akıl Hocasını”, Günhan Danışman’ı Kaybetti
Mimarlar Odası, çalışkanlık, özveri ve dayanışmanın simgesi olan ve Odanın entelektüel belleğini oluşturan önemli isimlerden birini, Günhan Danışman’ı kaybetti. Çalışma arkadaşları ve dostları Danışman’ı anlatıyor.
 
SERGİ
Emin Onat, Arif Hikmet Koyunoğlu, Ahşap İstanbul: Üç Sergi, Üç Kitap, Üç Bağlam / Ali Cengizkan
2008 yılında, özellikle Türkiye mimarlık örgütlenmesinin 100. yıldönümüne katkı olarak düşünülen bir dizi etkinlik, 2009 yılı Ocak ayında İstanbul’da mimarlık tarihçiliğine yapılan armağanlarla sürdü.
 
ETKİNLİK
DOCOMOMO_tr Ulusal Çalışma Grubu’nun Bursa Toplantısı: Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları IV / Neslihan Türkün Dostoğlu
Koruma kurullarının modern mimarlık mirasının korunması ile ilişkisinin de tartışıldığı etkinlikte, 20. yüzyıl Türkiye mimarlığının bugüne kadar belgelenememiş örneklerine dikkat çekildi.
 
Mimari Tasarım Avrupa Kış Okulu EWSAD 2009 / Esin Boyacıoğlu
2003 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürülen Mimari Tasarım Avrupa Kış Okulu’nda, “kayıp mekânlar” kavramsal çerçevesinde İskitler Büyük Sanayi Bölgesi ele alındı.
 
MİMARLIK MESLEĞİ
ACE Sektör Araştırması 2008 Sonuçlandı / Derleyen ve Çeviren: Tuğçe Selin Tağmat
ACE’nin, Avrupa’da mimarlık mesleğinin profilini çıkarmak amacıyla 2007 yılından bu yana yürüttüğü sektör araştırması ile Avrupa Birliği düzenlemelerinde mesleğe ilişkin somut verileri kullanmayı amaçlıyor.
 
DOSYA:
YEREL YÖNETİMDE DEĞİŞEN KAVRAMLAR, YENİ İÇERİKLER:
Yönetimin Kalitesi Kentlerin Yaşanabilirliğinde Gizli
Yerel yöneticilerin mimarlık ve kenti ilgilendiren konulardaki politikaları ve bu politikalara yön veren temel kavramlar, gündemin sürekli tartışma konuları. Son yıllarda yerel yönetimlerin merkezî otorite ile birleşerek yoğunlukla uygulamaya çalıştığı temel birkaç politika var: Değerli kentsel alanları ranta açan sözde kentsel dönüşüm projeleri; TOKİ eliyle yürütülen ve insanı yoksayan konut üretimi; düzgün bir ulaşım planı olmadan kentlerimizin özgül imgelerini altüst eden her türlü şehir içi otoyol ve alt-üst geçit uygulamaları… Türkiye’de 1930’larda planlı kent anlayışı ile çözüm üretilmesine karşın, 1950’lerde hâlâ seçim vaadi olarak sunulan barınma, yol, su, kanalizasyon gibi temel konuların, bugün aşılamamış olması ilginç. Bu uygulamaların çoğunlukla gözardı ettiği, fakat merkezinde yer alması gereken olgu ise, kişinin “bir yerde varolması”nın şartlarının sağlanması. 2010’larda temel söylem ekseni, “insanın “onurlu yaşam hakkı’nı savunan kentsel yaşam kalitesinin yükseltilmesi projesi” olmalıydı. Tekeli’nin vurgulu biçimde ortaya koyduğu gibi, yaşam kalitesine referans yapan “sürdürülebilirlik”ten çok daha zengin bir çıkış noktası sağlayan “yaşanabilirlik” gibi kavramların altını doldurmak gerekiyor.
 
YARIŞMA
Sarıkamış Harekâtı Anma Alanları Fikir Yarışması
Sarıkamış Harekâtı’nı ve şehitlerini anımsama ve anmaya yönelik mekânsal düzenleme önerilerini elde etmek amacıyla bir fikir yarışması açıldı. Değerlendirmede, harekâtın yalnızca bir yenilgi olarak değil, uluslaşma sürecinin bir parçası olarak ve “barış” temasının işlendiği bir düzenleme olarak ele alınması amaçlandı.
 
Kayseri İç Kalesi’nin Korunarak Kültür ve Sanat Ortamına Dönüştürülmesi İki Kademeli Ulusal Mimarlık Yarışması
Kayseri İç Kalesi için, yüzyıllardır kentin sosyo-kültürel yaşamına katkı sağlayan yapıları gözardı etmeden çağdaş kent yaşamını zenginleştirecek yeni ve yaratıcı kullanım önerileri geliştirmesi amacıyla iki kademeli bir yarışma düzenlendi.
 
Küçükçekmece İlçesi Kent Merkezi Ulusal Kentsel Tasarım Proje Yarışması
Yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi için çağdaş planlama ve kentsel tasarım kriter ve ilkelerine sahip, kimlikli, çevreye duyarlı, çağdaş bir vizyon doğrultusunda kurgulanmış kaliteli ve yaşanmaya değer bir alt merkez modelinin yaratılması amacıyla bir yarışma açıldı.
 
YARIŞMA DEĞERLENDİRME
Sarıkamış Yarışması’nın Anımsattıkları: İğne ve Çuvaldız / Güven Birkan
Yarışmada jüri üyesi olan yazar, Sarıkamış yarışması gibi “anıt”ı konu eden yarışmalar, ana konunun ele alınışı, jürinin tutumu ve kolokyumu üzerine değerlendirmelerinin yanısıra, çok disiplinli yarışmalardan beklentilerimiz ve raportörlük hizmetleri gibi genel olarak yarışmalara ilişkin görüşlerini aktarıyor ve yarışma kurumunun her şeye karşın doğru yol olduğunu vurguluyor.
 
MİMARİ TASARIM
Kudüs’e İki Seyahat, İki Yapı / Esin Boyacıoğlu
Yahudi Mimar Moshe Safdie, Kudüs’te, soykırımı insanın iliklerinde hissettiren iki yapıyı, Soykırım Müzesi ve Çocuk Soykırımı Anıt Yapısı’nı tasarladı. Yazar, iki yapıyı bedensel ve ruhsal mekân deneyimi üzerinden aktarırken, mimarlık eleştirisi de yapıyor.
 
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Sulukule’de Kentsel Dönüşüm: Devlet Eliyle Soylulaştırma / Özlem Güzey
Yazar, Sulukule’de yaşanan durumu, bin yıldır aynı kent mekânını paylaşan ve dönüştüren Roman toplumuna özgü niteliklere ve gereksinimlere uygun bir planlama anlayışı üretilmeyerek, sosyal ve kültürel sürekliliğin koparılması ve derinleşen sosyal dışlanma olarak değerlendiriyor.
 
Sınır Tanımayan Otonom Plancılar (STOP) Girişimi: “Başka Bir Sulukule Mümkün”
Sulukule’de başka bir çözümün mümkün olduğuna inanan ve büyük bölümü bu sorun vesilesiyle tanışıp birarada çalışma deneyimi yaşayan çeşitli disiplinlerden yaklaşık 30 kişilik bir grup alternatif bir plan üretti.
 
TEKNOLOJİ
Mimarlıkta Yapı Bilgi Modellemesi Uygulamaları / Şule Taşlı Pektaş
Bilgisayar destekli tasarım araçlarında son nesli temsil eden yapı bilgi modellemesi sistemlerini ele alan yazar, bu yeni uygulamaların sektörde kullanımının önündeki engelleri ve bunları aşmak için önerilerini sunuyor.
 
CUMHURİYET DÖNEMİ MİMARLIĞI
Merkez-Taşra İkilemindeki Anadolu Kentlerinde Kimlik Arayışı ve Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirası / Emel Kayın 
Erken Cumhuriyet döneminde modern bir gelişme çizgisini benimseyen Anadolu kentlerinin 1950 sonrasında yeniden taşralaşma sürecine girdiğini öne süren yazar, Cumhuriyet mirası gündeminin taşra-kentler için yeni bir başlangıcı tetikleyebileceğini savunuyor.
 
MEA ARCHITECTURA MEA CULPA
Aydınlık Kafalılar, Betonarme Kafalılar / Gürhan Tümer
“Bir yanda pırıl pırıl, aydınlık kafalılar vardır. Bu gibilerin arasında, politikacılar ve mimarlar da vardır. Bir yanda ise, odun kafalılar, taş kafalılar, beton kafalılar; dahası, betonarme kafalılar vardır. Bunların arasında da, politikacılar ve mimarlar vardır.”

Bu icerik 3079 defa görüntülenmiştir.