345
OCAK-ŞUBAT 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

DOSYA: TOPLU KONUT MİMARLIĞI: Deneyimler, Olanaklar, Olasılıklar

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE

YAYINLAR

Gürhan Tümer


X. ULUSAL MİMARLIK SERGİSİ VE ÖDÜLLERİ, 2006
Yay. Koor. N. Müge Cengizkan, Yay. Haz. Sibel Yıldız, Eylül 2008, Mimarlar Odası Yayınları ve Yapı Yayın ortak yayını, İstanbul; Türkçe / İngilizce, 272 sayfa.
 
Mimarlar Odası tarafından her iki yılda bir gerçekleştirilen Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin onuncusu 2006 yılında düzenlendi. Katalog, bu dönemde Ulusal Sergi’de katılımcı olarak yer alan 212 mimar ve firmanın 202 adet eserini biraraya getiriyor. Hamdi Şensoy’un “Büyük Ödül” (Sinan Ödülü), Ayla Ödekan ve Selahattin Yazıcı’nın “Mimarlığa Katkı Dalı Ödülü” ile ödüllendirildiği programın katalogunda, ödül alan eserlerin yanısıra, sergiye katılan tüm proje, yapı ve fikir sunumlarına ilişkin kapsamlı görsel ve yazılı dokümanlar yer alıyor. YAPI DALI’nda Serhat Akbay’ın müellifi olduğu “Mimarın Bürosu”, Boğaçhan Dündaralp’in “NP12 Evleri”, Boran Ekinci ve Hakan Dalokay’ın “Mecidiyeköy Konut Bloğu”, Tülin Hadi, Cem İlhan, Zeynep Ataş’ın “ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Yönetim, BİM ve Kütüphane Binaları”; KORUMA-YAŞATMA DALI’nda İbrahim Canbulat’ın “Macunağası İzzet Efendi Konağı Restorasyonu”, Karayolları Genel Müdürlüğü, Köprüler Dairesi Başkanlığı, Tarihî Köprüler Şubesi Müdürlüğü’nün “Tarihî Konjic Köprüsü Restorasyonu”; ÇEVRE DALI’nda Sinan Omacan, Didem Omacan, Rıdvan Övünç, Erdinç Kolcu’nun Küçükyalı Arkeoloji Parkı”, Korhan Torcu ve Ali Akarsu’nun“Gebze Tarihî Kent Merkezi Kentsel Düzenlemesi”; FİKİR SUNUMU DALI’nda Ahmet Korfalı’nın “K2 Ana Kampı”, Yamaç Korfalı’nın “Pusu 1” eseri ödüle değer görülmüştü.
 
 
İSTANBUL DENİZ MÜZESİ ULUSAL MİMARİ PROJE YARIŞMASI . 2005
Yay. Haz. Feride Önal, Kasım 2008, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara, 68 sayfa
 
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın olduğu kadar Türk ulusunun ve Türk denizcilik tarihinin paha biçilmez mirasını bünyesinde barındıran İstanbul Deniz Müzesi’nin çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden ele alınması amacıyla açılan İstanbul Deniz Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması’nın kitabı yayımlandı. Mimarlar Odası Yayınları “Yarışmalar Dizisi” içerisinde yayımlanan kitapta 3 ödül ve 5 mansiyon ile ödüllendirilen projeler, plan, kesit, üç boyutlu çizimler, mimari ve jüri raporları ile geniş bir şekilde işleniyor. Yarışmada Birincilik Ödülü’ne Mehmet Kütükçüoğlu, Ertuğ Uçar, Hande Köksal; İkincilik Ödülü’ne Cem İlhan, Tülin Hadi; Üçüncülük Ödülü’ne Dilek Topuz Derman, Fırat Gülmez, Cihan Sinan Bostancı değer görüldü. Kitapta ayrıca jüri başkanı Mete Ünal’ın bir değerlendirme yazısı ve yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiler bulunuyor.
 
 
ÇAĞDAŞ KONUT MİMARİSİNDEN DETAYLAR
Virginia Mcleod, 2008, çev. Tuğçe Selin Tağmat, YEM Yayın, İstanbul, 240 s.
 
Mimari detay bir yandan yapıyı özgün kılarken, diğer yandan da mimarını bir adım öteye taşıyan niteliktedir. Çağdaş Konut Mimarisinden Detaylar, son yıllarda detaylarla ilgili öne çıkan eğilimlerin bir derlemesini sunarak, çağdaş konut mimarisinin gelişimindeki detayların teknik ve estetik önemi hakkında değerlendirme imkânı sağlıyor. Dünyanın önde gelen mimarlarından birçoğunun ürünlerini içeren kitap, yakın dönemde inşa edilmiş 50’nin üzerinde evi, temel yapı malzemelerine göre ayrılmış olan 6 bölümde inceliyor: Beton, cam, taş, çelik, ahşap ve alternatif malzemeler. Evler, renkli fotoğraflar, bütün kat planları, kesitler, görünüşler ve aksonometrik çizimlerin yanısıra çok sayıda detay çizimleriyle tanıtılıyor. Bu çizimlere kısa bir açıklama metni ve ayrıntılı resimaltı yazıları eşlik ediyor. Evlerin herbiri, dört sayfada özet bir yazı ve görsel düzenleme ile tanıtılıyor. (Kitap tanıtım yazısından alıntılanmıştır.)
 
 


EDEBİYATÇI MİMARLAR ANTOLOJİSİ
Yay.Haz. Müjgan Yıldırım, 2008, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Mimarlık Vakfı ortak yayını, İstanbul; 278 sayfa.
 
Edebiyatçı mimarların yapıtlarında yer alan örneklerin biraraya getirilmesi ve kamuoyuna edebiyatçı mimarlar hakkında bilgi sunulması amacıyla hazırlanan antoloji, 53 mimarın öykü, deneme, inceleme, şiir, anı gibi edebiyatın tüm dallarında verdikleri eserlerden birer örnek ve özgeçmişlerinin yer aldığı bir çalışma. Hikmet Temel Akarsu, çalışma hakkında şunları söylüyor:

“Mimarlar Odası ve Mimarlık Vakfı bu antoloji aracılığıyla edebiyatçı mimarların yazınsal yaratısını derli toplu bir şekilde bir araya getirmeyi; bunu toplumumuzun, kültürümüzün ve mimarların kullanımına sunmayı hedefliyor. Bu sayede mimarlık, şehir ve mekân kavramlarının gelişimine dolaylı katkıda bulunmayı, daha yaşanabilir kentler ve binalar yapılabilmesi için toplumda ve mimarlarda ruhsal ve estetik değerleri geliştirmeyi hedefliyor. Edebiyatçı Mimarlar Antolojisi’nde yazarlar, doğum tarihlerine göre eskiden yeniye sıralı olmak üzere antolojide yer alıyorlar. Antolojide her yazarın renkli bir fotoğrafı, kısa yaşam öyküsü, eserlerinin listesi ve yapıtlarından kendi seçtiği bir fragman yer alıyor. Kitabın en başında, mimar olmadıkları halde mimarların dimağlarında derin izler bırakmış iki değerli kültür insanı Tevfik Fikret (Aşiyan Evi için) ve Nail Çakırhan’a (Muğla Evleri için) övgü (Tribute) yazıları yer alıyor. Doğrusu antolojiyi hazırlarken Nail Çakırhan’ın ağır hasta olduğunu duymuştuk ve hayattayken antolojimizi tamamlayarak ona yetiştirmek için az çırpınmadık. Ama ne yazık ki antoloji çıkmadan birkaç gün önce yitirdik değerli ‘Onursal Mimar’ı. Tüm bunların dışında müteakip baskılarda eserin modifiye edilebilmesi ve yeni yazarların da antolojiye dahil olması sözkonusu. Bu nedenle baskı sayısı sınırlı tutulmuş. Edebiyatçı Mimarlar Antolojisi’ni mimarlık, şehir plancılığı, iç mimarlık, belediyecilik, yerel yöneticilik gibi alanlarda çalışanlar için ‘zorunlu hareketler serisinden’ bir kitap olarak görüyorum. Sanatçılar, sanat kuramcıları, entelektüalizmi kendi mesleklerine taşımak isteyen diğer meslek örgütlenmelerinin üyeleri ve edebiyat fakülteleri camiası için dikkatle üzerinde durulması gereken bir kitap olarak öneriyorum.”
 
DENEYLER
Hülya Uluçay Yürekli, K.Ferhan Yürekli ve Esin Yürekli, 2008, YEM Yayın, İstanbul, 283 s.; Türkçe/İngilizce.
 
Hülya ve Ferhan Yürekli’nin 1962 yılından beri yürüttükleri, Esin Yürekli’nin 2001 yılında katılımı ile sürdürdükleri mimari tasarım çalışmalarının 45 yıllık dökümü bir kitapta biraraya getirildi. 2005 yılında Hülya Yürekli’nin zamansız kaybının ardından Ferhan ve Esin Yürekli bu “deneyler”i “onun ışığında” sürdürüyorlar. Yazarların “Mimarlık: Bir Entelektüel Enerji Alanı” başlıklı kitaplarının ayrılmaz bir parçası olduğunu berttikleri kitabı şu sözlerle tanımlıyorlar: “Biz mimari projelerimizin herbirini öğrenciliğimizden itibaren bilinçlenme yönünde ‘deneyler’ olarak gördük. Biz hiçbir projemizi ‘eser’ üretmek kaygısıyla yapmadık. Her mimarlık çalışmasını bir sonraki için ders alınacak bir deney olarak ele aldık. Projelerimizi yayımlamaya çalıştık, yayımlanmış projelerimizi ‘bildiri’ gibi düşündük; yani diğer düşünenlerin görüş ve tartışmasına açmak için yayımladık. Yanılgılarımız olduğu düşünülebilir; ders almaya çalıştık.” Çift dilli olarak hazırlanan kitapta, 1962-2007 döneminde üretilen yapı, proje ve fikirlere kapsamlı görsel ve yazılı belgelerle yer veriliyor.
 
 
BELLEK YİTİMİNİN ARDINDAN: Akdeniz İslam Kent Dokusunun Öğrettikleri
Attilio Petruccioli, 2008, YEM Yayın, İstanbul, 213 s.
 
İki temel mimar kategorisi vardır. Birinci kategoriye, mekânı kavramaya ve biçimlendirmeye ilişkin doğal yetenek bağışlanmış birkaç şanslı kişi girer; bu özellikte ancak yüz kişi dünyaya gelir bir yüzyılda. İkincisinde ise, benim de aralarında olduğum bütün öteki mimarlar vardır. Bu kitap onlara adanmıştır. Bellek Yitiminin Ardından, bir dokuyu, bir şehri ve bir bölgeyi titizlikle okumak için bir yöntem sunuyor. Bellek Yitiminin Ardından, insanların çevreye bilinçli olarak verdiği zararla silinmeye yüz tutan geçmişin izlerini Akdeniz İslam Mimarisi’nde araştırıyor. Bu araştırma Edmond Desmolins’in sözüyle temellendirilmiştir: “Tarih bölgeye aittir ve insanın onan ilişkin farkındalığına…” (Kitap tanıtım yazısından alıntılanmıştır.)
 
 
ELMALI VE YÖRESEL MİMARLIĞI
Reha Günay, 2008, Ege Yayınları, İstanbul; İngilizce özet, 300 sayfa.
 
“Likya’nın çatısı” olarak anılan Antalya’nın ilçesi Elmalı’yı konu edinen kitap, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Restorasyon Lisansüstü ve Meslek Yüksek Okulu Restorasyon programı öğrencileri ile birlikte 1996-1999 arasında yaz aylarında yerinde yürütülen çalışmanın bir ürünü. Elmalı’nın yöresel mimarlığını anlamak üzere yapılan kapsamlı çalışmalar, Elmalı ovasının tarihi ve arkeolojik araştırmalarından, ilçenin coğrafi, idari ve sosyal yapısına, yerleşimin fiziksel oluşumu, gelişimi ve yerleşim özelliklerinden “toplum yapıları”na uzanıyor. Bölge ölçeğinden mimari ölçeğe inildiğinde ise konutlar plan özellikleri, evde yaşam biçimi ve yapım yöntemleri ile ele alınırken, “Kışlık Evde Yaşam, “Bağ Evinde Yaşam” gibi alt başlıklar altında konutlar irdeleniyor. Elmalı’dan özgün konut örneklerinin incelendiği bölüm, kitabın en önemli ve ana bölümünü oluşturuyor. 4 yıl boyunca yaz aylarında 10’ar günlük yoğun çalışmalarla incelenen tekil ve özgün konut tipleri, fotoğrafların yanısıra plan, kesit, görünüş ve detay çizimlerle desteklenerek önemli bir yazılı ve görsel katalog elde edilmiş.
 
 
SEDAT GÜREL: PROJELERİ VE YAŞAMI
Ed. Burcu Çiğdem Çelik, 2008, Sedat Gürel–Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı, İstanbul, 72 sayfa, Türkçe/İnglizce.
 
Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan, 1953-86 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaparak yürüttüğü akademik yaşamını, profesyonel mimarlık üretimiyle paralel sürdüren ve ölümünden iki yıl sonra Çanakkale’de ailesi için tasarladığı yazlık konut ile 1989 yılı Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne değer görülen bir mimar, Sedat Gürel. Yapıları arasında bulunan “Beşiktaş’ta çarşı”, “Çanakkale’de yazlık konut”, “Cihangir’de çatı katı”, “Feneryolu’nda konut” ile bir grup olarak katılıp birincilik ödül aldıkları fakat uygulanma şansı bulamayan “Karayolları Genel Müdürlük Binası projesi; Gürel üzerine Murat ve Sema Soygeniş, Suha Özkan, Güzin Gürel, Atilla Yücel’in yazıları ile bir kitapta biraraya getirildi.

Bu icerik 4490 defa görüntülenmiştir.