345
OCAK-ŞUBAT 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

DOSYA: TOPLU KONUT MİMARLIĞI: Deneyimler, Olanaklar, Olasılıklar

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
YARIŞMA

Kemeraltı Çarşısı Üst Örtü ve Kent Mobilyaları Ulusal Fikir Yarışması


FİKİR YARIŞMASI
KEMERALTI ÇARŞISI ÜST ÖRTÜ VE KENT MOBİLYALARI
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 21 Nisan 2008 tarihinde açılan yarışma, esnaf tarafından branda, oluklu levha, saç gibi çeşitli yöntemlerle uygulanmış ve Kemeraltı dokusuyla uyuşmayan üst örtü uygulamaları yerine çarşı dokusuna ve çevresel koşullara uygun üst örtü tasarımları elde edilmesi amacını taşıyor. Yarışmacılardan ayrıca, alan içinde kullanılacak zemin kaplaması, oturma-dinlenme grupları, aydınlatma, çöp kutuları, çiçeklikler, plastik sanat öğeleri gibi kent mobilyaları özelinde çağdaş fikirler üretmeleri ve tasarımın bütününde engelli kullanımlarını gözönünde bulundurmaları bekleniyor. 44 projenin değerlendirmeye alındığı yarışmada 8 eşdeğer ödül verildi. Ödül alan 8 proje, 23 Eylül-18 Ekim 2008 tarihleri arasında Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi’nde sergilendi. Sergide başta Kemeraltı esnafı olmak üzere sergiyi gezen herkesin görüşlerini yazarak kutulara atması istendi. Büyükşehir Belediyesi, kurul kararı ve kutulara atılan görüşlerin değerlendirilmesinin ardından Kemeraltı’nda uygulanacak projeyi belirleyecek. Sergiyi gezen çarşı esnafı uygulamadan sonra bölgeye canlılık geleceğini düşünüyor.
 
* Verilen eşdeğer ödüller, dergide ekip başlarının soyadlarına göre alfabetik sırayla verilmiştir.
 
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Aziz Kocaoğlu  (İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı), Muzaffer Tunçağ (İzmir Konak Belediyesi Başkanı), Ali Rıza Gülerman (İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı), Fügen Selvitopu (İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı), Hasan Topal (Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı), Mehmet Gülaylar (Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı)
 
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Jüri Başkanı
Cem Açıkkol
(Y.Mimar)

Mehmet Asatekin (Y.Mimar, Doç. Dr.)
Erdal Onur Diktaş (Y.Mimar)
Oktay Ekinci (Y.Mimar)
Emel Göksu (Y.Şehir Plancısı, Prof. Dr.)
Dürrin Süer Kılıç (Y.Mimar, Dr.)
Ersin Pöğün (Y. Müh. Mimar)
 
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Nursen Kaya (Y.Şehir Plancısı, Yrd. Doç. Dr.)
Murat Özyılmaz (Mimar)
Ebru Yılmaz (Y.Mimar, Yrd. Doç. Dr.)
 
RAPORTÖRLER
Berna Bozkurt
(Mimar), Emre Günday (Mimar), H. Gökhan Kutlu (Y.Mimar, Dr.)
 





ÖDÜL                 1
 
HASAN CENK DERELİ mimar, BERKE DEBENSASON mimar


JÜRİ RAPORUNDAN
Tasarımın geniş bir malzeme-form araştırması içinde ve hissedilir bir özenle gerçekleştiğini, ayrıca gerek oranlar, gerek estetik ve gerekse özgün mimari arayış içeren değerleri nedeniyle uygulamaya dönük kararlarla özendirilmesi gerektiğini saptayan jürinin genel çekincesi, doğrudan Kemeraltı dokusunun gözetildiği bir form arayışını içermediği yönündeki kaygısıdır. Ancak, başta belirtilen mimari ve sanatsal düzey ile Kemeraltı’nın buluşmasının da anlamlı olacağını saptayan jüri, projeyi uygulama yerleri konusunda idareyle birlikte yeniden ve ayrıntılı bir çalışma yapılması koşuluyla esinlenebilecek bir fikir olarak önermektedir.  

 

 
ÖDÜL                 2
 
İLKNUR TÜRKSEVEN DOĞRUSOY y.mimar, ÖZLEM ARITAN y.mimar, TUTKU DİDEM AKYOL ALTUN y.mimar, İNCİ UZUN y.mimar
Yardımcı: Hatice Sağlık


JÜRİ RAPORUNDAN
Fikrin tüm Kemeraltı mekânlarına dönük genelliği içinde tasarıma dönüştürülmesindeki kararlılık dikkat çekici bulunmuş ve çözümlemelerde farklı boyut ve konumdaki mekânlara adaptasyon arayışı olumlu görülmüş olsa bile, özellikle taşıyıcı öğelerin, örtünün sürekliliği içinde daha da artan orandaki olumsuzlaşan konumlarının gözden geçirilmesi, zemindeki hareketliliği gözeten bir yalınlıkta olması ve sokak, meydan gibi mekânlarda yeni fiziksel müdahaleler yaratmayacak ölçü ve konumlarda tasarlanması, fikrin uygulanabilmesinin ön koşulu olarak görülmektedir.

 

 
 
ÖDÜL                 3
 
G.DENİZ DOKGÖZ y.mimar, FERHAT HACIALİBEYOĞLU y.mimar, ORHAN ERSAN y.mimar
Yardımcılar: Turgut Şakiroğlu, Emrah Akpınar


JÜRİ RAPORUNDAN
Özgün mimari katkısının göreli olarak kısıtlı kalması eleştirilse de, özellikle alanı kullananlar için ticari fonksiyonların konumu ve nihai erişim noktalarını tariflemek açısından renk kullanılmak suretiyle yer referansı verme potansiyeli taşıması, renk boşluklarıyla yol kesişimlerinin bir düğüm noktası olarak vurgulanması olumlu bulunmuş olup, jüri tarafından uygulama aşamasında üst örtüde yer yer açıklıklar bırakılmasının olumlu olacağı düşünülmektedir.

 

 


ÖDÜL                 4
 
NESRİN KESGİN mimar, MELTEM BAYRAM mimar


JÜRİ RAPORUNDAN
Strüktürel anlamda güven verici çözümlere ulaşmamış olsa bile, bölge dokusuna uyumlu hareketliliklerle tasarlanan örtünün daha inceltilmiş taşıyıcı sistem ve doku arayışlarıyla uygulamaya esin kaynağı olabilecek bir fikri yansıttığı görülmektedir. Özelikle yapı yüksekliklerine koşut kademelendirmelerin, Kemeraltı’ndaki farklı yapı kotlarını mimari uyum ve cephe ilişkileri kurulmadan keskinleştirmesi olasılığı gözetilmeli, bu karar yeniden etüd edilmelidir. Ayrıca, kurguda yer yer boşlukların bırakılması da jürinin dileğidir.
 

 

 
ÖDÜL                 5

NİGAR GÜNİZİ MEMLÜK mimar, MURAT BEKTAŞ peyzaj mimarı, MURAT Z. MEMLÜK y.peyzaj mimarı, ÖZGE ÖZDEMİR peyzaj mimarı
Danışman: Yalçın Demir Memlük
Yardımcılar: Metehan Koyaş, Abdullah Atagündüz, Oya Memlük
 
JÜRİ RAPORUNDAN
Tarihsel merkezin farklılaşmış gabari ve cephe özelliklerini dikkate alarak alanı kucaklayan tasarım yaklaşımının başlangıç noktasını oluşturması olumlu bulunmuş, ancak detay çözümlerinde dikkat çeken mühendislik sorunlarının aşılmasına ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Bu nedenle alan bütününde uygulanmak yerine, özgün gereksinimlere bağlı olarak uygulama seçeneği oluşturabilmesi bir potansiyel olarak değerlendirilmiştir.

 

 
ÖDÜL                 6
 
RIVKA GERON SCHILD y.mimar, MUSTAFA BATU KEPEKÇİOĞLU y.mimar,
Danışmanlar: Hakan Çatalkaya, Vildan Ok
Yardımcı: Ozan Soya


JÜRİ RAPORUNDAN
Kemeraltı’nda kullanım yoğunluklarını gözetmeyen aşırı ve yabancı fiziksel müdahalelerden kaçınılarak gölge mekânlar yaratılmasına dönük arayışıyla dikkat çeken tasarımda, strüktürel öğelerin yeşille buluşturulması olumlu bulunsa bile ölçek, konum ve oranlar açısından yeniden etüde muhtaç görülmektedir. Bu nedenle uygulamaya dönük aşamaların başlangıcında, önerilen örtü elemanlarını ve taşıyıcı sistem ile bağlı çözümlemelerini inceltici revizyonlar, jürinin beklentisidir.

 

 
ÖDÜL                 7
 
SERDAR USLUBAŞ mimar, MERİH FEZA YILDIRIM mimar, GÜRAY KARABAĞLI mimar


JÜRİ RAPORUNDAN
Kentin mekânsal, kültürel kimliğinin arka planını oluşturan ve tarihî merkezin temel ekonomik birikiminin altyapısı olan “deniz” temasını, özgün bir sembol tasarım unsuru olarak ele alması ve alanın özelliklerine bağlı olarak mekânsal tasarım seçenekleri haline getirmesi, projenin olumlu yönleri olarak değerlendirilmiştir. Ancak mühendislik çözümlerinin başarısının aynı zamanda konsept oluşturma yaklaşımında risk oluşturduğu ve uygulama aşamasında kısmen soyutlanarak sadeleştirmeye gereksinim duyduğu düşünülmektedir.

 

 
ÖDÜL                 8
 
ERHAN VURAL mimar, HASAN SITKI GÜMÜŞSOY mimar
Yardımcılar: Ozan Özdilek, Gökhan Kodalak
 
JÜRİ RAPORUNDAN
Tarihsel kent merkezinin deniz açılımında yer alan Konak Meydanı düzenlemesi kapsamında bulunan kentsel tasarım objelerini, tarihsel merkezin derinliklerine taşıması, sokak ve meydan farklılaşmalarına yönelik tasarım çeşitliliğini geliştirebilmesi projenin olumlu yönü olarak değerlendirilmiş; alanın hizmet gereksiniminin etkin bir biçimde karşılanabilmesi amacıyla kot çözümlerinin ve kısmen detay önerilerinin geliştirilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür.

 

Bu icerik 6004 defa görüntülenmiştir.