345
OCAK-ŞUBAT 2009
 
MİMARLIK’tan

MİMARLIK DÜNYASINDAN

ANMA

DOSYA: TOPLU KONUT MİMARLIĞI: Deneyimler, Olanaklar, Olasılıklar

MİMARLIK MÜZESİNE DOĞRU
İNGİLİZCE ÖZET / ENGLISH SUMMARY
TÜRKÇE ÖZET
YAYINLAR



KÜNYE
ÖDÜL

Schindler Mimarlık Ödülleri 2007/08

Güven Arif Sargın
Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü


ODTÜ Mimarlık Bölümü 4. sınıf mimari tasarım stüdyosunda sürdürülen ve mezuniyet projesi kapsamında ele alınan kentsel bağlamda ve kentsel ölçekte mimari tasarım temrinleri, yaklaşık son on yıldır temrinlerin karmaşıklığını artırmak ve öğrencilere alışık olmadıkları kentsel / sosyal / kültürel ortamlarda tasarım yetkinliği kazandırılması amacıyla, Türkiye dışında ve özellikle, farklı ölçek ve nitelikte sorun içeren kentlerde verilmektedir.
 
Bu kapsamda, Schindler tarafından desteklenen ve Avrupa Birliği Mimarlık Okulları öğrencilerine açık olan, “Herkes için Erişilebilirlik – Kamusal Alanı Yeniden Sahiplenmek” (Access for All – To Reclaim the Public Ground) başlıklı yarışma, sürdürülen temrinlerin Avusturya-Viyana özelinde yinelenebilmesine olanak sağlaması nedeniyle, mezuniyet projesi olarak değerlendirilmiş ve 4. sınıf öğrenim çıktıları ile yarışma amaçlarının çakıştırılması yoluna gidilmiştir. Türkiye dışında yer alan özelleşmiş kentlerde, “bağlam/yok-bağlam tartışması” yapılması ve “kentsel ölçekte program tasarımı yoluyla”, program-mimari tasarım yetkinliğinin eş-zamanlı edinimi, 4. sınıf stüdyosunun öğrenim çıktılarından birisi olarak uzunca bir süredir değerlendirilmekte ve bu amaçla, belirtilen konu üzerinde akademik araştırmalarını sürdüren öğretim üyelerinin özelleşmiş çalışma gruplarında, eğitim ortamına katkı sağlayabilmesinin olanakları yaratılmaktadır.
 
Bu kapsamda ele alındığında, Avusturya-Viyana kentinde yarışma alanı olarak verilen ve kentin en sorunlu ve karmaşık alanlarından bir tanesi olan bölgenin, yukarıda özetlediğimiz öğrenim çıktılarını karşılayan bir niteliğe sahip olduğu değerlendirilmiştir. Arazi, su yolu/kanalı dahil farklı ulaşım sistemlerinin üst üste çakışması ile daha da karmaşık bir yapıya kavuşmakta, arazinin yer aldığı kentsel konum ise, sosyal bağlamı olan önerileri de göreve çağırmaktadır. Kısacası, fiziksel karmaşıklıktan sosyal karmaşıklığa uzanan çok geniş bir açılımla yarışmanın ele alınması, özellikle kentin ve arazinin içsel niteliğinden gelen özel durumla, yarışma şartnamesinde yer alan mimari programın çatışmasından kaynaklanan gerilimin de tartışmaya açılması ve gerekirse bu gerilimin mimari tasarım aracılığıyla yorumlanması bir ön koşul olarak çalışma grubunca benimsenmiştir.
 
Stüdyo sürecinde bireysel düzeye sürdürülen, ancak dönem sonu büyük jüri tarafından yukarıda özetlediğimiz beklentiler kapsamında öne çıkarılan dört ayrı proje ile yaz döneminde de çalışmaya devam edilmiş, Temmuz ayı içerisinde tamamlanan ikinci etap sonucunda ise, lisans seviyesinde 2 ve yüksek lisans seviyesinde 1 proje, ODTÜ Mimarlık Bölümü adına “kurumsal düzeyde” yarışmaya gönderilmiştir. Schindler 2008 Jürisi tarafından öne çıkarılarak 10 proje arasında değerlendirilen öneri, yukarıda belirttiğimiz beklentileri karşılayan bir niteliğe sahip olması açısından, kurum öğretim üyelerince de desteklenen bir proje olmuştur.
 
Schindler 2008 Jürisi tarafından, “Getirdiği ilham verici kavramsal açılımı ve kent ve araziyle kurduğu ilişkilerdeki karmaşıklığın zenginliği” nedeniyle projenin “aday” gösterildiği özellikle belirtilmiştir. Buna rağmen, yarışmanın temel amaçlarından bir tanesi olan ve programın mimari çözümü kapsamında talep edilen “erişilebilirlik” konusundaki zaafiyetler de, önerinin eleştiri aldığı konulardan bir tanesi olmuştur. Önerinin “sosyal erişilebilirlik” konusundaki kazanımları ise, sergi sırasında çalışmayı izleyen jüri üyeleri ve konuyla ilgili kurum ve izleyicilerce, sıklıkla takdir edilmiştir.
 
Yapılan son değerlendirme sonrası, ODTÜ Mimarlık Bölümü tarafından kurumsal düzeyde önerilen proje, “öğrencilerin yarışmaya katılımı yönünde gösterdiği destek” ve “mimarlıkta erişilebilirlik” konusunda “ ‘farkındalık’ yaratılması sürecindeki katkısı” nedeniyle, ODTÜ Mimarlık Bölümü’ne “üçüncülük ödülü” kazandırmıştır. Hiç şüphesiz ki, önerilen projenin niteliği, kuruma kazandırılan bu ödülün arkasındaki asal itici güçtür. Bununla birlikte, kurum öğretim üyelerinin son 10 yıldır tasarım stüdyosu kapsamında ısrarla sürdürerek bir geleneğe dönüştürdüğü “yurtdışında kentsel ölçekli tasarım” temrinlerinin, bu başarının edinimindeki bir diğer önemli unsur olduğu da değerlendirilmelidir. Uzun soluklu bu oluşumun böylesi bir ödülle taçlandırılmasının, kurum düzeyinde kurgulanan hedeflere, uluslararası ortamlarda da ulaşıldığının teyit edilmesi açısından önemli olduğu, burada özellikle vurgulanmalıdır.
 
*          *          *         
 
2007-2008 döneminin konusu, Viyana’daki boş bir kamusal alanın fiziksel engelliler gözetilerek düzenlenmesiydi. ODTÜ Mimarlık Bölümü’nden bitirme projesi ile katılan Ata Kurt, 17 Avrupa ülkesindeki 58 mimarlık okulundan bu ödül döneminde başvuru yapan 125 proje arasından belirlenen 10 ödül adayından biri olmayı başardı.
 
Ödül töreni, 14 Kasım 2008’de İsviçre’nin Luzern kentinde Jean Nouvel’in tasaladığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKL) gerçekleştirildi. Tören öncesi basına ödül adayı projelerin jüri tarafından tanıtımı; mimarlığın üst dilinden konuşulmaması; engelli bir sporcu ve bu alanda etkinlik gösteren engelli bir avukatın da katılımı ile gerçekleşen bir panel-tartışma ile tören zenginleştirilmişti. Ödül töreni ve öncesi etkinlikler, “herkes için ulaşım” kavramının ne demek olduğu ve önemi konusunda uluslararası basının da katılımı ile yaygınlaştırılması konusunda iyi bir model oluşturdu.
 
ÖDÜLLER
(Öğrenci / Stüdyo Yürütücüsü / Okul / Ülke)
 
1. Ödül
"Triangle"
Nils Krieger, Thorsten Stelter / Prof. Eva von Mackensen, Dipl. Ing. Sabine Hopp / FH Koblenz (Almanya)
 
2. Ödül
"Vienna Carpet"
Martina Sotkovska, Jakub Krcmar / Prof. Ivan Plicka / CTU – Faculty of Architecture (Çek Cumhuriyeti)
 
3. Ödül
"Rough Sketch"
Krisztian Csemy / Prof. Jan Bahna / Academy of Fine Arts and Design, Bratislava (Slovakya)
 
4. Ödül
"Border Line"
Anne-Emmanuelle Métivier, Anne-Laure Touchais, Virginie Février / Prof. Catherine Rannou, Prof. Laurence Mayeur, Prof. Marion Faunières / Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Bretagne (Fransa)
 
5. Ödül
"All Together"
Lydia Anukka Lehmann / Prof. Markku Hedman / Tampere University of Technology (Finlandiya)
 
OKULLAR KATEGORİSİ
 
1. Ödül
FH Koblenz (Almanya)
 
2. Ödül
Tampere University of Technology (Finlandiya)
 
3. Ödül
Orta Doğu Teknik üniversitesi (Türkiye)
 
Bilgi için:
www.schindleraward.com

Bu icerik 3537 defa görüntülenmiştir.